מגפת ההשמנה, שממנה סובלים מיליונים ברחבי העולם (בישראל מוגדרים כ-16% במצב של השמנה והשמנת יתר), הובילה להתפתחות של אסטרטגיות שונות לטיפול ולהרזיה: החל מתרופות מתקדמות מאוד, כמו וויגובי, אוזמפיק ומונג'רו, פרוצדורות רפואיות כמו שרוול אנדוסקופי ועד ניתוחים בריאטריים שונים, כמו מעקף קיבה מלא, מיני מעקף ועוד. אבל בצד ההצלחה של אותן פרקטיקות טיפוליות, עולה אתגר חדש.
אנשים שעוברים ירידה משמעותית במשקל, במיוחד כתוצאה מניתוחים בריאטריים או טיפולים תרופתיים, מוצאים את עצמם לא אחת מתמודדים עם בעיה נוספת: עור עודף. אחרי חודשים או שנים של עבודה קשה, תוצאות הירידה במשקל עשויות להיות מלוות בבעיה אסתטית ופיזית – עור רפוי ומקומט בכל אזורי הגוף.
"בשנים הקרובות אנו צופים ומקווים לראות גל עצום של הרזיה", אומר ד"ר בני מייליק, מומחה לכירורגיה פלסטית לעיצוב הגוף והפנים, מראשוני הכירורגיה הפלסטית, הפוסט-בריאטרית בארץ. "התרופות להשמנת יתר - שחלקן נועדו מלכתחילה כתרופות לסוכרת - הופכות להיות יותר ויותר פופולריות. האפקטיביות של התרופות הללו לסוכרת ולהשמנת יתר מדהימה, אנשים יורדים משמעותית במשקל, כשחלק גדול מהם גם מצליחים לשמור על המשקל הזה, שזו כבר משימה בפני עצמה. אבל בכל אופן, בעקבות הצלחתן של תרופות חדשות ויעילות אלה, הביקוש לניתוחים להסרת עור עודף עלה וכנראה ימשיך לעלות בשנים הקרובות".
ד"ר מאיר כהן, יו"ר ארגון המנתחים הפלסטים אסתטיים בישראל, מסביר: "מבדיקה שערכנו בקרב המנתחים מסתמן כי בעקבות זריקות ההרזיה התרחשה עליה דרמטית בניתוחים וטיפולים להסרת עודפי עור. המומחים שלנו מדווחים על פניות רבות להתייעצות וגם על ניתוחים רבים בפועל. אני יכול להעריך שמאז כניסת התרופות לישראל, בכל שנה יש עלייה של כ-28% בביקוש למכלול הניתוחים והטיפולים מסוג זה".
באילו אזורים בגוף מופיע עור עודף לאחר ירידה במשקל?
"עור עודף יכול להופיע בכל אחד מחלקי הגוף לאחר ירידה משמעותית במשקל", מסביר ד"ר מייליק. "ירידה משמעותית היא ירידה של לפחות 30-25 ק"ג ומעלה. אזור הבטן ושיפולי הבטן (מכונה 'סינר בטני') הוא אזור נפוץ במיוחד. ברוב המקרים, סינר זה לא מוגבל רק לחלק הקדמי של הבטן אלא נמשך גם למותניים, לגב התחתון, לעכוזים, לירכיים החיצוניות, הפנימיות ולבית החזה, בקרב גברים ובקרב נשים.
ד"ר מאיר כהן: "מסתמן כי בעקבות זריקות ההרזיה התרחשה עליה דרמטית בניתוחים וטיפולים להסרת עודפי עור. אני יכול להעריך שמאז כניסת התרופות לישראל, בכל שנה יש עלייה של כ-28% בביקוש למכלול הניתוחים והטיפולים מסוג זה"
"תופעה שכיחה נוספת היא התרוקנות וצניחה של השדיים (נשים וגברים). אנו רואים גם עודפי עור שמופיעים בצידי החזה, שלפעמים נמשך גם לכיוון הגב, עודפי עור בזרועות ולאורכן. כמו כן - עור עודף בפנים, בצוואר, בעפעפיים ובשוקיים. כל אחד מאזורי הגוף מושפע מירידת משקל משמעותית. פעמים רבות, גם נשים אחרי היריון סובלות מכך".
לדבריו של ד"ר מייליק, הרפואה לא יכולה לצפות מראש מי מהמטופלים יסבול מעודפי עור או באיזה חלק בגוף. כל גוף הוא שונה ומגיב לירידה במשקל, בייחוד ירידה משמעותית, בדרכו.
איזה סוגי ניתוחים קיימים להסרת עור עודף?
