השרב הקיצוני שפוקד את ישראל עלול להיות מסוכן לבריאות שלנו וחשוב להתנהג בהתאם. מומחים מסבירים איך החום הכבד עלול להזיק לאיברים בגוף שלנו, ומה צריך לעשות כדי להגן עליהם.
החום הכבד הבריח את הישראלים לחופים. צפו
(צילום: טל שחר, אביהו שפירא)

"הפרעות בקצב הלב כתוצאה משינוי מאזן המלחים"

"חום מעלה את העומס על כל רקמות הגוף, דבר המעלה בתורו את העומס על הלב, בגלל שהוא צריך לספק חמצן ודם לרקמות", מסביר פרופ' אדי קויפמן, קרדיולוג ומצנתר בכיר באסותא מרכזים רפואיים.
5 צפייה בגלריה
שרב
שרב
כשאנחנו מאבדים מים אחוז המלח בגופנו עולה. שרב כבד
(צילום: shutterstock)
"במצב של עומס חום כבד קיימים מנגנוני פגיעה משמעותיים בגוף, אחד מהם הוא התייבשות. במצב של התייבשות, אנחנו מאבדים נוזלים בקצב שאנחנו לא תמיד ערים אליו, שכן מנגנון הצמא הוא לא המנגנון הכי מדויק. ברגע שאין לנו מספיק נוזלים בגוף הלב מתקשה לעבוד כי אין לו מספיק נפח בכלי הדם. מסיבה זו הוא צריך לעבוד יותר - לפמפם יותר כדי להזרים את אותה כמות של דם שהגוף צריך וזה מגביר את העומס עליו.
פרופ' אדי קויפמןפרופ' אדי קויפמןצילום: אלבום פרטי
"במקרים של מכת חום, טמפרטורת הגוף עולה ואז נוצרות יותר פגיעות רב-מערכתיות. הלב הוא חלק מזה, אבל מדובר בפגיעה בכל המנגנונים של הגוף שבנוי לעבוד בטמפרטורה מאוד ספציפית. האנשים הרגישים יותר לדברים האלה הם כמובן מטופלים שיש להם בעיות לבביות מלכתחילה. חולים עם אי-ספיקת לב, חולים עם בעיות מסתמיות, עם מחלת לב כלילית או אנשים המועדים להפרעות קצב כתוצאה משינוי של מאזן המלחים בגוף. כשאנחנו מאבדים מים אחוז המלח בגופנו עולה. זה יכול להוביל להפרעות קצב קטלניות במידה ואחד המלחים יוצא מאיזון באופן קיצוני".
מהם התסמינים לכך שיש בעיה? פרופ' קויפמן משיב: "דופק מואץ, קושי בביצוע מאמצים. אצל מטופלים עם מחלת לב כלילית יכולים להופיע גם כאבים בחזה. למעשה מדובר בכל התסמינים של אי ספיקת-לב. יכולה גם להופיע אי-ספיקת כליות כתוצאה מההתייבשות. משהו נוסף שחשוב להזכיר הוא שברגע שהגוף מתייבש הדבר משפעל את גורמי הדלקת בגוף, מצב הדומה לזיהום. הגוף מגיב לסטרס הזה והדבר מעלה גם את הסבירות לקרישי דם, שהם אחד המנגנונים של התקפי לב".
5 צפייה בגלריה
גבר סובל מכאבים בחזה
גבר סובל מכאבים בחזה
החום מגביר את העומס על הלב, כדי לספק דם וחמצן לרקמות השונות
(צילום: shutterstock)

"בימי אובך יש הרבה יותר התקפים של מחלות דרכי אוויר"

