בשיתוף אסם נסטלה
תינוקות ופעוטות נמצאים בשלב קריטי בחיים של גדילה והתפתחות. הם נמצאים בשלב בו היכולת להביע את צרכיהם, רצונותיהם וטעמם מוגבלת. לצידם יש הורים, שיודעים עד כמה התזונה קריטית לקטנטנים שלהם, אבל הם גם מוצפים בעצות של יודעי דבר לא מוסמכים, שעלולה רק לבלבל.
במסגרת סדרת "ילדים מבשלים" בפרויקט "מתכון לחיים טובים", המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה, שאלנו שתי נשות מקצוע מנוסות כמה שאלות, כדי ללמוד מהן מה נכון, מה הוא רק מיתוס ומה באמת כדאי לעשות כדי שילדים רכים יזכו לתזונה מיטבית.
האם הנקה מספקת תזונה מיטבית לתינוקות ותורמת למחלות החיסוניות?
"נכון. חלב אם מספק לתינוק את כל רכיבי התזונה הנדרשים לו לגדילה ולהתפתחות", אומרת רננה מזרחי, דיאטנית קלינית, מנהלת מדעית של חטיבת מזון תינוקות וילדים באסם נסטלה. "מעבר לתזונה יש בחלב אם רכיבים רבים נוספים התורמים לו הגנה חיסונית הנדרשת לו בראשית החיים, כשהוא מסתגל לחיים שמחוץ לרחם. בין אותם רכיבי הגנה אפשר למצוא נוגדנים, הורמונים, חיידקים פרוביוטיים וגם HMO– Human Milk Oligosaccharides אוליגוסכרידים של חלב האם האנושי, רכיבי פחמימות בעלי הרכב ותפקוד ייחודיים, שמהווים את המרכיב השלישי בכמותו בחלב אם ומשמש כשומר הטבעיים של התינוק.
HMO תורמים לחיסוניות התינוק ב-4 מנגנוני פעולה שונים: הם מעודדים את שגשוגם של החיידקים הפרוביוטיים הידידותיים כך שהרכב המיקרוביום (אוכלוסיית חיידקי מערכת העיכול) תתפתח באופן מיטבי, הצמדות לחיידקים מעוררי מחלה על מנת למנוע מהם להיכנס לתאי המעי, חיזוק מחסום המעי והפחתת חדירה של גורמים מעוררי מחלות ואלרגיות ואיזון של מערכת החיסון.
האם פעוטות צריכים לאכול הרבה כדי לגדול כראוי?
"לא נכון. אנחנו נולדים עם מנגנון בריא של רעב ושובע, ניתן לראות זאת היטב אצל תינוקות קטנים", אומרת מזרחי. "הם מביעים את הרעב שלהם בהכנסת ידיים אל הפה, סיבוב הראש לצדדים, במציצה נמרצת ואז בבכי כסימן מאוחר לרעב ולעומת זאת, הם מסיטים את ראשם מהאוכל, מפסיקים לאכול ונרדמים כאשר הם שבעים".
"אם נדע לכבד את סימני הרעב והשובע ונאכיל אותם באופן שמתייחס ומכבד את אותם, הם ידעו לווסת בעצמם את כמויות האוכל להן הם זקוקים. חשוב להקפיד שמה שהם אוכלים יהיה בעל ערך תזונתי גבוה ולא ימלאו את בטנם בשתייה ממותקת, בחטיפים עתירי שומן וסוכר ודברים שאינם מזינים", אומרת מזרחי.
האם תינוקות יונקים צריכים תוספת לתזונתם?
"לא. ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק הם תקופה ייחודית בה התינוק היונק מקבל רק חלב אם, שמספק לו את כל צרכיו התזונתיים. בתקופה זו התוספות היחידות המומלצות הן ויטמין D החל מהלידה וברזל החל מגיל 4 חודשים, בהתאם להמלצות משרד הבריאות", מסבירה מזרחי.
ומה לגבי תינוק שאינו יונק? "במידה והתינוק אינו יונק באופן מלא ובלעדי, יש להזינו גם בתמ"ל – תרכובת מזון לתינוקות שהיא החלופה היחידה לחלב אם להזנת תינוקות עד גיל חצי שנה", היא אומרת.
החל מגיל חצי שנה אפשר להוסיף לחלב האם (או לתמ"ל) מזונות משלימים. את זה עושים מכיוון שחלב האם כבר אינו יכול לספק את כל הצרכים וזה הזמן שבו מבחינה התפתחותית התינוק כבר מוכן להתחיל את המעבר ממזון נוזלי לאכילת מוצקים, היא מסבירה.
האם הורה יודע תמיד מתי הפעוט אוכל מספיק?
"לא תמיד. פעמים רבות נדמה לנו שהתינוק לא אכל מספיק. זה קשור בדרך כלל למחשבה מוטה שלנו, אם הכנו לו כמות מזון והוא לא סיים וכדומה. חשוב לזכור שלתינוקות בריאים יש מנגנון טבעי של רעב ושובע, שמאפשר להם לווסת את הכמויות שהם צריכים לאכול ולכן כדאי להיות קשובים לסימני הרעב והשובע שלהם ולהאכיל אותם באופן שקשוב לצרכיהם".
