כל הילדים (וגם הורים לא מעטים) מחכים לחופש הגדול, אבל כדאי לזכור שהוא טומן בחובו סכנות לילדים. מעבר לסכנות המוכרות, כמו בילוי של שעות בשמש ללא הגנה מספקת, מדוזות צורבות, יתושים, יש גם את הסכנה שלפעמים שקופה לנו - עלייה במשקל וירידה בכושר הגופני. זאת בעיקר בגלל היעדר סדר יום מסודר, שבו אין הקפדה לא על שעות שינה, לא על פעילות גופנית וגם לא על תזונה.
כמה מחקרים אכן הראו שבמהלך חופשת קיץ בת חודשיים, יש החמרה בהרגלי התזונה והפעילות של ילדים. מחקר מרתק במיוחד מראה את תפקידו וחשיבותו של בית הספר בעניין הזה. המחקר שבוצע בארה"ב ופורסם בשנת 2023, השווה את הרגלי התזונה והפעילות של ילדים בבית ספר יסודי "רגיל", שכולל חופשת קיץ, לעומת אלו של ילדים מבית ספר אשר פעיל באופן רציף לאורך כל השנה, עם חופשים קצרים בלבד, וללא חופשה ארוכה בקיץ.
לא מפתיע לגלות כי במהלך חופשת קיץ ארוכה, ילדים היו פחות פעילים, ישבו יותר מול מסכים, ישנו פחות, וסבלו מאיכות שינה ירודה. בנוסף, המחקר הראה כי הם עלו במשקל – מה שלא נצפה אצל ילד בית הספר הרציף, להם הייתה חופשת קיץ קצרה בלבד. מחקר זה, כמו אחרים נוספים, מראה את חשיבות המסגרת שמקנה בית הספר לאורך השנה בהיבט של הרגלי חיים.
מחקרים נוספים מראים כיצד יש ירידה ניכרת בכושר הגופני של ילדים בקיץ, וכיצד כל הכושר שנרכש ביזע במהלך עשרה חודשים בשנת הלימודים, אובד כליל בחודשיים של חופשה. אגב, בישראל נהוג להרגיש חזרה למסגרת מלאה של לימודים וחוגים רק אחרי חגי תשרי – מה שמאריך את תקופת היעדר המסגרת לארבעה חודשים, כפי שיקרה גם בסתיו הקרוב שבו החגים חלים באוקטובר.
מחקרים רבים הראו גם כיצד אותה פגיעה בהרגלי אורח חיים של ילדים בקיץ גוררת עלייה מוגברת במשקל. מצער לראות כיצד במהלך חופשת הקיץ בת חודשיים בלבד, קצב העלייה במשקל בקרב ילדים גבוה יותר מאשר במהלך שנת הלימודים. אגב, קצב העלייה גבוה יותר בקרב ילדים עם עודף משקל והשמנה, כך שמצבם של אלו שבריאותם כבר לא טובה – מחמיר עוד יותר בקיץ.
אז מה אפשר לעשות?
חשיבות הפעילות הגופנית לילדים והתזונה הבריאה ידועים לכולם, אבל הצורך במסגרת קבועה ו"נורמלית" גם במהלך הקיץ, היא קריטית. חשוב לזכור, שהחופש הוא חופש רק מבית ספר ולא מאורח החיים. לכן, יש הכרח לשמור על כך, ככל האפשר, והמשימה מוטלת כמובן בעיקר של ההורים.
פרופ' גל דובנוב רז: "חשוב מאוד לשמר יקיצה בבוקר (ולא בצהריים), ארוחה בריאה בבוקר, פעילות כלשהי במהלך היום, ארוחות מסודרות ופעילות גופנית עם חברים ושינה בשעה סבירה. הדרך הכי טובה היא לרשום את הילדים לקייטנות, ורצוי כאלו הכוללות פעילות גופנית "
חשוב מאוד לשמר יקיצה בבוקר (ולא בצהריים), ארוחה בריאה בבוקר, פעילות כלשהי במהלך היום, ארוחות מסודרות ופעילות גופנית עם חברים ושינה בשעה סבירה. הדרך הכי טובה היא לרשום את הילדים לקייטנות, ורצוי כאלו הכוללות פעילות גופנית (או "קייטנה" עצמאית של ההורים, בה כל יום הורה אחר אחראי על פעילות לקבוצה של ילדים). לבני הנוער הגדולים יותר – כדאי לדאוג לעבודה מסודרת, ושוב, רצוי במקום שיש בו פעילות, כגון משגיח בקייטנה או חוג נינג'ה, שעדיפים על פני עבודה בפיצריה או גלידריה.
בבית, מומלץ להקפיד על שעות ארוחות מוגדרות ומסודרות, עם פירות וירקות ככל האפשר ושינה במהלך הלילה ולא ביום. לגבי פעילות גופנית, כדאי לאתר יחד עם הילדים את סוגי הפעילויות אשר מתאימים להעדפות האישיות שלהם, לגיל ולמין, לכושר הבסיסי, לגודל הבית/דירה וסביבת המגורים.
כמה אפשרויות לפעילות הן:
1. פעילות עצמאית של דברים פשוטים ומוכרים, חינם או בעלות נמוכה, כגון משחקי כדור עם חברים, רכיבה על אופניים, הליכה משותפת לבריכה או לים, מנוי קיץ לחדר כושר ועוד.
2. אפליקציות כושר, שמדריכות ומתזמנות סוגים שונים של פעילות גופנית, יכולות לסייע לבצע פעילות גופנית באפון עצמאי ובמזגן. קיימות כאלו גם לילדים.
3. משחקי מחשב פעילים, חלק מקונסולות המשחק כבר "לא באופנה", אך הן עדיין קיימות – במעמקי הארון, בחנויות מחשבים משומשים או באתרי יד שנייה. ילדים צעירים יכולים ליהנות מהם גם היום.
4. אימונים וסרטונים ביוטיוב קיימים במגוון עצום. זו הזדמנות נהדרת להיחשף לתחומים אליהם לא הזדמן לנו עד כה. הנוער, למשל, יוכל להתנסות בסוגי יוגה שונים, אגרוף, קיקבוקס, אימוני HIIT וכדומה. לילדים הצעירים יותר קיימים מגוון רחב של שיעורים המותאמים לגיל.
חשוב לדעת שילדים עם עודף משקל לא תמיד מצליחים למצוא פעילות מתאימה עבורם וממגוון של סיבות, או לא מסתדרים עם מסגרת שעות של ארוחות בעודם בבית כל היום. הורים לילדים כאלו צריכים לפנות לייעוץ כוללני ורב-מקצועי באחת המרפאות הייעודיות לכך. זאת לשם התאמת הרגלי תזונה, פעילות ושינה לילדים באופן פרטני, ברגישות, ותוך דיאלוג מכבד.
הכותב הוא מנהל מרפאת ספורט ואורח חיים בריא לילדים, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, אוניברסיטת תל אביב