בפרקי האח הגדול זה כבר עניין שבשגרה: אין כמעט יום ללא התקפי צרחות וצעקות בעוצמות מחרישות אוזניים. אבל הם לא לבד: הישראלים ידועים כעם קולני ומעבר לאלמנט הלא נעים עד אלים שבצעקות, מדובר בסכנה בריאותית שמסתיימת במקרה הקל בצרידות כרונית, ובמקרים חמורים יותר - עלולה להוביל גם לאיבוד הקול.
קראו עוד:
על פי ההערכות, אלפי ישראלים סובלים מנזקים חמורים למיתרי הקול עקב צעקות וצרחות, ורק מאות מהם מגיעים לטיפול שלעתים מצריך גם ניתוח והליך שיקום ארוך. "מיתרי הקול הם לא כמו בגיטרה", מסבירה ד"ר חגית שופל חבקוק, כירורגית אף אוזן גרון בבית החולים בילינסון, "מדובר בזוג שפתיים שכשהן נצמדות ועובר דרכן אוויר - מופעל רטט ונוצר קול.
"כשאנחנו צורחים, היצמדות מיתרי קול היא חזקה מאוד" היא מסבירה, "מיתרי הקול עשויים מרקמה חזקה יחסית. אנחנו משתעלים דרכן, מכחכחים, מדברים, ולרוב הם לא נפצעים. אך כשלוחצים אותם חזק מדי, כלי דם עדינים נפצעים ונוצר דימום לתוך מיתרי הקול. כשזמר מבטל הופעה ונגזרת עליו שתיקה, זה בגלל אותו דימום שעלול להתרחש תוך שנייה, אפילו אחרי צרחה חד-פעמית".
אם מיתרי הקול לא יעברו החלמה ונמשיך להשתמש בהם, הם ייחבטו שוב ושוב, שטף הדם לא ייספג והרקמה לא תירפא. שטף הדם עלול לגרום להצטלקות במיתרי הקול, כך שהם לא ייצרו את הרטט הדרוש. הצליל ייהפך לצרוד, ולמיתרי הקול הפצועים יידרש מאמץ גדול יותר כדי להפיק קול.
שטף הדם המצטבר בתוך מיתרי הקול יוביל לשקיעת חלבונים שיובילו להיווצרות של פוליפ במיתרי הקול. ד"ר שופל חבקוק: "במקרה כזה הצרידות תימשך ותצריך ניתוח להסרת הפוליפ. צעקה היא מאמץ קולי חד וחזק, אבל פציעת מיתרי הקול עלולה להיגרם גם מאנשים שמדברים בקול רם, כמו מורים ומורות, ונאלצים להתאמץ יותר ויותר כדי לדבר. מאמץ כרוני יוביל גם להיווצרות של בצקת במיתרי הקול, והתוצאה היא צרידות הולכת מתגברת, קושי בהפקת הקול והמשך הנזק למיתרים, לעתים עד כדי אי-יכולת הפקת קול".
ומה מייחד את ישראל? "בישראל פוליפים מדממים שכיחים יותר מאשר מדינות שבהן פחות מקובל לצעוק או להתפרץ", היא מסבירה, "האופי החם של הישראלים הוא טוב וחיובי, אבל אפשר לעשות זאת בצורה פחות מזיקה למיתרי הקול. אנשים מספרים שקשה להם אפילו לספר סיפור לילד לפני השינה, או שלא מבינים אותם בטלפון כי הם מתקשים להשמיע קול. יש כאלה שהדיבור דורש מהם כל כך הרבה מאמץ ומכאיב עד כדי כך שהם משתדלים לדבר כמה שפחות. אלה שמשתמשים בדיבור למחייתם, נאלצים לפעמים גם לשנות את אופי העבודה, או לוותר על תחביבים פשוט כי התקשורת הוורבלית קשה להם עד בלתי אפשרית. פציעת מיתרי הקול אפילו עלולה להקשות על הנשימה".
צרידות זמנית, עלולה להיגרם גם בעקבות מחלה ויראלית, אולם במקרה כזה היא תחלוף תוך מספר ימים. יחד עם זאת, צרידות ממושכת של מעל שבועיים, דורשת בדיקה אצל רופא אף-אוזן-גרון הבוחן את מיתרי הקול ובודק האם אכן יש דימום, פוליפ או הצטלקות. מיתרי קול פצועים דורשים גם הימנעות מעישון והקפדה על שתייה מרובה, שכן המיתרים נוטים להתייבש בקלות ורוטטים בצורה יעילה פחות ונוטים לדמם בקלות.
"אני לבד מנתחת כשבעה ישראלים בשבוע, כך שמדובר בתופעה מאוד לא נדירה בישראל, ובמקרים לא מטופלים היא עלולה לגרום לנזק תמידי בתקשורת הכי בסיסית שלנו כבני אדם – הדיבור"
מי שהקול הוא כלי העבודה שלהם, בהם מורים, מרצים, שחקנים וזמרים, צריכים להיוועץ בקלינאית תקשורת לשימוש נכון במיתרי הקול, שימנע פגיעות: "אפשר ללמוד טכניקות של דיבור גם בקול רם באמצעות תמיכה נשימתית נכונה כך שמיתרי הקול לא יילחצו זה על זה בחוזקה", מסכמת ד"ר שופל חבקוק, "פציעת מיתרי הקול היא אחת התלונות השכיחות ביותר בתחום שלי, אני לבד מנתחת כשבעה ישראלים בשבוע, כך שמדובר בתופעה מאוד לא נדירה בישראל, ובמקרים לא מטופלים היא עלולה לגרום לנזק תמידי בתקשורת הכי בסיסית שלנו כבני אדם – הדיבור".