היריון ולידה הם חוויות מופלאות, אך גם מעצבות ומשנות את גופה ונפשה של האישה. מדובר בתהליך טבעי, אך במהלכו ולאחריו חווה הגוף שינויים רבים – חלקם קלים וזמניים, ואילו אחרים מורגשים ומשמעותיים יותר.
4 צפייה בגלריה
היריון הריון
היריון הריון
עור ואסתטיקה, רפואת עיניים, התאוששות הגוף והשפעות פסיכולוגיות - כך תתמודדו נכון עם היריון ולידה
(צילום: shuttestock)
כדי להבין לעומק ארבעה תחומים מרכזיים שבהם חלים שינויים, עור ואסתטיקה, רפואת עיניים, התאוששות הגוף והשפעות פסיכולוגיות, שוחחנו עם מומחים מובילים שסיפקו הסבר ותובנות, לצד טיפים חשובים.

עור ואסתטיקה: כיצד משתנה מראה העור ומה ניתן לעשות?

ד"ר רנא ח'שיבון מוסא, רופאה בכירה בבית החולים רמב"ם ובד"ר לוינגר אסתטיקה רפואית, הסבירה כי במהלך ההיריון ולאחריו, העור מושפע מאוד מהשינויים ההורמונליים בגוף. "נשים חוות מגוון תופעות, בהן היפרפיגמנטציה – כמו 'מסכת היריון' (מלזמה) – שגורמת לכתמים חומים על הפנים. כמו כן, תיתכן הופעת 'קו ניגרה' – קו כהה מטבור לחיק. סימני מתיחה, שנוצרים מהמתיחה המהירה של העור, הם תופעה נפוצה נוספת, במיוחד באזורי הבטן, הירכיים והחזה. בנוסף, אקנה, המופיע עקב עלייה בהפרשת בלוטות החלב, עשוי להתפתח בשלבים מוקדמים בהיריון", ציינה ד"ר מוסא.
לאחר הלידה, רוב השינויים העוריים חולפים, אך ישנם מקרים שבהם הם יכולים להימשך. ההמלצה של ד"ר מוסא היא להתייעץ עם רופא עור במקרה של שינויים עוריים שגורמים לדאגה. לדבריה, במקרים של שינויי צבע עור או סימנים ניכרים, יש טיפול אסתטי אפשרי כמו לייזר.
4 צפייה בגלריה
פיגמנטציה
פיגמנטציה
העור מושפע מאוד מהשינויים ההורמונליים בגוף. אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
"במהלך ההיריון חשוב להימנע מטיפולים אסתטיים פולשניים, כמו פילינג כימי או הזרקות בוטוקס ומילויים", הדגישה ד"ר מוסא. "טיפול בלייזר לפעמים יכול להתבצע במהלך ההיריון, אך הוא תמיד דורש ייעוץ רפואי מקדים. רוב הרופאים לא מסכימים לתהליכים כגון לייזר למטרות אסתטיות בהיריון אלא אם יש סיבה רפואית".
היא ציינה כי "בעת ההיריון ניתן להיעזר במוצרים כמו סרום ויטמין C ומסנני קרינה עם SPF 50, כדי להגן על העור, לצד תכשירים כמו Bakuchiol, Niacinamide, וחומצה מנדלית". לדבריה, "חשוב מאוד למרוח מסנן קרינה עם הגנה רחבה uva uvb ו-visible light, משום שהוא עוזר למנוע החמרת מלזמה".

