בשיתוף ד"ר יובל אור ואינפומד
נשים וגברים אשר חלו במחלת הסרטן, נזקקים לטיפולים רפואיים שונים אשר מסייעים לרובם להחלים ממחלתם. אך, לחלק מהטיפולים האלה יש גם פוטנציאל לפגיעה בפוריות. מסיבה זו, לחולים אלה מומלץ לבצע שימור פריון.
כמו כן נשים אשר מבקשות לדחות את גיל הילודה, מומלץ כי יבצעו הליך של שימור פריון. אצל כל אישה הביציות נוצרות בגופה בעודה עובר ברחם אמה. מאז לא נוצרות ביציות חדשות. על כן, לגיל הביצית יש את ההשלכה העיקרית על סיכויים להריון ולידת ילד בריא בעתיד.
צפו ברופא מסביר:
שימור פריון אצל גברים ונשים – שלב אחרי שלב
כדי לבצע שימור פריון ניתן להקפיא זרע, ביציות ועוברים. ההקפאה מתבצעת במעבדה בחנקן נוזלי בטמפרטורה של -196ºC לאחר הליך מורכב המונע היווצרות גבישי קרח בתאים. בעצם מדובר בזיגוג ולא ביצירת קרח. כך ניתן לשמר את הפריון לשנים רבות.
כדי לשמר את הפריון בגברים, יש צורך בדגימת זרע שתוקפא בחנקן הנוזלי. את דגימת הזרע הגבר יבצע בבית ויביא את הדגימה למעבדה בתוך שעה וללא קירור. בנשים, יש צורך בביציות בשלות המתאימות להפריה בעתיד. לשם כך, מתבצע טיפול שהוא זהה להליך שאישה עוברת בהפריית מבחנה בשל בעיית פריון והוא כולל בשלב הראשון טיפול הורמונלי הניתן בזריקות יומיות למשך כשבועיים. לאחר מכן, תתבצע שאיבת הביציות אשר מתבצעת בחדר ניתוח תחת הרדמה כללית ובהנחיית אולטראסאונד נרתיקי. הביציות שנשאבו תועברנה להקפאה בחנקן נוזלי, או שניתן להפרות אותן על ידי זרע בן הזוג, לגדל עוברים באינקובטור למשך 3-5 ימים ואז להקפיא את העוברים לשימוש עתידי.
חשוב לציין כי שימור פוריות אינו שולל את האפשרות להשגת היריון ספונטני בעתיד. כמו כן, אין קשר בין משך הזמן שנדרש לביצוע שימור הפריון לבין סיכויי ההחלמה ממחלת הסרטן. גם הטיפולים ההורמונליים אינם צפויים להשפיע לרעה על הפרוגנוזה.
מחקרים הראו שטיפולים לשימור פריון שיפרו את סיכויי ההחלמה של החולים והחולות, ככל הנראה שהסיבה לכך היא התקווה שהתעוררה בחולים אלה להורות עתידית.
בשיתוף ד"ר יובל אור ואינפומד