ד"ר אמיר בר-שי, מנהל המכון לרפואת ריאות במרכז הרפואי איכילוב, מסביר שהטמפרטורה הגבוהה פחות משפיעה על הריאות שלנו, אלא האובך בהחלט משפיע. "אצל אנשים עם מחלות דרכי אוויר כמו אסתמה או COPD, דרכי האוויר מאוד רגישות. המחלות האלה הן בדרך-כלל מחלות של דרכי האוויר הקטנות והאובך יכול לגרום להתלקחות המתבטאת בהחמרה בקוצר נשימה, בשיעול, ליחה, צפצופים", הוא אומר. "אנחנו יודעים שבימי אובך יש הרבה יותר פניות למיון, הרבה יותר התקפים של מחלות דרכי אוויר".
ד"ר אמיר בר שי, מנהל המכון לרפואת ריאות, מרכז רפואי איכילובד"ר אמיר בר שיצילום: דוברות איכילוב
ד"ר בר-שי מסביר כי במצבים כאלה הדבר הכי יעיל שיש לעשות הוא פשוט להימנע מחשיפה לאובך. "לאנשים עם מחלות דרכי אוויר עדיף לצאת כמה שפחות בימים האלה, בוודאי ובוודאי שלא לבצע פעילות גופנית בחוץ, ואם ממש חייבים לצאת – אז לדאוג שזה יהיה במינימום האפשרי", הוא מתריע. "בנוסף, אנשים אשר לוקחים טיפול קבוע רצוי וחשוב מאוד שיקפידו על הטיפול, מכיוון וזה יכול למנוע לחלוטין את ההתלקחות או לפחות להפוך אותה להרבה פחות משמעותית".
ד"ר יפה לרמן: "כשאדם מבוגר מתייבש האיבר הראשון שמאוד נפגע הן הכליות. התפקוד שלהן יורד ולא תמיד חוזר לאיתנו. גם הלב נפגע. האיבר השלישי שלרוב נפגע זה המוח. בנאדם מבוגר הסובל ממכת חום יסבול מבלבול, חוסר התמצאות"
החום עצמו לא מהווה טריגר? "הפקטור שמשנה הוא אם החום יבש מדי או לח מדי. אלה הדברים שיותר מקשים. אוויר שהוא חם ולח או חם ויבש בחלק מהמטופלים שסובלים מרגישות יתר, מהווה בעצמו טריגר להתקף או להופעת סימפטומים, אך אין ספק שכל מזג אוויר קיצוני עלול להוביל להתקף, זאת מכיוון כי הסימפונות מאוד-מאוד רגישות".
5 צפייה בגלריה
אובך ברמת גן
אובך ברמת גן
אובך שמגיע אחרי השרב. עדיף למעט ביציאה החוצה
(צילום: אורן רייס)

הגיל השלישי: "פגיעה ביכולת לווסת את חום הגוף"

אחת האוכלוסיות היותר פגיעות למזג אוויר קיצוני זו אוכלוסיית הגיל השלישי. ד"ר יפה לרמן, מומחית גריאטריה בבית החולים השיקומי רעות בתל אביב, מסבירה שהבעיה המרכזית נעוצה בחוסר יכולת ויסות טמפרטורת הגוף בקרב אוכלוסייה זו.
"כל ויסות הטמפרטורה אצל מבוגרים שונה מאוד מאצל צעירים", היא אומרת. "אנחנו רואים בחורף יותר מכות קור ובקיץ יותר מכות חום. מה שקורה הוא שהגוף הזקן מרגיש פחות את שינויי הסביבה, במיוחד אם השינוי הוא קיצוני, כמו למשל בקפיצה שהייתה לנו בטמפרטורות בימים האחרונים".
מהן הפגיעות הנפוצות? "כשאדם מבוגר מתייבש האיבר הראשון שמאוד נפגע הן הכליות. התפקוד שלהן יורד ולא תמיד חוזר לאיתנו גם אחרי שמשקים אותן. גם הלב נפגע. כשאדם מקבל מכת חום, הלב צריך להזרים את הדם יותר מהר ובזקנים קשה לו לעשות את זה. האיבר השלישי שלרוב נפגע זה המוח. בנאדם מבוגר הסובל ממכת חום יסבול מבלבול, חוסר התמצאות. אם משקים אותו מספיק מהר המצב הוא הפיך, ואם לא עלול להישאר איזשהו נזק".
ד"ר יפה לרמן, רופאה מומחית בגריאטריה, בית החולים השיקומי רעותד"ר יפה לרמןצילום: דוברות ביה"ח השיקומי רעות ת"א
מדוע זה קורה? "לכל אדם יש מרכז במוח בשם היפותלמוס אשר תפקידו הוא לנהל את ויסות הטמפרטורה במוח. אם הגוף עצמו לא מרגיש את השינויים האלה, גם תגובת המוח תהיה מופחתת. גם קצב התגובה הוא שונה. למשל, אם תשווה פלוגת חיילים שהולכת במדבר ואיש זקן שהולך במדבר, החיילים יגיבו לחום לאחר שעה, שעתיים, ואילו בקרב הזקנים התחלת התגובה תהיה אחרי כמה שעות טובות.
"בנוסף, מנגנון הצינון של הגוף הוא הזעה. צעירים מזיעים הרבה ומהר, וזקנים מזיעים הרבה-הרבה פחות. כלומר, גם מרכז ויסות הטמפרטורה במוח מקבל פחות גירויים מהגוף, וגם תגובת הגוף היא אחרת כך שהתוצאה היא כפולה. דבר נוסף, אנשים מבוגרים גם לוקחים המון תרופות שמשפיעות על מנגנון ההזעה או תרופות משתנות. הם מאבדים נוזלים מהר יותר".
5 צפייה בגלריה
איש מבוגר מתקשה בעת עומס חום
איש מבוגר מתקשה בעת עומס חום
עם העלייה בגיל הגוף מתקשה לזהות את שינויי הטמפרטורה
(צילום: shutterstock)
מה ניתן לעשות? חלק מהדברים האלה ניתנים לשיפור. ככל שהכושר הגופני של האדם יהיה יותר גבוה, לדוגמה, אם בן האדם פעיל, מתעמל, הולך הרבה, ואני מדברת על כל השנה – הגוף שלו יגיב באופן דומה לגיל יותר צעיר".