רפואת עיניים: השינויים הקטנים שיכולים להשפיע בגדול

רבים אינם מודעים לכך שגם העיניים מושפעות מתקופת ההיריון. השינויים ההורמונליים גורמים לעיתים לעיבוי הקרנית, מה שעלול לשנות את קימור הקרנית ואת המספר במשקפיים. ד"ר לירון ברקוביץ', מומחה קרנית וניתוחי הסרת משקפיים בלייזר בד"ר לוינגר מרכזים רפואיים ובמרכז הרפואי שערי צדק, הסביר כי "לעיתים, נשים חוות יובש מוגבר בעיניים במהלך ההיריון, מה שעלול להפחית את הסבילות לעדשות מגע.
4 צפייה בגלריה
הריון
הריון
"שינויים קיצוניים בראייה עשויים להעיד על בעיות חמורות". אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
"שינויים קיצוניים בראייה עשויים להעיד על בעיות חמורות, כמו סוכרת היריון שעלולה לשנות מאוד את המספר, או רעלת היריון שיכולה לגרום לירידה חדה בראייה, אשר דורשות טיפול רפואי דחוף", הדגיש. גם הנקה עלולה להשפיע על המספר, בשל השינויים ההורמונליים הנובעים ממנה ויכולים להשפיע על היציבות הרפלקטיבית.
במהלך ההיריון, יש לציין, לא ניתן לעבור ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר. ד"ר ברקוביץ' הסביר כי ברוב המקרים השינויים במספר העיניים הם זמניים, והם יפוגו בדרך כלל בתוך כחצי שנה לאחר הלידה. לכן, עדיף להמתין עם ניתוחים להסרת משקפיים עד שהרפרקציה תתייצב. גם נשים שעברו ניתוח לייזר לפני הלידה צפויות לחזור לראייה מצוינת ללא משקפיים לאחר שהשינויים ההורמונליים שמתרחשים במהלך ההיריון ידעכו.

השפעות פסיכולוגיות: שינויים בנפש

ד"ר דנה שי, פסיכולוגית וחברת סגל בביה"ס למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית תל אביב יפו, ומייסדת "המסע להורות", תוכנית הכנה רגשית למעבר להורות ראשונה, הסבירה כי המעבר להורות הוא אירוע מכונן שכולל שינוי של הזהות. "אם לפני הלידה אישה הייתה מגדירה את עצמה כבת, אחות, אישה או אשת קריירה, נוספת מערכת יחסים משמעותית שמגדירה אותה גם כאמא, והדבר משליך הן על התפיסה העצמית שלה והן על התפיסה שלה בקשרים משמעותיים אחרים".
לדבריה, "יש נשים שסדרי העדיפויות שלהן ישתנו והן לא יהיו מוכוונת קריירה אחרי האימהות כמו שהיו לפני הלידה, יש נשים שהדבר מציף אצלן, גם באופן לא מודע, חוויות, זיכרונות או טראומות מהילדות שלהן ומהדרך שבה חוו את הקשר הזה מהצד השני, וזה זמן שבו הזהויות השונות מתערערות ונבנות במידה מסוימת מחדש, לצד התמקמות מחדש במערכות יחסים משמעותיות שונות בחייך. למשל – הקשר עם אמא שלך משתנה כשיש לך פרספקטיבה חדשה של אם בעצמך".
"חשוב לזכור שיש לפעמים אשליה שיש הורות מושלמת, או שלאחר הלידה תהיי מדהימה גם בדברים שרחוקים ממך. הניסיון לעמוד באותן ציפיות אידיאליות, שלא בהכרח מעוגנות במציאות, יכול להיות מאוד מתסכל. זו לא בושה לא להצטיין בכל אספקט או לבקש עזרה בעת הצורך. מצבך הנפשי חשוב מאוד, עבורך ועבור התא המשפחתי שבנית"
ד"ר שי ציינה כי "לפני הכול, השינוי הזה מוגדר כ'אירוע משברי' – אירוע חד שיש בו שינוי קיצוני מהחיים לפניו לאלו אחריו, והתגייסות של כל המערכות למענו, באופן שמשפיע על כל החזיתות. העומס הפיזי הוא לא רק ברמת כאבים, פציעות, דלקות, או שינויים שונים בגוף, שלא חוזר ממש לקדמותו לאחר הלידה, אלא גם ברמת שינויים מוחיים והורמונליים בלתי הפיכים שמתרחשים מההיריון ועד אחרי הלידה - גם אצל הנשים אך גם אצל הגברים.
"מבחינה פיזית, ניתן להדגים כי החזה למשל הופך מאיבר מין לאיבר המשמש להזנה ולטיפול בילד, ומשנה גם את תפיסת הגוף והשימוש בו באופן פיזי, לצד הפסיכולוגי", הסבירה ד"ר שי. היא הדגישה כי "חשוב לזכור שיש לפעמים אשליה שיש הורות מושלמת, או שלאחר הלידה תהיי מדהימה גם בדברים שרחוקים ממך - למשל בבישול, כי זה דבר שמצופה לכאורה מאם".
אך לדבריה, "הניסיון לעמוד באותן ציפיות אידיאליות, שלא בהכרח מעוגנות במציאות או במי שאת, יכול להיות מאוד מתסכל ומקשה. יש לנו בהיריון פנטזיות ומחשבות על מה יהיה ואיך נהיה כאימהות, אך לא כל הפנטזיות הללו בהכרח יתממשו במלואן. כל אחת מוצאת את הדרך שלה להורות, מכירה את היתרונות והחסרונות שלה, וצריכה לזכור שהדרך שלה היא שלה. זו לא בושה לא להצטיין בכל אספקט או לבקש עזרה בעת הצורך. מצבך הנפשי חשוב מאוד, גם עבורך וגם עבור התא המשפחתי שבנית, וזה חשוב להיות בחמלה עצמית. לוקחים חודשים להתמקם מחדש בכל הזהויות, השינויים והאספקטים שהשתנו במעבר להורות".

