בשיתוף סאנופי
בניגוד למה שרבים נוטים לחשוב, הסיבה העיקרית שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן היא פשוטה – זקנה. למעשה "גיל מבוגר" נחשב לגורם סיכון החשוב ביותר קרוב לוודאי לתחלואה במחלה ממארת פרט לעישון. הסיבות לכך הן שמבוגרים חשופים יותר לגורמים מסרטנים והנזקים של החשיפה לאורך החיים מצטברת בנוסף לירידה ביעילות המערכת לתיקון נזקים אלו. יחד עם זאת, אלו לא רק הגורמים הנפוצים לתחלואה, אלא גם המכשולים הגדולים שמקשים על הטיפול בסרטן.
הצוותים הרפואיים שמטפלים באוכלוסייה המבוגרת צריכים להתחשב בתנאים מיוחדים נוספים כמו מחלות רקע ותרופות נוספות שרבים מהפציינטים שלהם נוטלים. בנוסף, חשוב לזכור שהיכולת הפיזית של המטופלים המבוגרים להילחם בסרטן נמוכה יותר בהשוואה לצעירים. בשנים הקרובות, כתוצאה מעלייה בתוחלת החיים, אנחנו צפויים לראות יותר ויותר מקרי תחלואה בסרטן בקרב מבוגרים.
התאים בגוף האדם הם למעשה מבנים זעירים מהם מורכבים האיברים והרקמות השונות. הם נראים ומתפקדים באופן שונה, אולם הם מתחדשים בצורה דומה, על ידי חלוקה, בכדי לרפא או לבנות רקמות שניזוקו. במרבית המקרים, חלוקת התאים מתרחשת באופן סדור ומבוקר. מחלת הסרטן היא למעשה התרבות בלתי מרוסנת של תאים - בתאים סרטניים, התהליך יוצא מכלל בקרה והתאים ממשיכים להתחלק ולהתרבות ללא הפסקה.
בגילאים המבוגרים קיימת ירידה בתפקוד של מערכות רבות בגוף, בדגש על המערכת החיסונית וקיים סיכון גבוה יותר שתהליך חלוקת התאים ייפגע. בנוסף, האוכלוסייה המבוגרת חשופה במשך שנים רבות יותר לגורמים סביבתיים שעלולים להגביר את הסיכון לתחלואה כמו השמנה עישון וקרינת השמש.
אומנם ישנם גידולים ספציפיים בהם יש עלייה בסיכון דווקא בקרב צעירים בשנים האחרונות, כמו גידולים במעי בקרב בני 50 ומטה, אך באופן כללי, מחלת הסרטן נפוצה יותר אצל מבוגרים. גידולים בעור – בדגש על סרטן עור שאינו מלנומה, סרטן הערמונית, סרטן השד, סרטן מעי וסרטן ריאות הם ארבעת סוגי המחלות הנפוצות ביותר, בנוסף לסרטן לבלב וסרטן במערכת השתן.
כאשר נדרש טיפול ארוך וממושך, המטופלים זקוקים לתמיכה וגב סוציאלי. למרבה הצער לרבים מהחולים – בוודאי לא למבוגרים שבהם – אין מי שילווה ויסייע. המטופלים זקוקים לסיוע במגוון רחב של תחומים – החל מנטילת התרופות והסברים על תופעות הלוואי, ועד מתן עזרה בצרכים בסיסיים כמו מזון והסעה למכון האונקולוגי או לחדר המיון. הטיפול המיטבי בחולי סרטן מבוגרים צריך להיעשות על ידי צוות רב תחומי שיכול לתת מענה מיטבי למישורים הייחודיים לחולה הקשיש בנוסף למענה מיטבי לטיפול נגד הסרטן.
מחסור חמור בתחום הרופאים הגריאטריים
אונקו-גריאטריה זהו תחום ייחודי שנועד להעניק טיפול הוליסטי וכולל לקשישים שחלו במחלה ממארת. למעשה, הרופא המטפל חובש את שני הכובעים ויודע לא רק להתמקד בניתוח הספציפי או במתן התרופה נקודתית, אלא הוא מסתכל באופן רחב יותר על התהליך הטיפול מתוך מטרה להטיב עם החולה ולתת לו מזור על בסיס מחלות רקע נוספות שלו והמאפיינים הייחודים שלו.
למרבה הצער, גריאטריה אינו תחום מבוקש, והמתמחים הצעירים ברפואה מעדיפים ללכת למחלקות "נחשבות" יותר כמו עיניים או עור. כרגע אין מספיק רופאים שרוצים ללמוד את המקצוע שאין בו ממון או תהילה. אם צופים את פני העתיד, ברור לחלוטין שיהיו פחות ופחות גריאטריים ביחס לאוכלוסייה, ולא יהיה מי שייתן מענה טיפולי לקשישים. אומנם, מערכת הבריאות בישראל רוצה לתעדף מתמחים בגריאטריה, אך למרבה הצער, התמריצים אינם מספקים דיים והמדינה לא מצליחה להגדיל את מספר הרופאים בתחום. אלמלא יעשה שינוי מידיי, האוכלוסייה המבוגרת – ששיעורה רק הולך וגדל משנה לשנה – תוותר בסוף סדר העדיפויות והמצב רק יילך ויחמיר.
בעיה נוספת שמאפיינת את הטיפול בקשישים היא שהמערכת לא דואגת עבורם גם לפתרונות כלכליים. אם בעבר הטיפולים במחלות הסרטן כללו בעיקר סוגים שונים של כימותרפיה, הרי שבשנים האחרונות פותחו תרופות ביולוגיות ואימונתרפיות שחלקן יקרות ואינם בסל התרופות. לפיכך, ישנם קשישים שידם אינה משגת את הטיפול הנדרש.
חשוב לזכור, ישנם קשישים רבים שמתגוררים בגפם והם אינם מסוגלים להגיע בקלות לטיפולים רפואיים בבית החולים. לחלקם אין טלפון חכם, וואטסאפ או אפילו ידע בסיסי בתפעול האינטרנט על מנת לקבוע תור או לשלוח מסמכים. המשתנים התורמים לטיפול מיטבי בסרטן הם לא רק סביבתיים, אלא גם סביבתיים מבחינה סוציאלית. אם המדינה לא תקדם פתרונות "סביבתיים" נוספים כמו סיוע בתפקוד– הפערים הקיימים כיום בטיפול בקרב בני הדור השלישי והרביעי - רק יעמיקו, ויהפכו לבעיות של רבים יותר.
הכותב הינו מומחה באונקולוגיה ומומחה בגריאטריה שיקומית במרכז הרפואי הדסה בירושלים ומרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
למידע נוסף או שאלות יש לפנות לרופא המטפל.
מוגש כשירות לציבור מטעם חברת סאנופי