שריפת קלוריות, האמיתות והשקרים. רבים מאיתנו התמודדו עם דיאטה ועם רצון לשרוף קלוריות בשלב זה או אחר של החיים, ומי שעבר את החוויה, יודע שהמיתוסים בנושא הזה הם רבים ונוגעים בתחומים מגוונים: יש מיתוסים על הקשר בין שריפת קלוריות לגיל, בין שריפת קלוריות למין, בין שריפת קלוריות לפעילות גופנית ועוד.
קראו עוד:
חלק מהמיתוסים מתבססים על עובדות מוכחות, אבל אחרים מופרכים לגמרי. הכתבה הזו תנסה לעשות לכם סדר: היא מתייחסת לשבעה מיתוסים ידועים בנושא שריפת הקלוריות - חלקם נכונים, חלקם ממש לא.
1. אפליקציות ומכשירי כושר יכולים לדעת כמה קלוריות אנחנו שורפים
לא באמת, ובוודאי לא על סמך הנתונים שמכניסים אליהם. כמות הקלוריות שנשרפות תלויה לא רק בגיל, בגובה ובמשקל, וגם לא בתוספת נתון כמו הדופק שלנו: כל הנתונים האלו חשובים, אבל לא מספיקים. יש גורמים נוספים שמשפיעים על שריפת הקלוריות.
גנטיקה: מחקרים שבוצעו לאחרונה מצאו קיום של גנים שאחראים לשריפת קלוריות נמוכה יותר. שני אנשים באותו משקל וגובה, אבל עם רקע גנטי שונה, יכולים לשרוף כמות קלוריות שונה לחלוטין.
כמות הדיאטות שביצענו בעבר: כל דיאטת "כאסח", מהירה ודלה מדי בקלוריות, גורמת לגוף למצב של רעב ולצמצום של שריפת הקלוריות כמנגנון הגנה מפני הרעב הזה. לפיכך, שני אנשים באותו גיל, משקל וגובה ישרפו כמות קלוריות שונה בהתאם לכמות הדיאטות שביצעו עד כה. מי שביצע יותר סבבים של ירידה ועלייה במשקל, ישרוף פחות קלוריות.
כמות השרירים בגוף: ככל שיש יותר שרירים, שורפים יותר, גם במצב של ישיבה או שינה. שני אנשים באותו משקל, גיל וגובה ישרפו כמות קלוריות שונה אם לאחד מהם אחוז שרירים יותר גבוה ואחוז שומן יותר נמוך.
המסקנה: האפליקציות עלולות לטעות ולהטעות.
2. דיאטות דלות שומן תורמות לירידה יעילה במשקל
לא תמיד נכון. במשך שנים האמינו שדיאטות מוצלחות הן אלו שיש בהן כמות נמוכה של שומן, אבל במחקרים שבוצעו לאחרונה נמצא שעדיף להתמקד בדיאטות דלות בפחמימות, לא דלות בשומן.
נמצא שצמצום פחמימות עוזר לשליטה על החשק לנשנש, ושהשומן עוזר לשובע ארוך יותר. מתברר גם שנשנושים של בוטנים, שקדים, אגוזים, חלבה ללא סוכר ואפילו גלידת שמנת תורמים לשובע, שומרים על רמות הסוכר והאינסולין בדם מפני תנודות חדות, תורמים להפחתת זלילות במשך היום ועוזרים בטווח הארוך לבריאות ולירידה במשקל. הטרנד הבולט כיום, אם כן, הוא לא "Low Fat" אלא "Low Carb".
3. אפשר לרדת במשקל בלי פעילות גופנית
בהחלט. פעילות גופנית חשובה מאוד לבריאות שלנו, אבל אם אתם דוחים את הדיאטה רק משום ששמעתם שחייבים לעשות ספורט במקביל – חבל. זו טעות. אפשר להתחיל דיאטה ולהוסיף פעילות בהמשך, כשמרגישים נוח. רוב הירידה במשקל ורוב החיסכון בקלוריות הם בזכות הדיאטה עצמה.
כדי לשמור על אורח חיים בריא, צריך לשנות הרגלים בתזונה ולהפחית צריכה של מזון מתועש במקביל להוספת פעילות גופנית, אבל בשביל ירידה במשקל, לפחות בתחילת התהליך, מספיקה הדיאטה.