התאוששות הגוף והשבת הביטחון העצמי

אחת ההשפעות הברורות ביותר של הלידה מתבטאת במערכת הגינקולוגית. לדברי ד"ר אנה זיידין, מומחית לגינקולוגיה ולייזר וגינלי בד"ר לוינגר אסתטיקה רפואית, שינויים וגינליים יכולים לכלול קרעים ופציעות בלידה, דליפות שתן ובעיות הקשורות ליובש נרתיקי.
"לאחר לידה, נשים רבות סובלות מבעיות בתפקוד מיני, הנובעות בעיקר מיובש נרתיקי, וחולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום לדליפות שתן או תחושת לחץ באיברים", הוסיפה ד"ר זיידין, והדגישה כי נשים אינן צריכות "להשלים" עם המצב, ויש לגשת לאבחון מוקדם ולטיפול.
בין הפתרונות שהיא הציעה - פיזיותרפיה לרצפת האגן, שמומלצת לנשים שסובלות מחולשה או קרעים באזורים אלה. הטיפול כולל תרגילים ייעודיים המחזקים את השרירים ותומכים באיברי האגן; טכנולוגיות לייזר וגינלי: פתרון חדשני, לא פולשני, המגביר את גמישות הרקמות, משפר את הלחות ומחזק את דופן הנרתיק; וניתוחים גינקולוגיים: במקרים חמורים של קרעים משמעותיים, ניתוחים יכולים להוות פתרון יעיל להחזרת התפקוד. חשוב לציין כי טיפולי לייזר וגינלי אינם מומלצים לנשים מניקות, שכן הטיפול לא נבדק קלינית עבור אוכלוסייה זו.

