שדרן הרדיו קותי סבג חולל אתמול (יום ד') סערה ברשת לאחר שקרא בתוכנית הבוקר "התחלנו" עם מאיה בצלאל של "כאן גימל" לבודד ילדים עם אלרגיה למוצרי מזון. בריאיון לאולפן ynet משיב לטענות פרופ' אליצור ארנון, מנהל המכון לאלרגיה, אימונולוגיה וריאות ילדים, מרכז רפואי שמיר ויושב ראש האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית. צפו בריאיון:
פרופ' אליצור ארנון בשיח על אלרגיה ועל ערבות הדדית
(צילום: ליאור שרון)

במשדר הרדיו התפתח דיון על שילובם של ילדים אלרגניים בכיתות והאיסורים שמושתים על הורי התלמידים. סבג אמר: "למה ארבעים ילדים צריכים להתחשב בילד אחד, למה ארבעים ילדים ושמונים הורים צריכים כל בוקר לשבור את הראש. שתהיה עם הילד האלרגי גננת צמודה או שתהיינה כיתות מבודדות של הילדים האלו". בצלאל בתגובה, סתרה את טענותיו.
פרופ' ארנון הסביר בריאיון ל-ynet מדוע אמירות שכאלו פוגעניות, למה רוב האלרגיות אינן מסכנות חיים, ואיך מערכת החינוך צריכה לשנות את ההגדרות שלה להתנהלות עם חומרים אלרגניים: "הדברים שנאמרו הם מקוממים ללא ספק, אבל הוא שחקן, אז אולי הדברים נאמרו כדי לקחת את זה לקצה.
"בכל מקרה, חשוב להבהיר שאנחנו מחנכים את הילדים שלנו לערבות הדדית ולהתחשבות בזולת. הילדים עם האלרגיה למזון בוודאי שצריכים להיות בתוך מערכת החינוך הרגילה בכיתות עם כולם ולא בכיתות מבודדות והמערכת צריכה לדאוג לזה שהם יהיו בטוחים.
2 צפייה בגלריה
אלרגיה למזון
אלרגיה למזון
ילדים עם אלרגיה למזון צריכים להשתלב עם כולם במערכת החינוך הרגילה
(צילום: shutterstock)
"נשאלת כמובן השאלה האם באמת יש צורך לא להכניס מזונות אלרגניים למערכת החינוך, וזו כבר שאלה מקצועית. והתשובה לזה היא לא. ההמלצה הזאת של לא להכניס באופן גורף מזונות אלרגניים למערכת החינוך, נשענת על שתי הנחות. אחת היא שהילדים האלה נמצאים בסיכון מעצם זה שהמזון נמצא לידם, אם הוא יהיה במגע איתם, אם הוא יהיה באוויר לידם, זה כבר מסכן אותם. ההנחה השנייה היא שאם תהיה הנחיה כזו לא להכניס לחלוטין מזונות אלרגניים לבית הספר, זה ישפר את הבטיחות שלהם.
"שתי ההנחות האלה לא נכונות, המזון לא מסכן אותן כשהוא נמצא בסביבה שלהם, וילד יכול לשבת כשלידו אוכל ילד אחר סנדוויץ' עם קוטג' ולילד עם אלרגיה לחלב, לא יקרה שום דבר. ולהפך, ההנחה הזאת כאילו זה מסכן אותם, רק מעוררת בהם חרדות, ומספיק יש להם חרדות אמיתיות ומוצדקות מהתגובות האלרגיות שלהם, אז אנחנו לא צריכים להוסיף להם חרדות מיותרות".
פרופ' ארנון אליצורפרופ' אליצור ארנוןצילום: דוברות המרכז הרפואי שמיר
לדבריו, חשוב גם להימנע מהמונח של "אלרגיה מסכנת חיים". "כשאנחנו מדברים על אלרגיות שיכולות לגרום לתגובות מסוכנות, אז יש כמה סוגים, אבל הדבר העיקרי שאנחנו מדברים עליו זה אלרגיה למזון. זה לא שהילדים נמצאים בסכנת חיים בכל רגע ודקה כשהם הולכים ברחוב או נמצאים בבית הספר, אלא כשהם אוכלים את המזון האלרגני, ובמקרים קיצוניים התגובות האלה יכולות להיות מסוכנות".
תסמיני אלרגיה