נתקלתי באנשים כבדים מאוד שלא הצליחו לרוץ או לצעוד, לא בחוץ ולא בחדר כושר, ורק אחרי ירידה משמעותית במשקל הצליחו בכך והוסיפו פעילות גופנית לסדר היום. זה בסדר. לפעמים עדיף להתמקד בשינוי של הרגל אחד בלבד, ובהמשך להוסיף עוד הרגל וכך הלאה.
4. כמות הקלוריות ששורפים תלויה בגיל
ברוב המקרים, זה נכון. עם הגיל יש ירידה טבעית בכמות השרירים בגוף, ומאחר שהשרירים הם אלו שאחראיים לכמות הקלוריות ששורפים – יש גם ירידה בכמות הקלוריות היומית הנשרפת. עם הגיל גם עלולות להופיע בעיות שלד שונות כמו כאבי גב או ברכיים שגורמים לנו לפעול ולזוז לאט יותר, מה שמפחית עוד יותר את כמות הקלוריות הנשרפת. גם השינויים ההורמונליים שכולנו עוברים – נשים בגיל המעבר, גברים שאצלם יש פחות טסטוסטרון עם השנים – גורמים לשריפת קלוריות נמוכה יותר. אפשר למנוע את זה, לפחות חלקית, עם הרבה פעילות גופנית.
5. הגוף שואף לחזור למשקל הקודם ולעלות בחזרה אחרי ירידה
לא מדויק. בזמן שעולים במשקל, תאי השומן מתמלאים, ואז, כשהם מלאים, וממשיכים להשמין, נוצרים תאי שומן חדשים. אחרי שהם נוצרים, הם לא נעלמים לעולם.
נניח שירדתם את כל הקילוגרמים העודפים והגעתם למשקל שבו הייתם בצעירותכם: עדיין יש תאי שומן נוספים שלא היו בעבר. כדי להיות במשקל נמוך, תאים אלו צריכים להיות קטנים יותר מגודלם הנורמלי. לגוף קשה לתחזק תאים מתחת לגודל הנורמלי, ולכן הקפדה על צריכת קלוריות מתאימה חשובה מאוד כדי לא לעלות בחזרה.
6. יש הבדל בשריפת הקלוריות בין נשים וגברים
ברוב המקרים, זה נכון. גברים שורפים יותר קלוריות מנשים, וזה מלידה. הסיבה: לגברים יש אחוז שרירים גבוה יותר, ויותר טסטוסטרון ששומר על מסת שריר ומאפשר בניית שרירים חדשים בקלות רבה. לנשים אחוז שומן גבוה יותר, שדרוש לפוריות והריון.
אם אותו תפריט דיאטה יינתן לגברים ולנשים, רוב הסיכויים שהגברים יירדו הרבה יותר מהר.
7. פעילות ספורטיבית מעלה במשקל במקום להוריד
משתתפת בקורס הדיאטה שלי התחילה להתאמן בחדר כושר ועלתה כחצי ק"ג בתוך שבועיים על אף ששמרה על התפריט. איך זה יכול להיות? הנה ההסבר. בניגוד לצעידה, אימון כוח תורם לבניית שרירים במקומות שונים בגוף, ותוספת השרירים מעלה מעט את משקל הגוף. עם זאת, השרירים הם אלו ששורפים לנו את רוב האנרגיה בגוף, וככל שיש יותר שרירים, כך שורפים יותר קלוריות במשך היום, גם כשלא זזים.
תוספת של חצי ק"ג שרירים, לדוגמה, תעזור לשריפת שומנים מוגברת ולירידה מהירה יותר במשקל, אבל זה יתרחש רק אחרי חודשיים-שלושה ולא באופן מיידי. העלייה במשקל נעצרת כשהאימון נשאר באותה דרגת קושי ובאותם משקלים.
המסקנה: אם הירידה במשקל נתקעת בשבועיים הראשונים לאימוני הכוח, ייתכן שהסיבה לכך היא בניית השריר. אבל לא כדאי להתייאש. יש להמשיך להקפיד על התפריט. בהמשך התהליך זה משתלם: תוספת מסת השריר לגוף עוזרת בשריפת קלוריות יומית בצורה משמעותית.
הכותבת היא מומחית לתזונה ודיאטה