בעקבות מותם של שישה תיירים מהרעלה, שנגרמה ככל הנראה מצריכת אלכוהול מזויף, פרסמה בשבוע שעבר ארה"ב, יחד עם מדינות נוספות, אזהרת מסע לנסיעה ללאוס, ובעיקר לעיירה ואנג ויינג, יעד פופולרי גם בקרב תרמילאים ישראלים. הסכנות של שתיית אלכוהול מזויף רבות, החל מעיוורון ופגיעה בכליות - ועד נזק מוחי בלתי הפיך ואף מוות. מומחים מבית החולים רמב"ם מסבירים מהי הרעלת אלכוהול, למה גורמים החומרים בגוף האדם, איך נימנע משתייה שלהם - ולמה חשוב להגיע במהירות לבית החולים אם החלו התסמינים.
על פי הדיווחים, מקרי ההרעלה של התיירים, שתי צעירות אוסטרליות, בריטית בת 28 ותיירים מדנמרק וארה"ב, נגרמו כאמור משתיית אלכוהול מזויף שהכיל מתנול - כימיקל רעיל המצוי לעיתים באלכוהול מזויף המיוצר באופן לא חוקי, שיכול לגרום לעיוורון ואף למוות אם נצרך בכמויות גדולות. החשש שעדיין קיים: משקאות מזוהמים עדיין מופצים בעיירת התיירות הפופולרית ואנג ויינג ומחוצה לה.
משקאות אלכוהולים מזויפים, כגון וודקה, ברנדי, וויסקי וכדומה, מכילים ריכוזים גבוהים של מתנול, הנפוץ בעיקר בשימוש תעשייתי. מדובר בחומר שנמצא באחוזים כמעט אפסיים במוצרי אלכוהול תקניים, לצד אתנול, האמור להופיע בתרכובת באחוזים גבוהים יותר. במוצרים מזויפים, היחס בין החומרים מופר, ונעשה שימוש באחוזים גבוהים של מתנול כדי להוזיל עלויות, אך התוצאה היא משקה שמסכן חיים.
לאבד את הראש - זו לא הסכנה היחידה
צרכני אלכוהול מזויף, עלולים לפתח תסמינים חמורים, כתוצאה מחשיפה למתנול. בין סכנות שתיית אלכוהול מזויף, ניתן למנות עיוורון, נזק בלתי הפיך לכליות, נזק מוחי בלתי הפיך ואף מוות באחוזים גבוהים, אפילו כאשר הצריכה נעשית במינון נמוך. מתנול פוגע במערכת העצבים המרכזית, אך גם תהליך הפירוק שלו בגוף מהווה סכנה נוספת לאלו הצורכים את החומר, ומסביר את היקף הפגיעה האפשרית בגוף האדם בזמן השתייה שלו. הפגיעה מתרחשת באופן הדרגתי יחסית ובאה לידי ביטוי שעות לאחר שתיית החומר.
"יש לשים לב לתסמינים ולהגיע אל בית החולים ברגע שהם מופיעים. מכיוון שמדובר בחומר רעיל במיוחד, בעל השפעה חזקה ומהירה, זמן התגובה הוא קריטי"
על פניו התסמינים מאוד מבלבלים, ויש קושי גדול לאבחן מקרים של צריכת אלכוהול מזויף, ללא בחינת החומר עצמו בתנאי מעבדה. כאשר ישנה הרעלת אלכוהול רגיל, כתוצאה מצריכה של כמות גדולה של משקה אלכוהולי המכיל חומר שנקרא אתנול והוא זה שנותן את תחושת השכרות, נראה סימפטומים מסוימים, אבל גם רמת אלכוהול גבוהה בדם.
במצב של הרעלת אלכוהול מזויף, על רקע צריכת מתנול, נראה פער בין רמת אלכוהול נמוכה בדם לתסמינים שמתאימים למצב של שכרות או הרעלת אלכוהול. אלו יכולים להעיד על צריכת אלכוהול מזויף. גם תסמינים המעידים על כשל בכליות, בעיות בראייה או נזקים נוירולוגיים נוספים, יכולים להצביע על הכיוון הזה, אך ללא הוכחת מעבדה מדובר באבחון חמקמק.
אדם הסובל מהרעלת אלכוהול עלול לסבול מתסמינים שונים, ביניהם: הקאות, ירידה בטמפרטורת הגוף (היפותרמיה), פרכוס, ערפול חושים, אובדן הכרה, התנהגות אגרסיבית או בלבול ועוד.
יש לשים לב לתסמינים ולהגיע אל בית החולים ברגע שהם מופיעים. מכיוון שמדובר בחומר רעיל במיוחד, בעל השפעה חזקה ומהירה, זמן התגובה הוא קריטי. לרוב מקרים אלו מטופלים בתרופות המשפיעות על פירוק המתנול לחומרים רעילים, כדי לנטרל את השפעת החומר על מערכות הגוף, ולאחר מכן השגחה על המטופל.
דרך נוספת שיכולה לסייע במקרים מסוימים, היא טיפול באמצעות אלכוהול רגיל שיכול לסתור גם כן את תגובת החומר הרעיל. אפשרות נוספת היא דיאליזה המסלקת את החומר מן הגוף. ההחלטה כמובן תלוית אינדיקציה רפואית ובהתאם למצב המטופל.
ד"ר אסף מילר הוא מנהל מחלקת טיפול נמרץ פנימי ברמב"ם; ד"ר יעל לוריא, מנהלת המכון הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם