הן גורמות לכאבי תופת ולסכנה רפואית: מאות ישראלים סובלים מדי שנה מאבנים בכליות, תופעה המלווה בכאבים עזים, בדימום ובאצירת שתן. לעיתים האבנים גורמות נזק חמור לכליות, ובמקרים נדירים אף נוצר צורך בדיאליזה. עכשיו מצאו חוקרים אמריקנים שהעשרת התזונה במאכלים עתירי סידן ואשלגן עשויה למנוע את התופעה.
קראו עוד:
אבן כליה היא פיסת חומר מוצק דמוית חלוק נחל, שעלולה להיווצר באחת הכליות או בשתיהן, כשהשתן מכיל רמות גבוהות של מינרלים מסוימים. אבנים בכליות שכיחות בעיקר אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר, ממחלות כליה כרוניות, מאוסטאופורוזיס או ממחלות לב וכלי דם. מי שלקה פעם אחת באבנים בכליות, נמצא בסיכון גבוה של 30% ללקות בהן פעם נוספת בתוך חמש שנים.
2 צפייה בגלריה
אבנים
אבנים
מי שלקה באבנים בכליות פעם אחת, נמצא בסיכון גבוה של 30% ללקות בהן פעם נוספת בתוך חמש שנים
(צילום: shutterstock)
חוקרי המרכז הרפואי מאיו קליניק שברוצ'סטר, מינסוטה, ערכו מחקר בהשתתפות 411 חולים שסבלו מאבנים בכליות בפעם הראשונה, ומולם קבוצת ביקורת של 384 אנשים שלא סבלו מהבעיה. הממצאים, שפורסמו בכתב העת של המרכז הרפואי, Mayo Clinic Proceedings, מראים כי פחות סידן ואשלגן בתזונה, כמו גם צריכה מופחתת של נוזלים, קפאין וחומצה פיטית (חומר הנמצא בתוך זרעים בדגנים מלאים, באגוזים ובעוד מזונות. החומצה נקשרת למינרלים שיש בזרע כגון סידן, ברזל, מגנזיום ואבץ ומונעת מהם להיספג), קשורים לסיכון גבוה להיווצרות אבן בכליה בפעם הראשונה.
מבין החולים שעברו היווצרות אבנים בפעם הראשונה, 73 חוו אירוע חוזר בתוך ארבע שנות מעקב, והתברר כי רמות נמוכות של סידן ואשלגן בתזונה מנבאים הישנות של התופעה. צריכת פחות מ-3.4 ליטר נוזלים ביממה הייתה קשורה לסיכון גבוה להיווצרות אבנים בפעם הראשונה. צריכת הנוזלים הזו כוללת שתייה וגם נוזלים מפירות ומירקות.
מסקנת המחקר היא שדיאטות עם צריכה יומית של 1,200 מיליגרם סידן עשויות לסייע במניעת אבנים בכליות בפעם הראשונה ובפעמים חוזרות. הצריכה היומית הזו תואמת גם את המלצות התזונה המקובלות בעולם
צריכה נמוכה של קפאין נמצאה קשורה לעלייה בריכוז השתן ולסיכון מוגבר להיווצרות אבנים. החוקרים מצאו שהתרכובת נוגדת החמצון פיטאט עשויה למנוע את התופעה.
מסקנת המחקר היא שדיאטות עם צריכה יומית של 1,200 מיליגרם סידן עשויות לסייע במניעת אבנים בכליות בפעם הראשונה ובפעמים חוזרות. הצריכה היומית הזו תואמת גם את המלצות התזונה המקובלות בעולם.
החוקרים ציינו פירות שעשירים באשלגן: בננות, תפוזים, אשכוליות, מלונים, טל דבש ומשמשים. יש אשלגן גם בירקות - תפוחי אדמה, פטריות, אפונה, מלפפונים וקישואים.
"הקשר בין תזונה לאבנים בכליות מוכר כבר שנים", אומר ד"ר דוד טובבין, מנהל המחלקה לנפרולוגיה במרכז הרפואי העמק שבעפולה. "לפני הרבה שנים חשבנו שצריך להגביל בסידן, אבל לאחרונה גילינו שברוב המקרים נדרשת דיאטה שכוללת 1 גרם של סידן ליום. הסיבה לכך היא שרוב האבנים, במיוחד אצל גברים, מכילות סידן ואוקסלט, וכפי שהסידן נקשר לאוקסלט בשתן ויוצר את האבן, כך הוא קושר את האוקסלט במערכת העיכול. כשנותנים מספיק סידן, הוא קושר את האוקסלט ומקטין יצירת אבני סידן-אוקסלאט".
המלצות תזונתיות נוספות כוללות מזונות עשירים באשלגן. "לתרכובת סידן-אוקסלט שבאבנים יש מעכב שנקרא ציטראט" מסביר ד"ר טובבין. "כשרמת האשלגן בדם יורדת, יש ירידה גם בכמות הציטראט בשתן שמונע את יצירת האבנים. כשאוכלים מזונות עשירים באשלגן, גורמים לגוף להיות פחות חומצי, כמות הציטראט המעכב את האבנים עולה, והסיכון לאבנים בכליות יורד".
ד"ר טובבין סבור שאבנים בכליות הן מחלה שניתן למנוע. "שתיית מים מרובה, הקפדה על צריכה יומית של סידן ואשלגן ושמירה על משקל תקין יפחיתו את הסיכון להיווצרות האבנים", הוא אומר. "במקרה הקל הן גורמות לכאבי בטן, אבל במקרים קשים עלולים להיגרם נזק חמור לכליה, עד לצורך בדיאליזה".