מאזן הנוזלים קריטי לאם ולעובר

ד"ר ענת לביא, מנהלת מחלקת חדרי לידה בבית החולים ליס לנשים ויולדות, במרכז הרפואי תל אביב מסבירה כי חשיפה לחום קיצוני בזמן היריון יכולה להיות משמעותית. "הטמפרטורה של העובר היא מעלה אחת יותר מזו של האמא. מחקרים בחיות מצאו שכשהן נחשפות לחום קורים מומים מסוימים בעוברים", היא אומרת ומסייגת: "עם זאת, כשחקרו את אותם הדברים בבני אדם, למשל במקרים של מחלות חום או שימוש מוגבר בסאונה, הממצאים לא היו חד משמעיים. אבל כשבחוץ מאוד חם ולח, בעיקר מעל טמפרטורה של 32 מעלות צלסיוס, מתחיל איזשהו ספקטרום של תופעות, החל מתופעת התייבשות ועד למכת חום במקרים הקיצוניים".
ד"ר ענת לביא, מנהלת מחלקת יולדות, בית חולים ליסד"ר ענת לביאצילום: ג'ני ירושלמי, דוברות איכילוב
וכיצד הם משפיעים על ההיריון? "למשל בהתייבשות, נוצר מצב של חוסר נוזלים בגוף. הגוף שלנו מורכב משבעים אחוזי מים, כאשר הסימנים להתייבשות מתחילים כשמאבדים בערך שני אחוזים מסך המים הכללי של הגוף. למאזן הנוזלים יש חשיבות רבה עבור האמא והעובר. אם הוא נפגע, הדבר יכול להשפיע על מאזן המלחים בגוף, מה שיכול בתורו לגרום להפרשת הורמון האוקסיטוצין, שאחראי על התכווצות הרחם, ובכך להוביל לצירים מוקדמים.
5 צפייה בגלריה
היריון בזמן עומס חום
היריון בזמן עומס חום
התייבשות מגבירה את הסיכון להופעת צירים מוקדמים
(צילום: shutterstock)
"הדוגמה הקלאסית היא נשים שצמות ביום כיפור. בסוף יום כיפור אנחנו רואים אצל אותן נשים שמגיעות אלינו שהתלונה המרכזית היא צירים מוקדמים. אנחנו נותנים להן נוזלים דרך הווריד ובדרך-כלל זה עובר. כמובן שאנחנו מדברים על חריגה קלה, אבל כשמדובר על עומס חום קיצוני זה דבר שצריך להקפיד עליו".
ד"ר ענת לביא: "נשים בהריון צריכות לשתות כ-3-2 ליטר באופן מחולק לאורך היום ולוודא ששתינו מספיק על ידי בדיקה של השתן. אנחנו רוצות לכוון לשתן צלול ושקוף. במקביל יש להימנע משתייה של קפה ותה היכולים לייבש. להימנע משהייה בשמש ולשהות כמה שניתן בצל ובמקומות קרירים וממוזגים"
איך אפשר לזהות את זה? "הסימנים לא מאוד ספציפיים: צמא, יובש בפה, פנים סמוקות, שתן כהה, כאבי-ראש, בחילות, הקאות ודופק מהיר. כשאישה מזהה את אחד התסמינים האלה היא צריכה למהר ולגשת להיבדק".
ומה קורה כשהפגיעה קיצונית יותר? "פה מדובר על מכת חום, כשטמפרטורת הגוף הפנימית עולה מעל 40 וחצי מעלות. הפגיעה מתבטאת בפגיעה קשה במערכת העצבים המרכזית. זה מה שקורה למשל כשילדים נשכחים באוטו ומתים כל שנה. הסימנים הם דופק לב מאוד מהיר, נשימה מהירה, ירידה בלחץ הדם. זהו מצב מסכן חיים וכמובן שהדבר המרכזי שצריך לעשות זה להזעיק רופא".
כיצד ניתן להימנע? "להקפיד על שתיית מים, כמובן. יש לשתות כ-3-2 ליטר באופן מחולק לאורך היום ולוודא ששתינו מספיק על ידי בדיקה של השתן. אנחנו רוצות לכוון לשתן צלול ושקוף. במקביל יש להימנע משתייה של קפה ותה היכולים לייבש. יש להימנע משהייה בשמש ולשהות כמה שניתן בצל ובמקומות קרירים וממוזגים. ללבוש בגדים אווריריים וקלילים ולמרוח קרם הגנה. בנוסף, יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת. נשים שחייבות להיות בחוץ נדרשות לקרר את הגוף על ידי הרטבתו בנוזלים קרים וכל הזמן להיות דרוכות לסימנים של התייבשות. בכל דבר הכי קטן ניתן להגיע למיון יולדות או מיון נשים ונשמח להגיש ייעוץ ועזרה".