מזרחי אומרת שאם הפעוט מראה עניין ורצון לאכול, צריך לאפשר לו לאכול עד שהוא שבע. כנראה שאז יתחיל לשחק עם האוכל ואולי פשוט יסרב וירצה לקום מכסא האוכל או השולחן לצידו ישב. "אפשרו לו לסיים ואל תנסו להמשיך להאכילו בתחבולות שונות ובשום פנים לא בכח, גם אם נדמה לכם שהוא לא אכל מספיק בעינכם. זכרו, שגודל קיבתו קטן (כגודל אגרופו הקמוץ) והוא מתמלא מהר ויודע לווסת את כמויות האוכל הנחוצות לו", היא אומרת
מזרחי ממליצה לעקוב במקביל על מעקב הגדילה בטיפת חלב כדי לוודא שהוא גדל ומתפתח כמצופה לגילו ולגובהו ושהוא נמצא באופן תקין על עקומת הגדילה.
צלחת ירקות מול הילד זה בהחלט חינוך תזונתי
"זה מורכב. הקניית הרגלי אכילה נכונים זה תהליך מורכב יותר שמצריך מאיתנו ההורים להיות קשובים, לשמש מודל לחיקוי ולדאוג להציע מזונות בריאים ומגוונים בתפריט התינוק", אומרת מזרחי. "כשם שכל תהליך חינוך להקניית הרגלים לא נגמר בזבנג וגמרנו כך גם כאן - ההתמדה חשובה".
היא ממליצה לאמץ כמה טיפים לתזונה בריאה:
• קיימו ארוחות משפחתיות קבועות במהלך השבוע. "זו הדרך הטובה ביותר להראות לקטנטנים מה אתם אוכלים מבלי להסיר ולדבר על מה צריך לאכול. אם אתם לא נוגעים בירקות לא יעזור שתשימו צלחת כזו לפני הילדים", היא אומרת.
• הציעו בכל שבוע מזון אחד חדש להתנסות, גם כאלה שכתינוקות הילדים סרבו לאכלם בעבר.
• בין הארוחות שימו במקום גלוי צלחת פירות או צלחת ירקות חתוכים.
• יש לחזור ולהציע מדי פעם לילד מזונות שהוא לא אהב כדי שיצליח לנסות ולהתנסות.
• התפקיד שלכם, כהורים, להציע מגוון מזונות טעימים ומזינים, לקבוע מהו מקום האכילה.
• התפקיד של התינוק הוא לקבוע מה יאכל וכמה יאכל ממה שמוצע לו.
• שתפו את הילדים בהכנת מזון. יש סיכוי שיתנסו במזונות חדשים יותר.
על הרגלי התזונה של ילדים שכבר אינם תינוקות, שוחחנו עם לאה שטרן, מרצה ומנחת הורים במכון אדלר.
איך נכון להרגיל פעוטות למזונות חדשים?
"כהורים, מגיל צעיר, אנחנו מפתחים הרגלי אכילה נכונים אצל הילדים. בעצם, הם מצטרפים למשפחה ומצטרפים לתזונה שלנו", היא אומרת. "חשוב שמגיל צעיר נייסד מקום מכבד לאוכל ולארוחות, כזה שרואה את הילדים בגובה העיניים ולכן אם ילד קטן ויושב שבכיסא אוכל ייעודי, הצטרפו אליו. זו גם הזדמנות להיות ביחד ולקיבוע התפיסה, שארוחה זה זמן של המשפחה לשבת ולאכול יחד. זו המשמעות של יצור הרגלים נכונים. שימו לב שאינכם אוכלים בזמן שונה מהילדים. התעקשו לאכול יחד. זמן משפחה חשוב מאד לכל חברי המשפחה.
עד כמה לדאוג מילדים שאוכלים מגוון קטן מאד ומסרבים לנסות דברים חדשים?
שטרן מציעה להציע ולא לנדנד: "הדרך להרגיל למזונות חדשים היא לא להפסיק להציע אוכל אבל גם לא לנדנד. הציעו, תאכלו בעצמכם את המזונות הללו ודאגו שהמזון שתרצו להרגיל אליו, יהיה חלק מהארוחה".
"קחו בחשבון, שאין להציק לילד כי זה מפתח תגובת הנגד ולו להתבצר. זו הזדמנות לקבל יחס מיוחד. אל תתנו תשומת לב ואל תעשו חגיגה מזה שהילד ניסה ואכל אלא הסבירו למה זה טוב לו. לילדים צעירים מאד התאימו את השיחה: למה זה טוב להם בחיים שלהם", היא אומרת.
צרו הרגלי אכילה, דאגו שבבית יהיו דברים בריאים
"הכי חשוב זה לסגל הרגלים נכונים, גם של תזונה", אומרת שטרן. "ככל שתעשו את זה פשוט יותר ושגרתי, גם אוכל יהפוך להיות הרגל יומיומי שדורש שיקול דעת ואחריות אבל לא פסטיבל ולא דרמה. ככל שלא נעשה מילד שאינו אוכל עניין, הוא לא יעשה מזה עניין ולבסוף, כשיהיה רעב, יאכל את מה שיש בבית".
בשיתוף אסם נסטלה
פורסם לראשונה: 08:00, 04.05.21