"כואב הלב, זה ממש מעצבן, אני לא מבינה את זה", אומרת הבוקר (ב') לאולפן ynet פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, בעקבות מסיבות פורים ההמוניות שנערכו בסוף השבוע. "הרי רוצים לצאת מכל הסגרים האלה, נמאס כבר לכולם, אז למה? אני בטוחה שאחוז לא קטן שם לא היו מחוסנים בשתי המנות. הם גם היו בלי מסכות, כאילו לשים פס. זה חוסר התחשבות מוחלט".
קראו עוד:
לשאלה אילו חששות עולים אצלה למראה ההתקהלויות הללו, השיבה: "ברור שאני חוששת מעלייה בתחלואה. גילי המאושפזים בבתי החולים מאוד ירד. אנחנו רואים היום אנשים צעירים עם מחלה קשה ביותר. הסיכון של הידבקות אצלם גבוה ביותר, כי הם קרוב לוודאי לא מחוסנים. הם עלולים לחלות במחלה קשה ולהדביק את מי שעדיין לא חוסן, וגם מי שחוסן, לא מוגן במאה אחוז מפני הדבקה. יש וריאנטים חדשים.
"50% מהאוכלוסייה התחסנה - זה ממש לא מספיק כדי לקטוע את המגפה. עם כל הווריאנטים האלה צריך שיעור התחסנות של לפחות 95%. אנחנו רוצים לפתוח את המשק, לא לסגור, והדבר הזה בדיוק מונע את הפתיחה שכולם רוצים".
"אנחנו רואים היום אנשים צעירים עם מחלה קשה ביותר. הסיכון של הידבקות אצלם גבוה ביותר, כי הם קרוב לוודאי לא מחוסנים. הם עלולים לחלות במחלה קשה ולהדביק את מי שעדיין לא חוסן, וגם מי שחוסן, לא מוגן במאה אחוז מפני הדבקה"
פרופ' רהב נשאלה אם גל התחלואה שממנו היא חוששת יכלול עלייה במספר החולים הקשים. תשובתה: "אני חושבת שהוא יהיה שונה, כי מרבית האנשים המבוגרים כבר מחוסנים. אנחנו רואים היום שינוי בגיל החולים הקשים: אם פעם 70% היו מעל גיל 60, היום 70% מתחת לגיל 60. זה ממש התחלף. החבר'ה הצעירים לא מוגנים מפני מחלה קשה".
לשאלה אם אפשר לדעתה לבצע הקלות נוספות, השיבה: "זה נורא תלוי. בקורונה אי אפשר לדעת מה יהיה. נצטרך להחליט לפי ממדי התחלואה, מקדם ההדבקה וכו'. רוצים לפתוח עוד בתי ספר, אבל אני לא בטוחה שזה יתאפשר עם כל ההתקהלויות האלה. צריך לראות מה יהיו ממדי ההדבקה עד יום ראשון. אני מקווה שאפשר יהיה לפתוח את בתי הספר. עם בתי הקפה והמסעדות הייתי מחכה. כל החגיגות האלה מעכבות את הפתיחה ועלולות לקחת אותנו אחורה. אני לא חושבת שיש מדינה בעולם עם כזה חוסר משמעת, עם כזו התעלמות מההוראות".
"אני מקווה שאפשר יהיה לפתוח את בתי הספר. עם בתי הקפה והמסעדות הייתי מחכה. כל החגיגות האלה מעכבות את הפתיחה ועלולות לקחת אותנו אחורה"
על ההערכה ששליש מעובדי ההוראה במערכת החינוך עדיין לא התחסן, אמרה: "אני לא בטוחה במספר הזה. אין רישום מדויק. אני לא חושבת שזה תקין. במדינה דמוקרטית לא ניתן להכריח לחסן, אבל עם הסברה נכונה ניתן יהיה לחסן את עובדי ההוראה. צריך להגיד להם, 'בואו תראו מה קורה בבתי החולים, תראו את מספר הנפטרים היומי'. נתתי הרצאה לעובדים בשיבא שלא התחסנו, ואמרתי להם, 'כל רגע אני מקבלת הודעות: החולה הזה נפטר, החולה הזה נפטר'. שישה אנשים נפטרו במחלקת קורונה ביום אחד. ניתן למנוע את זה. משפחות של חולים אומרות, 'למה אנחנו לא התחסנו? למה לא רצנו להתחסן?'"
פרופ' רהב גם נשאלה אם היא חושבת שניתן יהיה לחגוג את פסח בקבוצות של 30-20 איש, בבתים, ואמרה: "אני חושבת שאנשים מחוסנים ומקפידים יוכלו לשבת בפסח במספר מוגבל, לא במספר מאוד גבוה. אם האנשים לא מחוסנים, ובכל משפחה יש ילדים לא מחוסנים - זה בעייתי. אם אנחנו יוצרים את ההתקהלויות האלה ולא מתחסנים - אנחנו פשוט יורים לעצמנו ברגל".