כל פעילות גופנית טובה לגוף, ועתה מחקר נוסף מוכיח שאפילו הפעולה קצרה מאוד יכולה להיות בעלת ערך רב: מחקר חדש שעתיד להתפרסם בכתב העת Sports Medicine גורס כי גם הליכה של שתי דקות לאחר ארוחה, יכולה להפחית את רמות הסוכר בדם, ואולי אף להקטין את הסיכון להתפתחות סוכרת מבוגרים (סוג 2).
1 צפייה בגלריה
הליכה
הליכה
מספיקה הליכה של שתי דקות כדי להוריד את רמות הסוכר בדם
(צילום: shutterstock)
רמת הסוכר בדם עולה לאחר אכילת פחמימות, כך שהגוף משחרר את הורמון האינסולין להורדת רמת הסוכר בדם. אבל הגלוקוז יכול להישאר גבוה אצל אנשים הסובלים מ"תנגודת לאינסולין". גם אצל אנשים בריאים מתרחשות עליות סוכר, לעתים גבוהות מאוד, לאחר אכילה של מזון המכיל פחמימות. עליות חוזרות ברמות הסוכר, שחורגות מהנורמה, עלולות לתרום לסיכון למחלות לב וכלי דם, ולפיתוח תנגודת לאינסולין – מצב העלול להידרדר במהירות לכדי סוכרת עתירת הסיכונים הבריאותיים. אחת התרומות להפחתת רמות הסוכר, פרט לאכילה נבונה, היא פעילות גופנית: פעילות שרירית ידועה כתורמת להפחתת רמות הסוכר, בעוד שאורח חיים יושבני, תורם משמעותית לעליית רמות הסוכר בדם.
במחקר מסוג "מטא אנליזה" בחנו החוקרים את תוצאותיהם של שבעה מחקרים שהשוו את ההשפעות של ישיבה לעומת עמידה או הליכה על מדדים של בריאות הלב, כולל אינסולין ורמות סוכר בדם. הם גילו שלהליכה קלה לאחר ארוחה, במשך כשתיים עד חמש דקות, הייתה השפעה משמעותית על מיתון רמות הסוכר בדם.
בחמישה מהמחקרים שהמאמר בחן, אף אחד מהמשתתפים לא היה במצב של טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2. שני המחקרים האחרים בדקו אנשים עם ובלי מחלות רקע אלה. המשתתפים התבקשו לעמוד או ללכת במשך שתיים עד חמש דקות, כל 20 עד 30 דקות, במהלך יום שלם.
קראו עוד:
כל שבעת המחקרים הראו שדי בדקות ספורות של הליכה בעצימות קלה לאחר ארוחה כדי לשפר משמעותית את רמות הסוכר בדם, בהשוואה למשל לישיבה ליד שולחן או ישיבה על ספה. כאשר המשתתפים יצאו לטיול קצר, רמות הסוכר בדמם עלו וירדו באופן הדרגתי יותר.
עמידה עזרה גם היא בהורדת רמות הסוכר בדם, אם כי לא במידה שהליכה קלה עשתה זאת. "לעמידה היה יתרון קטן", אמר איידן באפי, סטודנט לתואר שני באוניברסיטת לימריק באירלנד ומחבר המאמר. בהשוואה לישיבה או עמידה, "להליכה קלה היתה השפעה מעולה", אמר.
באפי, שמחקרו מתמקד בהשפעות של פעילות גופנית בסביבות עבודה, ציין שהליכה של שתיים עד שלוש דקות היא מעשית יותר במהלך יום העבודה. "אנשים לא ירוצו על הליכון באמצע יום עבודה", הוא אמר, "אבל הם יכולים לשתות קפה או אפילו לצאת לטייל במסדרון". למי שעובד מהבית, הוא הציע טיול קצר מסביב לבלוק בין פגישות הזום או אחרי ארוחת צהריים.
החוקרים המליצו כי מקומות עבודה ישלבו "הפסקות עמידה" ו"הפסקות הליכה" לאחר ארוחות, כדי לסייע בהפחתת רמות הגלוקוז והאינסולין, וסיכמו: "ממצאי המחקר יכולים להוביל למדיניות של המלצה על הפסקות הליכה ועמידה במקומות העבודה במקום ישיבה ממושכת. המחקרים הראו כי לאחר ארוחות, ישנה השפעה מיטיבה של עמידה והליכה על רמות הגלוקוז. עם זאת, ייתכן ויידרשו מחקרים נוספים כדי לבסס את הראיות".