בריחת שתן - לא גזירת גורל

אף שהיא שכיחה ומשפיעה על שגרת יומם של אחוזים נרחבים באוכלוסייה, בריחת שתן היא נושא לא מדובר יחסית, לכן אנשים רבים, ובהם בעיקר נשים רבות שחוות את התופעה בעת מאמץ, מעדיפים להכחיש את הבעיה עד שהיא מחמירה ו"לסבול בשקט" מאשר לכתת רגליים אחר טיפולים יעילים.
בריחה או דליפת שתן היא בעיה נפוצה בהרבה ממה שנהוג לחשוב, היא מתרחשת כאשר שלפוחית השתן פועלת באופן בלתי נשלט. הנתונים מראים כי כ-45-25 אחוזים מהנשים סובלות בצורה כזו או אחרת מבריחת שתן, כאשר מגיל 65 כל אישה שנייה בממוצע תסבול מהתופעה. אצל גברים השכיחות קיימת גם כן, אך נמוכה יותר בהשוואה לנשים, כאשר התופעה יכולה להיגרם בעיקר בעקבות בעיות ערמונית או ניתוחים. בריחת שתן יכולה להתרחש בכל גיל, אך היא נפוצה יותר ככל שמתבגרים, בעיקר עקב ירידה בכוחם של השרירים התומכים בשלפוחית השתן.
4 צפייה בגלריה
בריחת שתן בגיל המעבר
בריחת שתן בגיל המעבר
בריחת שתן מתחילה בעיקר לאחר לידות כאשר נוצר רפיון של רצפת האגן. אילוסטרציה
(shutterstock)
התופעה מתחילה בעיקר לאחר לידות כאשר נוצר רפיון של רצפת האגן. בנוסף, השפעת גיל המעבר וירידה ברמות האסטרוגן תורמות גם הן לחולשה של רצפת האגן והשרירים התומכים בשלפוחית השתן. נשים עשויות לפתח גם קושי בשליטה על פעילות השלפוחית עקב השפעות של הורמונים או היסטוריה של ניתוחים גינקולוגיים. גורמים נוספים יכולים להיות השמנת יתר, אשר מפעילה לחץ נוסף על שלפוחית השתן, וכן מחלות עצביות, כגון פרקינסון או סוכרת, המשפיעות על תפקודה התקין של שלפוחית השתן.
למרות שכיחותה הרבה של התופעה, בריחת שתן היא נושא שלעיתים קרובות לא מדובר בו באופן פתוח. רבים נמנעים מלדבר על הבעיה ולעיתים אף מתביישים לפנות לעזרה רפואית. בושה זו נובעת פעמים רבות מהמחשבה המוטעית שזהו חלק מההזדקנות הטבעית ושצריך "לקבל" את הבעיה עם הגיל. בסקר שנערך בישראל רק כחמישית מהנשים פונות לטיפול. חוסר מודעות לנושא ולטיפולים האפשריים ולעיתים גם תחושת חוסר אונים, גורמים לרבים להימנע מטיפול. בממוצע, יעברו שש שנים וחצי מרגע תחילת התלונות עד לפנייה לרופא.
השוק רווי במוצרים שמציעים פתרונות זמניים, מעין "פלסטרים" לבעיה המוכרת, כשהלקוחות נגררים לרכוש מוצרים קצרי טווח. אולם, יש לציין כי כיום קיימות שיטות טיפול העשויות לשפר את איכות החיים של הסובלים מבריחות שתן במאמץ. אחד הפתרונות הללו מבוסס על טכנולוגיה ייחודית רפואית ולא ניתוחית. המכשיר החדשני משלב טכנולוגיית לייזר CO₂. יתרונו שהטיפולים נעשים ללא הרדמה ומאפשרים חזרה מיידית לשגרה. המכשיר מעניק תוצאות אופטימליות למגוון רחב של טיפולים רפואיים גינקולוגיים ואסתטיים, בהם גם דליפת השתן.
ד"ר אבי אברג'ל מומחה בגינקולוגיה מטעם Alma Israel הסביר, כי "המכשיר מטפל בשלוש בעיות שכיחות אצל נשים, במיוחד בגיל המעבר, שהן: יובש בנרתיק, התרחבות הנרתיק ודליפות שתן במאמץ". לדבריו, "המכשיר למעשה מבצע צריבות עדינות של רקמת רירית הנרתיק המשפרות את הלחות הקיימת בו. הטיפול נמשך כשמונה דקות בלבד, כאשר כבר מהטיפול הראשון ניתן לראות תוצאות. בנוסף, הלייזר המחמם את הרקמה, מייצר תהליך שבעקבותיו מתעבה הדופן ובכך היא מצירה את הנרתיק. עיבוי תקרת הנרתיק תומכת בבסיס השלפוחית ומשפרת את השליטה במתן שתן במאמץ".