"בשנות התשעים החלו להתפתח פתרונות רבים לבעיית עודף העור", אומר ד"ר מייליק. "לדוגמה, ניתוח מתיחת הבטן התרחב כדי לתת מענה לעודפי עור שהם היקפיים ולא מרוכזים רק בבטן. זה הפך להיות ניתוח היקפי שמטפל בבטן הקדמית, הצדדית ובשיפולי הגב. כיום זה נקרא מתיחת גוף תחתון (Lower Body Lift). זה כמו לתפוס את המכנסיים ולמשוך אותם למעלה באותו זמן שמושכים את החולצה כלפי מטה. אותה מתיחה קיימת גם לפלג הגוף העליון (Upper Body Lift) - הזרועות, צידי החזה, הגב העליון והשדיים".
הוא מדבר גם על העכוזים, שבמקרים רבים לא מצריכים הסרת עור עודף אלא הגדלה או מילוי. אחרי ירידה משמעותית במשקל, העכוז מתרוקן וצונח. הניתוח נותן לכך מענה על ידי הגדלה של העכוזים באמצעות שימוש ברקמה משיפולי הגב. "אנחנו מניידים אותה לעכוז כדי למלא אותו וכדי לתת לו צורה. מדובר בהליך אסתטי שבחלק מהמקרים הוא גם פונקציונלי".
ד"ר מייליק מסביר כי משתמשים ברקמות בחלקי גוף נוספים, כמו שימוש ברקמות דופן החזה כדי למלא את השד שהתרוקן לאחר ירידה במשקל. הוא מציין שזה קורה בעיקר בקרב נשים, אבל מדגיש ש"גם גברים לאחר ירידה במשקל סובלים מבעיות בתחום השדיים".
ד"ר כהן מוסיף ואומר שבישראל מתיחת בטן והרמת חזה, אשר לרוב מתבצעים בהרדמה מלאה וכרוכים בהחלמה ממושכת, הם הניתוחים המבוקשים ביותר. "במקביל אנחנו רואים במסגרת המגמה הזו גם עלייה בביקוש למתיחת פנים והקטנת חזה גברי, גם על רקע ירידה במישקל ורפיון עור עודף. חלק מהניתוחים הללו מתבצעים בהרדמה מקומית עם החלמה קצרה יחסית. לצד אלו יש גם עלייה בביקוש לשימוש בטכנולוגיות להידוק העור על רקע ירידה במשקל ואלו מתבצעות ללא הרדמה ולעיתים עם אלחוש מקומי קל".
באילו קריטריונים צריך לעמוד כדי להיות מועמד מתאים לניתוח?
"המטופלים צריכים להיות בסוף תהליך הירידה במשקל", מסביר ד"ר מייליק. "פעמים רבות, ירידת המשקל היא לא אחידה אלא הדרגתית: נעצרת וממשיכה, נעה קדימה ואחורה. לפעמים יורדים במשקל לאורך זמן ואז פתאום עולים שוב, לכן המטופלים צריכים להיות לפחות חצי שנה לאחר הניתוח, אם עברו ניתוח, או יציבים לפחות חצי שנה במשקל החדש".
הקריטריון השני הוא שהמטופל יהיה אדם בריא עד כמה שאפשר, מבחינת לחץ דם, סוכרת ומדדים נוספים. חשוב לאזן את כל המצבים של התחלואה הנלווית להשמנת יתר.
ד"ר בני מייליק: "המטופלים צריכים להיות בסוף תהליך הירידה במשקל. פעמים רבות, ירידת המשקל היא לא אחידה אלא הדרגתית. לכן המטופלים צריכים להיות לפחות חצי שנה לאחר הניתוח, אם עברו ניתוח, או יציבים לפחות חצי שנה במשקל החדש"
"ברוב המקרים, אנשים שמרזים דרסטית סוחבים איתם בעיות רפואיות, כמו בעיות מטבוליות, סוכרת כלי דם ועוד", אומר ד"ר מייליק. "לכן, היחס אליהם הוא כאל מטופל שדורש בירור מאוד דקדקני. מערכת הספיגה שלהם שונה משל אדם בריא, הם לא יספגו ברזל או ויטמינים כמותו וגם מערכת העיכול שלהם שונה. כירורגים פלסטיים טובים חייבים לתת טיפול מקיף והוליסטי, אנחנו לא רק חותכים ותופרים. אם מישהו יתייחס לזה כך, המטופל שלו עלול להיקלע לבעיות די קשות".
הקריטריון השלישי, שהוא יותר דרישה, הוא הפסקת עישון. "העישון מגביר את סיכוני הניתוח בעשרות אחוזים. יש נטייה לסיבוכים בקרב אנשים שמעשנים. הדרישה מהמטופלים היא שיפסיקו לעשן לפחות חודש-חודשיים לפני הניתוח, ועוד חודש-חודשיים אחרי הניתוח. מדובר בניתוחים אלקטיביים", מציין ד"ר מייליק, "לא ניתוחי חירום, כך שאין שום סיבה שניכנס לניתוח שמידת הסיכון בו היא משמעותית".
האם יש גיל מינימלי או מקסימלי לניתוח?
לפי ד"ר מייליק, אין קריטריונים של גיל. ניתוחים להסרת עור עודף מתחילים בגיל העשרה ועד גיל מאוד מבוגר, תלוי במצבם הבריאותי של המטופלים. חשוב לציין כי המומחים ממליצים על פעילות גופנית לפני הניתוח כדי לחזק את מערכת הלב-ריאה. כמו כן, חובה לעשות סדרת בדיקות שבודקת מאגרי ברזל, ויטמינים וערכים נוספים כדי לוודא שאין בעיה בריאותית כמו אנמיה קשה ועוד.
מהם הסיכונים והסיבוכים האפשריים בניתוח להסרת עור עודף?
ד"ר מייליק מסביר שמדובר בניתוחים ממושכים שמתפרשים על אזורים גדולים בגוף של המטופלים. כמו בכל ניתוח כירורגי, יש סכנה של דימומים, אך כמובן שנעשים צעדים כי להפחית סיכון זה. משתמשים בחומרים שמפחיתים את הדימום במהלך הניתוח, וכן מפחיתים את הסיכון לקרישי דם ורידיים.
גם כאב מהווה גורם סיכון. "אנחנו מטפלים בצורה דקדקנית מאוד בכאב, מאחר שמדובר בגורם סיכון בריאותי אמיתי", אומר ד"ר מייליק. "חשוב לציין שאנחנו נותנים טיפול מקיף שמסתכל על הפיזיולוגיה של המטופל מכל הכיוונים האפשריים".
סיכון נוסף הוא זיהום. ד"ר מייליק מרגיע ואומר שנותנים אנטיביוטיקה מונעת במהלך הניתוח ולפעמים גם אחרי הנתוח. "יש לנו טכניקות סטריליות ברמה מאוד גבוהה, כך שכמעט מעולם לא ראיתי זיהום".
הוא מדגיש ואומר כי ניתוחים אלה משאירים צלקות ארוכות בשיפולי הבטן, בשדיים, בירכיים ועוד. "אנחנו משתדלים להצניע את הצלקות במקומות חבויים, אבל עדיין יהיו צלקות, וההשפעה שלנו על איכות הצלקת (עוביה, גודלה, רוחבה, הגוון שלה) היא מאוד קטנה. כמעט שאין לנו שליטה על זה. זה תלוי בתכונות התורשתיות של המטופל, במצבו הבריאותי ובדרך שבה גופו מחלים".
מהן דרישות ההתאוששות אחרי הניתוח?
ד"ר שרון מנהיים, מומחית לכירורגיה פלסטית ואסתטית ומנהלת המרכז לניתוחי עיצוב הגוף במרכז הרפואי איכילוב: "אחרי הניתוח יש איסור לקיים פעילות גופנית מאומצת למשך חודש. בנוסף, אנחנו מבקשים מהמטופלים ללבוש חגורת בטן או בגדים אלסטיים לפי אזור הניתוח, שחשובים לתהליך עיצוב הגוף לאחר הניתוח. חשוב לשמור על היגיינה גבוהה, להתקלח כל יום, לחטא את אזורי הניתוח ובמידת הצורך ליטול אנטיביוטיקה".
ד"ר שרון מנהיים: "אחרי הניתוח יש איסור לקיים פעילות גופנית או כל פעילות מאומצת למשך חודש. בנוסף, אנחנו מבקשים מהמטופלים ללבוש חגורת בטן או בגדים אלסטיים לפי אזור הניתוח. חשוב לשמור על היגיינה גבוהה, להתקלח כל יום, לחטא את אזורי הניתוח ובמידת הצורך ליטול אנטיביוטיקה"
ההשגחה לאחר הניתוח היא לרוב לילה אחד ולאחר מכן המטופל משתחרר הביתה עד הביקורת אצל המנתח. תקופת ההחלמה תלויה בהיקף הניתוח והיא אינדבידואלית ומשתנה ממטופל למטופל. "הממוצע הוא שבועיים, אבל יש מטופלים שתוך שבוע חוזרים לשגרה ויש כאלה שזקוקים לשבועיים או יותר", אומרת ד"ר מנהיים.
לדבריה, כל הניתוחים הכוללים הסרת עור מלווים בצלקות אותן ממקמים המנתחים באזורים נסתרים ככל האפשר. המראה הסופי של הצלקות תלוי במספר גורמים כמו טכניקת התפירה, איכות העור הגנטיקה של המטופל, ובאזור הניתוח. בשנה הראשונה שלאחר הניתוח בזמן התהוות הצלקות מבקשים מהמטופלים לא לחשוף את הצלקות לשמש.
