במשך עשרות שנים נבנתה סביבנו בועת תודעה מסוימת, שעודדה באגרסיביות בידי התעשייה המשגשגת בענף היגיינת הפה. מיום שלמדנו לנשום כבר לימדו אותנו לצחצח שיניים, וייעצו לנו להוסיף ואף להגדיל: לצחצח פעמיים ביום, לצחצח חזק, להעדיף מברשת חשמלית או משחת-פלאים מסוימת. כמה עשרות שנים של קמפיינים אינטנסיביים כאלה הרחיקו אותנו מהאמת העובדתית, לפיה רוב מה שאתם יודעים על צחצוח שיניים – שגוי.
בואו נדבר על המנגנון הטבעי של גופנו, ממנו התעשייה מעדיפה להתעלם - הטבע, בחוכמתו האינסופית, העניק לשיניים שלנו מערכת הגנה מתוחכמת: היא נקראת pellicle, שכבת חלבון "סודית", שנוצרת באופן טבעי על ידי הרוק שבפינו, ומהווה שריון בלתי נראה סביב השיניים שלנו. השכבה הזו מגנה מפני חומצות מזיקות, חיידקים תוקפניים ושחיקה טבעית.
כלומר, בכל פעם שאנחנו מצחצחים שיניים, אנחנו למעשה מסירים את שכבת ההגנה הזו. היא אמנם מתחדשת בתוך מספר שעות, אבל האם זה באמת הכרחי להרוס אותה כל כך הרבה פעמים? לא בטוח, בעיקר כאשר זה נובע ממניעים לא ענייניים, כמו המרצה עסקית של שוק תכשירי ההיגיינה לשיניים.
הסיבה פשוטה: שוק משחות השיניים העולמי הוערך ב-2023 ב-18.7 מיליארד דולר, ועד 2032 הוא עוד צפוי לגדול ל-29.06 מיליארד דולר. אין זה מפתיע שתאגידי הענק משקיעים הון בעיצוב התודעה שלנו ובשכנוע הציבור לצרוך את מוצריהם. מדי שנה נוספים לשוק עוד ועוד מוצרים ומותגים בתחום זה, ממוקדים בהיבט היגייני כזה או אחר, מציגים צבעים או טעמים חדשים, או מבטיחים ניחוח פה קסום.
תאגידי הענק עושים זאת באמצעות שיווק אגרסיבי, ובאמצעות "סיפור" שמחובר יותר לתרבות ולדימוי גוף ופחות לבריאות או מניעת מחלות. אם נצרוך את המוצרים שלהם יהיו לנו "שיניים לבנות יותר", תהיה להן "הגנה מושלמת", ונחוש "רעננות לאורך 24 שעות". להשלמת הסיפור הם מטפחים את הפחדים והחרדות שלנו: אם לא נצחצח בצורה מסוימת או בתדירות מסוימת, השיניים שלנו יירקבו, ינוקבו בעששת, ואנשים יתרחקו מאיתנו בגלל הבל הפה. במקביל, הם מציעים משחת שיניים חדשה, נפרדת וממותגת שונה, לכל בעיה. כלומר, אם אדם סובל חלילה משלוש תופעות שונות – הם מעודדים אותו לרכוש ולהשתמש בשלושה מוצרי היגיינת פה שונים.
כשצחצוח השיניים הופך לאויב השן
התוצאה שאני וחבריי רופאי השיניים רואים מדי יום במרפאות היא סדרה ארוכה של תופעות, חלקן לא חיוביות ואחרות ממש הרסניות.
- שחיקת אמייל: צחצוח שיניים אגרסיבי גורם לשחיקה של האמייל, השכבה החיצונית והחזקה ביותר של השן. מרגע שהיא נשחקת, היא לא מתחדשת, ומדובר בנזק בלתי הפיך.
- נסיגת חניכיים: צחצוח מוגבר או אגרסיבי מאיץ את נסיגת החניכיים, חושף את שורשי השיניים, גורם לרגישות מוגברת בשן ומעלה את הסיכון לעששת. במקרים קיצוניים תהליך כזה עלול לגרום לאובדן השן.
- רגישות יתר: כשהאמייל נשחק והחניכיים נסוגות, מתחילות הבעיות האמיתיות – כאבים בעת שתיית משקה קר או חם, רגישות למאכלים מתוקים, אי נוחות בנשימה של אוויר קר, ועוד.
"רצוי לאמץ הרגלי צרכנות ביקורתיים בכל הנוגע לבריאות הפה וההיגיינה. חלילה, אין זו קריאה להפסיק לצחצח, אלא הצעה לעשות זאת בצורה מושכלת ומודעת"
זה אולי המקום להוסיף פרט מעניין, לפיו משחות שיניים עם רמת חומציות נמוכה (רמת pH בין 4.5 ל-5.1) יכולות דווקא לסייע בחיזוק האמייל. עם זאת, רמת חומציות נמוכה מדי (מתחת ל-4.5) עלולה לגרום נזק.
אז מה באמת עוזר לשיניים?
בכלל לא בטוח שיש צורך להוסיף לסדר היום הלחוץ ממילא שלנו בבקרים או בלילות עוד ועוד תכשירים ומשחות. עניינית, לחיזוק ושימור השיניים נדרשות פעולות פשוטות מאוד: תזונה מאוזנת, רוק בריא, הגנה טבעית של הפה, וצחצוח עדין ונכון, בדגש חזק על "עדין". הנה כמה המלצות, יד ראשונה מרופא:
במה לצחצח - יש לבחור מברשת רכה, ולהחליפה אחת לשלושה-ארבעה חודשים בקביעות.
איך לצחצח - תנועות עדינות וסיבוביות, בזווית של 45 מעלות לחניכיים, בלחץ עדין בלבד ולא ליותר משתי דקות.
מתי לצחצח - חכו 30 דקות אחרי אכילה, אל תצחצחו יותר מפעמיים-שלוש ביום, אפשרו לשכבת ההגנה הטבעית להתחדש.
בשורה התחתונה, רצוי לאמץ הרגלי צרכנות ביקורתיים בכל הנוגע לבריאות הפה וההיגיינה. חלילה, אין זו קריאה להפסיק לצחצח, אלא הצעה לעשות זאת בצורה מושכלת ומודעת. בהקשר הזה נכון לזכור כמה כללים:
- העדיפו איכות ולא כמות: צחצוח עדין ונכון יעיל יותר מצחצוח תכוף ואגרסיבי.
- הקשיבו לגופכם: שימו לב לסימני אזהרה, כמו רגישות או דימום.
- נקטו גישה מאוזנת: שלבו היגיינה טובה עם כבוד למנגנוני ההגנה הטבעיים של הגוף.
בפעם הבאה שאתם מצחצחים שיניים מול המראה, זכרו: אתם לא "נלחמים" בשיניים - אתם זקוקים להן ועובדים איתן. כבדו וטפלו בהן בעדינות שהן ראויות לו.
ד"ר חאלד גפאלי הוא רופא שיניים, שותף ומוביל מיזמים טכנולוגיים בתחום הדנטלי