ברקע הדיווחים על פרישה קרובה של ארה"ב מארגון הבריאות העולמי, מגביר הארגון את הלחץ על סין לשתף יותר מידע על מקורות נגיף הקורונה. בבייג'ינג מגיבים ואומרים ששיתפו את המידע שהיה בידיהם.
לפי הדיווחים מהימים האחרונים, נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, מתכנן להוציא את ארה"ב מארגון הבריאות העולמי כבר בתחילת כהונתו בחודש הקרוב – מהלך שעלול לערער את יציבות הארגון, לצמצם מאוד את תקציבו ואת יכולתו להתמודד עם משברים בריאותיים עתידיים.
כשזו תמונת המצב, ארגון הבריאות העולמי פרסם אתמול הודעה שבה נאמר כי "זו חובה מוסרית ומדעית" שסין תשתף יותר מידע ונתונים על אודות התפרצות נגיף הקורונה.
בתגובה טענה סין שוב שהיא סיפקה את "התרומה הגדולה ביותר למחקר הגלובלי על מקורות המגפה". דוברת משרד החוץ של סין, מאו נינג, מסרה כי "בחמש השנים האחרונות סין שיתפה מידע על המגפה ועל ריצוף הגנום הנגיפי עם ארגון הבריאות העולמי והקהילה הבינלאומית מבלי לשמור דבר. שיתפנו את הניסיון שלנו במניעה, שליטה וטיפול".
נגיף הקורונה, שהופיע לראשונה בעיר ווהאן שבמרכז סין בדצמבר 2020, גרם נזק עצום ברחבי העולם ולמותם של מיליונים. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, יותר מ-760 מיליון מקרים של קורונה ו-6.9 מיליון מקרי מוות דווחו ברחבי העולם. באמצע 2023 הוכרז על סיום מצב החירום הבריאותי הבינלאומי, אך בארגון הבריאות העולמי הדגישו שהמחלה צריכה לשמש תזכורת מתמדת לפוטנציאל של נגיפים חדשים לגרום להשלכות הרסניות.
במהלך המגפה, ארגון הבריאות העולמי ביקר את הרשויות בסין על חוסר השקיפות ושיתוף הפעולה שלהן. צוות מומחים בהובלת ארגון הבריאות העולמי, יחד עם עמיתים סינים, ביצע חקירה על מקורות המגפה בתחילת 2021. בדוח משותף, העריכו חוקרים שהנגיף עבר מבעל חיים מתווך – כנראה עטלפים או רקוניים – לבני אדם. עם זאת, צוות החוקרים לא הורשה לחזור לסין מאז, ונציגי ארגון הבריאות העולמי ביקשו שוב ושוב נתונים נוספים.
סין הביעה נכונות "להמשיך לעבוד עם גורמים שונים כדי לקדם מחקר מדעי גלובלי על מקורות הנגיף, ולנקוט מאמצים אקטיביים למנוע מחלות זיהומיות פוטנציאליות בעתיד", הוסיפה מאו נינג.
האם טראמפ אכן יפרוש מהארגון?
במקביל ללחץ של ארגון הבריאות העולמי על סין, חשפו דיווחים בתקשורת שצוות המעבר של טראמפ מתכנן להכריז על יציאת ארה"ב מהארגון כבר ביום ההשבעה. במהלך זה, ארה"ב – התורמת הגדולה ביותר לארגון, עם כ-16% מהמימון – תותיר חלל עצום במימון ובמנהיגות הבריאות העולמית.
"אם ארה"ב תעזוב, ארגון הבריאות העולמי יעמוד בפני שנים קשות, עם צמצום צוות המדענים שלו ופגיעה ביכולתו להגיב למצבי חירום", אמר פרופ' לורנס גוסטין מאוניברסיטת ג'ורג'טאון ל"פייננשל טיימס", והזהיר כי צעד כזה יעניק לסין הזדמנות להרחיב את השפעתה על הארגון.
הדיווחים מצביעים על חילוקי דעות בתוך צוות המעבר של טראמפ. חלק מעוניינים להוביל רפורמות מתוך הארגון, ואילו אחרים דוחפים לניתוק מוחלט. ד"ר אשיש ג'ה, מתאם הקורונה בבית הלבן לשעבר, טען כי הצעד נועד גם לסמל את הפיכת המדיניות של הנשיא ביידן, שחידש את היחסים עם ארגון הבריאות העולמי ביום הראשון לכהונתו.
ארגון הבריאות העולמי, שלא הגיב ישירות לתוכניות של טראמפ, קרא לשיתוף פעולה עם ארה"ב. "אנחנו מוכנים לעבוד יחד", אמר מנכ"ל הארגון, תאודרוס אדהנום גברה-יסוס. "מנהיגי ארצות הברית מבינים שארצות הברית לא יכולה להיות בטוחה כל עוד שאר העולם אינו בטוח".