מהן התוצאות הצפויות לאחר הניתוח?
"הניתוח משפר את הפן האסתטי, את איכות החיים ואת הפן הנפשי והחברתי", אומרת ד"ר מנהיים. "לכל מטופל ומטופלת 'נתפרת' תכנית ניתוחית שמתאימה למצבם הגופני והנפשי ונועדה לשפר את דימוי הגוף והביטחון העצמי, במטרה שהמטופלים ירגישו נוחות ושלמות בגוף שלהם במידה שתאפשר להם חיים תקינים ומאושרים".
היא מציינת כי מחקרים שבדקו את איכות החיים של המטופלים לטווח הרחוק לאחר ניתוח לעיצוב הגוף הראו שיפור מבחינת תפקוד פיזי, נראות, השתלבות בחברה, אינטמיות, רווחה מנטלית, דימוי גוף ועוד. "בכל התחומים יש שיפור שנשמר למשך שנים רבות. הניתוח מביא אותם להיות שלמים ומאושרים בגוף החדש".
היא מוסיפה כי מעבר למטרד הפסיכולוגי והנפשי שמגיע מדימוי הגוף, קפלי העור גורמים לבעיות בריאותיות כמו גרד, פטרת, הזעת יתר ופצעים בעקבות חיכוך של העור.
כמה זמן עובר עד שרואים את התוצאות המלאות של הניתוח?
"כבר באופן מיידי אחרי הניתוח אפשר לראות את התוצאה, גם אם לא התוצאה הסופית", אומרת ד"ר מנהיים. "אבל מיד רואים שהורדנו את קפלי עור. התוצאה הסופית מגיעה בערך שלושה חודשים אחרי הניתוח כשהבצקות יורדות, ואז רואים גוף מתוח, הדוק וחטוב יותר".
מהם הסיכויים לחזרה של עור עודף לאחר הניתוח?
ד"ר מנהיים מסבירה שבניתוח מסירים כמות גדולה של עור ושומן ומעצבים את הגוף. "אם המטופל לא מעלה משמעותית במשקל אחרי הניתוח, לא אמורה להיות חזרה של עור ושומן עודף. מחקרים מראים שלאחר ניתוחים להסרת עודפי העור, המטופלים מצליחים לשמר את המשקל ולהישאר במשקל תקין, לעומת אנשים שירדו במשקל ולא עברו ניתוחים לעיצוב הגוף".
היא מדגישה שלאחר הניתוח מדברים עם המטופלים על החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית.
האם יש צורך בטיפולים נוספים או ניתוחים משניים אחרי הניתוח הראשוני?
ד"ר אֵריק בראל, מנהל המרפאה לניתוחים פוסט-בריאטריים לעיצוב הגוף לאחר ירידה במשקל במערך לכירורגיה פלסטית וכוויות בבילינסון מקבוצת כללית: "באופן כללי בכירורגיה פלסטית, במספר לא מועט מהמקרים, נדרשים ניתוחים משלימים כדי להגיע לתוצאה הרצויה. במקרים של פוסט בריאטריה, איכות העור לא טובה. חסרה לעור אלסטיות שנמצאת יותר אצל אנשים שהעור שלהם לא נמתח כך בעבר. לכן ישנה אפשרות להתרופפות חוזרת במקרים מסוימים".
הוא מסביר כי פעמים רבות אין אפשרות לבצע את הסרת עודפי העור בכל האזורים הרצויים בניתוח אחד, ולכן עושים זאת בשלבים, לדוגמה: בטן, אחר כך ירכיים, בטן ואחר כך זרועות. "אנחנו משתדלים לשלב אזורים סמוכים, ולפעמים אפילו רחוקים - באותו ניתוח, כדי לא לבצע כמה ניתוחים, אבל לבצע ניתוח שמשלב כמה אזורים בגוף זה אתגר".
כך או אחרת, ד"ר בראל אומר כי רוב האנשים שעושים את הניתוחים להסרת עור עודף, שביעות הרצון שלהם גבוהה מאוד כי מדובר בשיפור דרמתי באיכות החיים שלהם".
האם הניתוח מכוסה על ידי ביטוח הבריאות?
זה תלוי אם הניתוח נעשה לצורך רפואי או שהוא נחשב כהליך אסתטי בלבד.
"במקרים מסוימים של הפרעה תפקודית או גירוי עורי כרוני, חלק מניתוחים אלה עשויים להיות מכוסים על ידי הרפואה הציבורית", מסביר ד"ר בראל. "במקרים אלה, יש צורך באישור מיוחד מוועדה".
פורסם לראשונה: 08:09, 03.01.25