משרד הבריאות: הקפידו על שתיית מים

כדי להימנע מפגיעות בעקבות עומס החום הנוכחי (וגם אלו שיבואו בקיץ הקרוב) משרד הבריאות פרסם כמה המלצות שימושיות:
להימנע מחשיפה לחום ולשמש: המלצה זו חשובה לציבור הרחב, לאוכלוסיית הקשישים ולחולים במחלות כרוניות בפרט. להימנע ממאמץ גופני שאינו הכרחי, להקפיד לשתות מים ולהימצא, ככל האפשר, במקומות ממוזגים.
לעצור להתרעננות ולהקפיד על הגנה מתאימה ושתייה: לשוהים תחת כיפת השמיים מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים, ללבוש בגדים בהירים ונוחים ולמרוח קרם הגנה. משרד הבריאות מזכיר כי אין להשאיר תינוקות, ילדים, קשישים וחסרי ישע ברכב שאיננו ממוזג וללא השגחה. בנוסף, אין להשאיר בעלי חיים ברכב או במבנה ללא מים וללא אוורור וטמפרטורה סבירה.
לשים לב לסימנים שעלולים להצביע על מכת חום: יש לשים לב כי בעת עומס חום תיתכן אפשרות לפתח מכת חום, המתרחשת כאשר הגוף לא מסוגל לקרר את עצמו בסביבה החמה. הסיכון לפתח מכת חום גבוה יותר בגיל המבוגר, בגילי 4-0, בחולים במחלות לב וכלי דם, באנשים הסובלים מהשמנת יתר, בחולים במחלות כרוניות אחרות, במטופלים בתרופות מסוימות, ובעת מחלה חריפה או התייבשות.
סימנים למכת חום

המלצות למטיילים בטבע ובשטח

כשיש מזג אוויר עם תופעת עומס חום מומלץ לא לצאת לטיולים בטבע. אם בכל זאת החלטתם לצאת, מומלץ לפעול בהתאם להמלצות הבאות:
  • יש לתכנן את הטיול מראש, לבחון את המסלול ולהתאימו למטיילים ולתנאי מזג אוויר.
  • יש לעדכן אדם קרוב על יציאה לטיול ועל המסלול המתוכנן כדי שאם חלילה, יחול עיכוב במועד החזרה המתוכנן, ניתן יהיה לדעת על מצוקה אפשרית שהמטייל נתון בה.
  • להצטייד במי שתייה.
  • להצטייד בנעלים ובביגוד מתאימים, לחבוש כובע ומשקפי שמש, ולמרוח קרם הגנה.
  • לגלות ערנות למצבים של פגיעה מחום ולפנות במיידי למוקד החירום של מד"א.
  • להקפיד ולהישמע להנחיות נציב כב"ה בנושא הדלקת מדורות.
  • במקרה של הופעת לפחות אחד מהסימנים הבאים: טמפרטורת גוף גבוהה מ-39.5 מעלות צלזיוס, עור אדום, חם ויבש (ללא הזעה), דופק מהיר, כאב ראש חזק (ו/או הרגשה של "דפיקות הלב" בראש), סחרחורת, בחילה, בלבול וירידה בהכרה – יש להתקשר למוקד חירום ולקבל טיפול באופן מיידי. עד להגעת העזרה יש להישאר באזור קריר ומוצל ולדאוג לקירור הגוף. חשוב ביותר: במכת חום - אסור לתת לנפגע לשתות! הטיפול בנוזלים יעשה דרך הווריד, על ידי הצוות הרפואי.