מלכה בוקצ'ין, בת 18 מירושלים, נפטרה אמש (שבת) בבית החולים שערי צדק בעיר, בעקבות סיבוך של שפעת שפגע בליבה. הנערה הגיעה לבית החולים בחודש שעבר במצב קשה בעקבות אותו סיבוך, התמוטטה וחוברה באופן מיידי למכונת אקמו (המדמה פעולת לב-ריאה).
לאחר חודש שבו נאבקו הרופאים על חייה, נקבע כאמור מותה אמש. בוקצ'ין היא בתו של ר' מנחם מנדל בוקצ'ין מחשובי חסידי גור בירושלים.
2 צפייה בגלריה
המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים
המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים
הנערה הגיעה לבית החולים במצב קשה, ומתה מסיבוכי המחלה לאחר כחודש
(צילום: אלכס קולומויסקי)
בשבועות האחרונים חלה עלייה משמעותית בפניות לחדרי המיון ולמרפאות בעקבות תחלואה בשפעת, במיוחד בקרב תינוקות, ילדים ובני נוער. לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות (המלב"מ) נמשכת העלייה בשיעורי תחלואה דמוית שפעת, דלקת ריאות וזיהום בדרכי הנשימה העליונות המדווחת ממרפאות קהילה. כך נמסר בימים האחרונים ממערך מודיעין בריאות בחטיבת בריאות הציבור של משרד הבריאות.
עוד נמסר כי בבתי החולים של שירותי בריאות כללית נצפתה המשך ירידה בביקורים כתוצאה מדלקת ריאות במיון ילדים, עלייה בביקורים במיון כללי כתוצאה מדלקת ריאות, וכן נמשכת העלייה החדה בביקורים כתוצאה מברונכיוליטיס בקרב ילדים בגילי 2-0 שנים. כמו כן נצפתה המשך פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV.
"השפעת וסיבוכיה, כמו דלקות בדרכי הנשימה ודלקת ריאות, נמצאים ברמות גבוהות מהממוצע בעשור האחרון", ציין ד"ר רוני פרבר, מומחה במנהל ומדיניות ומנהל מחלקת בריאות הציבור בקופת חולים מאוחדת. לדבריו, "ילדים הם אוכלוסייה פגיעה במיוחד, והסיכון להתפתחות סיבוכים חמורים כמו דלקת ריאות, אשפוזים ואף מוות – גבוה במיוחד. עם זאת, יש לנו פתרון: חיסון לשפעת, שמפחית סיכון לאשפוז והגעה לטיפול נמרץ בילדים בכמעט 70% מהמקרים".
החיסון לשפעת הוכח כיעיל ב-65% במניעת הידבקות וב-60% במניעת אשפוזים כתוצאה מסיבוכי המחלה. ד"ר פרבר הדגיש כי "הנתונים הללו מראים עד כמה החיסון חשוב", והוסיף: "חיסון לא רק מגן על האדם המחוסן, אלא גם מונע הדבקה והפצת המחלה בסביבה הקרובה". הוא קרא לציבור להתחסן, ואמר כי "יש להקפיד על שגרת חיסונים, במיוחד בקרב אוכלוסיות בסיכון כמו ילדים, נשים הרות ומבוגרים. החיסון הוא הכלי היעיל ביותר שיש לנו להקטנת התחלואה, מניעת סיבוכים והצלת חיים".
2 צפייה בגלריה
חיסון נגד שפעת
חיסון נגד שפעת
ישראל נותרה מאחור באחוז המתחסנים לשפעת. אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
אך למרות הוכחת היעילות, ישראל נמצאת מאחור מבחינת אחוזי ההתחסנות לשפעת. לדברי ד"ר פרבר, מדובר בנתונים מדאיגים: "רק 60-50 אחוזים מהמבוגרים מתחסנים בעוד שבקרב הילדים הנתון נמוך בהרבה ועומד על כ-20% בלבד, עם מגמת ירידה מתמשכת". לשם השוואה, ציין, "בבריטניה שיעור ההתחסנות בילדים עומד על יותר מ-60 אחוזים. מדובר בנתון קריטי, שכן ילדים לא רק פגיעים יותר להדבקה, אלא גם מפיצים את הנגיף בקצב מהיר יותר מאשר מבוגרים".
חיסון לשפעת חשוב גם עבור נשים הרות, הוסיף ד"ר פרבר. לדבריו, "חיסון במהלך ההיריון מגן גם על האם וגם על התינוק. הנוגדנים שעוברים לעובר דרך השליה מספקים לו הגנה חיונית בחודשי חייו הראשונים – תקופה שבה הוא אינו יכול להתחסן בעצמו. מדובר בהגנה קריטית עד לגיל שישה חודשים".