תפוצת מחלות אלרגיה בעלייה

אלרגיות יכולות להתבטא במגוון תסמינים, במערכת גוף אחת או יותר (למשל: עור, מערכת הנשימה, דרכי העיכול), והם מופיעים תוך דקות עד כשעתיים מרגע החשיפה לאלרגן. התסמינים יכולים לנוע בדרגות חומרה שונות - מתגובות קלות ועד תגובות קשות, שחלקן יכולות להתפתח לאנפילקסיס (תגובה המחייבת טיפול מהיר ופינוי לבית חולים).
על פי נתוני משרד הבריאות, בשנים האחרונות תפוצתן של מחלות אלרגיות נמצאת בעלייה, וכיום כ-25%–40% מהאוכלוסייה בישראל סובלים לפחות ממחלה אלרגית אחת. בין האלרגנים הנפוצים ביותר אפשר למצוא את קרדית אבק הבית, אבקנים (דשא, עשב ועצים), בעלי חיים (פרווה, נוצות, שיער, קשקשים, רוק, צואה), תרופות, מזונות שונים וארס חרקים כתוצאה מעקיצות.
פרופ' ארנון מסביר קשה מאוד, עד בלתי אפשרי, לשמור על סביבה סטרילית עבור הילדים. "אין דבר כזה סביבה סטרילית. לא יהיה מצב שהילד האלרגי לא ייחשף למזונות אלרגניים, גם בבית הספר, גם אם הוא יחשוב שלא מביאים, יהיו שם מזונות אלרגניים. אם זה לא בבית הספר, זה יכול להיות באולם קולנוע ואצל החבר ובמסיבה, מזונות אלרגניים נמצאים בכל מקום. והתחושה כאילו הוא נמצא בסביבה סטרילית, אבל הוא לא באמת, רק מגבירה את הסיכון.
2 צפייה בגלריה
אלרגיה למזון חלב
אלרגיה למזון חלב
בלתי אפשרי לייצר סביבה סטרילית לילדים
(צילום: shutterstock)
"זו הסיבה שבכל האיגודים הבינלאומיים ממליצים בפירוש לא לעשות את זה. בארצות הברית, גם באירופה, גם באוסטרליה, ההמלצה היא לא לאסור באופן גורף הכנסת מזונות אלרגניים לבתי הספר. אפשר לדון על איך לעשות את מוסדות החינוך יותר מוגנים, האם מזונות מסוימים כדאי להגביל או לא, אבל בוודאי לא מומלץ לעשות איסור גורף על מזונות. בסופו של דבר, אלו מזונות שהם בריאותית חשובים לילדים שלנו, חלב וביצה וטחינה".
הוא מוסיף: "האיגוד הישראלי, לאלרגיה הוציא על זה נייר עמדה כבר לפני ארבע שנים, וגם תזכורת לפני שנה. המסקנה היא שאפשר להכניס מזונות אלרגניים לבתי הספר בצורה מדורגת. קודם בכיתות היותר גבוהות, אחר כך לכיתות היותר נמוכות, לשמור את השולחן של הילד עם האלרגיה כנקי מהאלרגנים, לדאוג איך החלוקה של המזון בכיתה נעשית, אבל בוודאי לא לעשות איסור גורף. אני כבר לא מדבר על זה שזה פוגע בילדים האלרגיים, מגביר אצלם את התחושה שאין להם שליטה, שכל חשיפה מסכנת אותם, ולהפך, אנחנו רוצים לחנך אותם. כשהשליטה היא בידיים שלהם".
בתגובה לדבריו של קותי סבג, נמסר מ"כאן גימל": "בתוכנית התפתח בין המגישים דיון שעסק בילדים עם אלרגיות בתוך מערכת החינוך. במהלך הדיון הציג קותי את עמדתו מעוררת המחלוקת, ודבריו נותרו ללא מענה ואף נסתרו בצורה חד-משמעית ובלתי מתפשרת על ידי מאיה, שהבהירה בשידור כי יש להתחשב בילדים בעלי אלרגיות מסכנות חיים. בתום השידור לקח קותי אחריות על דבריו, התנצל בפני המאזינים שנפגעו מדבריו".