פרופ' יורם מערבי (67), מומחה מוביל בתחום הגריאטריה ומי שהקדיש את חייו לשיפור איכות החיים של קשישים בישראל, נהרג אתמול (שבת) בנפילה מצוק במהלך טיול בנחל עורץ באזור המכתש הקטן בנגב. פרופ' מערבי, תושב ירושלים, עסק במשך יותר מ-35 שנה במחקר קליני בזקנה, פרסם עשרות מאמרים בנושאים אלו בספרות המדעית העולמית וחינך דורות של אנשי מקצוע בתחום. הוא היה אב לשתי בנות, סבא גאה ובן מסור לאימו שבה טיפל באופן מעורר כבוד.
מדוברות רשות הטבע והגנים נמסר כי האסון אירע במהלך טיול של קבוצה באזור המכתש הקטן שלא על שביל מסומן: "אחד המטיילים מעד ונפל מגובה למותו. הוזנק מסוק".
פרופ' מערבי, מומחה בעל שם עולמי בתחום הגריאטריה, הקדיש את חייו לשיפור איכות חייהם של הקשישים בישראל ובעולם. הוא שימש מנהל היחידה לשיקום בית ומרכזי שיקום בקהילה של שירותי בריאות כללית במחוז ירושלים וכן כרופא ראשי במערך הגריאטריה והשיקום במרכזים הרפואיים הדסה והאוניברסיטה העברית. הוא השאיר את משפחתו, חבריו למקצוע ומכריו המומים ושבורים.
הוא הרבה להתראיין לתקשורת בארץ ובעולם בנושאים אלו. בימי המלחמה הראשונים פרסמנו ב-ynet מאמר שכתב בשם "סבתא וסבא זקוקים לנו עכשיו: כך נעזור להם להתמודד". בין היתר כתב, כי "זקנים מתמודדים עם אתגרים רבים ושונים מאחרים בעתות משבר. חשוב שנזכור זאת ונדאג לסייע להם להתגבר על הקשיים וגם להעמיד לרשותם מידע אמין וברור על הדרכים הנכונות להתמודדות עם אתגרים אלה". הוא הזכיר את הפסוק מתהילים ע"א "אל תשליכני לעת זקנה".
לפני כארבע שנים השתתף כיועץ מוביל בתוכנית הטלוויזיה "80 וארבע" ששודרה ב"כאן 11" שהעלתה את סוגיות הזקנה למודעות הציבור.
פרופ' מערבי נרתם לסייע למפוני הגיל השלישי בימי המלחמה, הרצה, שוחח בהתנדבות אין קץ, הקליט סרטונים עבור המשפחה הקרובה עם טיפים מועילים מאוד, כמו בסרטון הזה שהוקלט בימים הראשונים לפרוץ המלחמה:
בכללית מחוז ירושלים מסרו תנחומים למשפחתו של פרופ' מערבי, וציינו כי "האיש היקר כל כך הזה שמעבר לכל התארים תמיד היה חם, אוהב, בגובה העיניים, מלא נתינה ועם כל כך הרבה הכלה חמלה וקבלה של זקנה וזקנים" (פרופ' מערבי התעקש על המושג זקנה וסירב להשתמש במונחים "מכובסים").
עוד נמסר כי "במסגרת תפקידיו, פרופ' מערבי הוביל יוזמות חדשניות בתחום השיקום הביתי והקהילתי, תוך דגש על התאמת המענים לצרכים הייחודיים של האוכלוסייה המבוגרת. הוא היה מעורב במחקרים רבים שעסקו בהיבטים שונים של הזקנה, כולל חברתיים, כלכליים, בריאותיים ותפקודיים, והשפיע רבות על פיתוח שירותים ותוכניות המיועדות לקשישים.
"הוא היה דמות מוכרת בציבור הרחב, בין היתר בזכות השתתפותו בתוכניות טלוויזיה כמו '80 וארבע', שבהן קידם את המודעות לחשיבות הקשרים הבין-דוריים והשפעתם החיובית על איכות החיים של הקשישים. תרומתו המשמעותית לבריאות הציבור, במיוחד במחוז ירושלים, והשפעתו על תחום הגריאטריה והשיקום בישראל, ייזכרו עוד שנים רבות".
בית החולים הדסה: "במהלך פעילותו הענפה, הוביל את תחום רפואת הזקנה וראה חשיבות רבה בהעלאת המודעות בנושא, הן לתחום הטיפול והן לתחום המחקר, יחד עם תרומתו הרבה בהכשרת דור העתיד של רופאי גריאטריה בישראל"
המרכז הרפואי הדסה שיגר תנחומים למשפחה וציין כי פרופ' מערבי היה רופא בבית החולים הדסה הר הצופים: "פרופ' מערבי היה מומחה ברפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה, שיקום וגריאטריה. עיסוקו המרכזי היה גריאטריה ובו עסק בהדסה במשך 37 שנים. במהלך פעילותו הענפה, הוביל את תחום רפואת הזקנה וראה חשיבות רבה בהעלאת המודעות בנושא, הן לתחום הטיפול והן לתחום המחקר, יחד עם תרומתו הרבה בהכשרת דור העתיד של רופאי גריאטריה בישראל".
מנכ"ל הדסה, פרופ' יורם וייס, אמר כי "פרופ' מערבי היה חבר וקולגה אהוב. הוא נערץ על ידי תלמידיו בפקולטה לרפואה של הדסה והאוניברסיטה העברית והשאיר מורשת חשובה ומשמעותית שתישאר אחריו לדורות הבאים, ותזכיר לכולנו את המחויבות והאחריות של כולנו כלפי הדור השלישי, אותו כינה תמיד זקני העם החכמים. פעילותו כללה עבודה רבה בשינוי התפיסה החברתית כלפי הזקנים, והבאתם אל קדמת הבמה כקהילה מכובדת, חיונית ופעילה. לבנו עם המשפחה. אנו שולחים תנחומים כנים".