הפופולריות ההולכת וגוברת של מברשות שיניים חשמליות בשנים האחרונות יצרה ענף כלכלי משגשג, שצומח בקצב של 8.2 אחוזים בשנה, וצפוי להגיע לשווי של 7.8 מיליארד דולר עד שנת 2030. כלומר, מדובר במוצר אהוב, סופר-נמכר, והצלחה עסקית בלתי רגילה ברמה הגלובלית. זו בדיוק הנקודה שבה ראוי לעצור לרגע ולתהות האם מברשת שיניים חשמלית אכן מספקת הטבות בריאותיות ואיכויות הגייניות, כמובטח, או שמא מדובר רק באסטרטגיית שיווק מתוחכמת ומוצלחת, שנועדה להעשיר את היצרנים על חשבון תמימות הצרכנים.
אין ספק שהיצרנים משקיעים משאבים רבים בפיתוח ובשיווק של מוצרים מעין אלו – אולם דווקא משום כך יכול להתעורר חשש באשר להיקף ההשפעה שלהם על הנרטיב המקובל שנוצר לעניין המעבר לשימוש במברשות שיניים חשמליות. כי אין בעצם ראיות מדעיות מכריעות לעדיפות של מברשות אלה שהן לאין-שיעור יקרות יותר ממברשת השיניים הפשוטה, הישנה והזולה.
המהירות, ההרגל והזיהומים
אחד החששות העיקריים באשר למברשות החשמליות הוא הפוטנציאל לנזק לשיניים ולחניכיים – נוכח המהירות והכוח של פעילותן על השיניים. תנועת הצחצוח האגרסיבית עלולה להוביל לשחיקה של אמייל השן ולנסיגה של חניכיים, בעיקר אם משתמשים בהן בצורה לא מדויקת. הלחץ העז שמברשות חשמליות מפעילות יכול לפגוע גם ברקמות הרכות והעדינות בפה.
נוסף על כך, המעבר לטכנולוגיה הזו וההסתמכות עליה, עלולים לגרום למשתמשים לאבד את המיומנות הידנית והטכניקה הנדרשת לצחצוח ידני אפקטיבי. התלות שיפתחו אנשים במברשת החשמלית תביא לזניחת טכניקת הצחצוח ולחוסר יכולת לנקות כראוי את כל האזורים בפה.
ויש גם אתגרים היגייניים: הרכיבים האלקטרוניים והחריצים במבנה המברשות עלולים להוות מקום להצטברות חיידקים ועובש אם הם לא מנוקים בקפידה. אי-החלפה של ראשי המברשת באופן סדיר מעת לעת עלולה להחמיר את הבעיה, ולקדם הצטברות של מיקרואורגניזמים מזיקים.
"כאשר משתמשים בה נכון, מברשת ידנית באיכות טובה היא אפקטיבית לא פחות מהחשמלית. צחצוח ידני מאפשר שליטה גבוהה יותר על הלחץ והטכניקה, והמשתמשים יכולים להתאים את הצחצוח לצרכיהם האישיים, ולהגיע לאזורים בפה שאולי קשה יותר להגיע אליהם עם ראש מברשת חשמלית גדול"
העלות ויתרונות הפשטות
אי-אפשר לא להעלות את עניין העלויות: מברשת שיניים חשמלית יקרה משמעותית בהשוואה למברשת ידנית. העלות הראשונית של מוצר כזה יכולה להגיע למאות שקלים, והעלות השוטפת יכולה להגיע ל-200 ויותר שקלים בשנה, אם מחליפים ראשים אחת לשלושה חודשים. מברשת ידנית, לעומת זאת, עולה בדרך כלל פחות מ-10 שקלים, ועלות ההחלפה שלה היא כ-50-40 שקלים בשנה בלבד.
כאשר משתמשים בה נכון, מברשת ידנית באיכות טובה היא אפקטיבית לא פחות מהחשמלית. צחצוח ידני מאפשר שליטה גבוהה יותר בלחץ ובטכניקה, והמשתמשים יכולים להתאים את הצחצוח לצרכיהם האישיים, ולהגיע לאזורים בפה שאולי קשה יותר להגיע אליהם עם ראש מברשת חשמלית גדול.
ובכל מקרה - צחצוח ידני נכון מחזק ומפתח הרגלים טובים של היגיינת פה, מאחר שהוא מחייב את המשתמש להתמקד באופן אקטיבי בטכניקה. בטווח הארוך זה יכול להוביל לשיפורים בבריאות השיניים.
האם הרופאים ממליצים?
הקשר המורכב בין מאמצי השיווק של יצרני המברשות החשמליות לבין ההמלצות הרפואיות של אנשי מקצוע בתחום השיניים ראוי לבחינה. חלק מהמחקרים, המשווים בין מברשות חשמליות וידניות מומנו בכלל בידי אותם יצרנים, שאמורים לייצר רווחים מקידום דגמים חשמליים, ועצם העובדה הזו מעלה חשש להטיה בממצאים.
השוק ההולך וגדל למברשות חשמליות, בעיקר בקרב ילדים, מעיד על ההשקעה המשמעותית בפיתוח ובשיווק של מוצרים וביצירת פלח שוק עסקי חדש בידי חברות אלה. זה כשלעצמו מעורר את השאלה עד כמה ההשפעה הכלכלית והעסקית של היצרנים עשויה לעצב את הנרטיב על העליונות של מברשות חשמליות – אף שאין לכך ראיות מדעיות מכריעות.
בשורה התחתונה, וזה אולי המסר המרכזי, בריאות אוראלית טובה לא קשורה דווקא בטכנולוגיה, אלא בטכניקה. מברשות חשמליות עשויות להציע נוחות מסוימת ותכונות טכנולוגיות, אבל מברשת ידנית, כאשר משתמשים בה כהלכה, יכולה להיות אפקטיבית באותה מידה ואפילו יותר בשמירה על היגיינת פה טובה.
ד"ר חאלד גפאלי הוא רופא שיניים, שותף ומוביל מיזמים טכנולוגיים בתחום הדנטלי