בשיתוף מדטרוניק
כשרועי, בנה הצעיר של חגית גורן היה בן 4 ו-10 חודשים הוא החל להראות סימנים מדאיגים של עייפות, חולשה ושתייה מרובה. לחגית (48) לא היה ספק במה מדובר: גם בנה, כמוה וכמו שני אחיה, חולה בסוכרת.
"אני אובחנתי בגיל 12, אחותי הגדולה בגיל 6 וחצי ואחי בגיל 21", מספרת חגית. "כשרועי התחיל להתלונן שהוא לא מרגיש טוב, מיד ידעתי שזו סוכרת. לקחתי אותו לקופת חולים, שם מצאו לו רמות סוכר מאוד גבוהות – 372. מיד שלחו אותנו לבית החולים. אני זוכרת שכל הדרך לבית החולים היה לי ברור שזו סוכרת, אבל התפללתי שזה לא יהיה המצב". למרבה הצער, חגית התבשרה שרועי אכן חולה בסוכרת מסוג 1. הוא אושפז ללילה אחד, ולמחרת חגית, שכבר מיומנת בניהול המחלה, הצטיידה בזריקות אינסולין ונשלחה עם בנה הביתה.
ידעת מה צפוי לרועי כי את בעצמך היית ילדה סוכרתית. איך חווית את המחלה בילדותך? "כשגילו לי את הסוכרת, אחותי כבר הייתה עם המחלה ואמא שלי הכירה את הסימנים וידעה. היא ניהלה לשתינו את הסכרת. הדבר שהכי זכור לי היה ששמרו את המחלה אז בסוד. לא מספרים שלילדות יש סוכרת. אני זוכרת שלא היו אז משאבות, אלא מזרקים עם מחטים ענקיים. אני רוב הזמן הצלחתי להישאר מאוזנת כי הייתי מאוד ממושמעת, אחותי פחות. היא נפטרה לפני כמה שנים".
3 צפייה בגלריה
רועי וחגית
רועי וחגית
רועי וחגית
חגית מספרת כי חודש לאחר שרועי אובחן במחלה, היא כבר חיברה אותו למשאבת אינסולין, וחלמה שתהיה לו ילדות נורמלית, כפי שהייתה לה. למרבה הצער, ניהול המחלה של רועי היה מורכב יותר ממה שתכננה. "היו לו תנודות מאוד קיצוניות בסוכר בין הגבוהים לנמוכים. אם הוא היה מתעצבן הסוכר היה עולה מאוד. כל דבר היה משפיע עליו. הוא לא הצליח להישאר מאוזן עם המשאבה", נזכרת חגית, ומציינת כי בעקבות זאת נאלצה לצמצם את היקף משרתה בתור עובדת סוציאלית.
סוכרת מסוג 1 היא מחלה מורכבת הנגרמת על רקע של חסר אינסולין המופרש מהלבלב, וכל חולה מגיב לה אחרת מבחינת אתגרי האיזון. ישנם חולים כמו חגית שמצליחים להישאר מאוזנים ברמות הסוכר ואחרים שנעים כל הזמן בין היפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה) לבין היפרגליקמיה (רמת סוכר גבוהה). "הגוף הוא מערכת חכמה, שיודעת לאזן את רמת הסוכר בדם על ידי שילוב של מספר מנגנונים המערבים את מערכת העצבים והורמונים שעובדים ביחד בשיתוף פעולה", מסבירה פרופ' מריאנה רחמיאל, מנהלת המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת ילדים ונוער במרכז רפואי שמיר אסף הרופא.
"הטיפול בסוכרת הוא לא רק אינסולין המוזרק או מוזלף לתת עור מספר פעמים ביום, אלא יכולת אינטגרציה בין הרבה נתונים המשפיעים על רמת הסוכר בדם, בעיקר הרגלי התזונה ואופן מתן האינסולין", מבהירה פרופ' רחמיאל. "מטרת רמות הסוכר אצל סוכרתיים היא להיות רוב היממה בערכים הנעים בין 70 ל-180 מיליגרם/דציליטר. היכולת להעריך באופן מדויק את כל הפרמטרים בכל נקודת זמן על ידי ההורה או המטופל היא בלתי אפשרית , ולכן המחלה מאוד מאתגרת לניהול ולאיזון, ולכן ערכי הסוכר מתנדנדים. חוסר האיזון פוגע באיכות החיים ומעלה את הסיכון לפתח סבוכי מחלה בטוח הרחוק (מעל 10 שנות סוכרת בדרך כלל).
ניהול המחלה הוא אחד האתגרים העיקריים במחלת הסוכרת אצל מבוגרים ואחת כמה וכמה אצל ילדים ונוער. "מחקר גדול שנערך בעשור האחרון בארצות הברית מצא שרק 27% מבני הנוער נמצאים ברמות הסוכר המאוזנות, למרות שימוש בטכנולוגיה הקיימת. בישראל המספרים כנראה די דומים ".
מהם הנזקים שיכולים להיגרם מחוסר איזון של רמות הסוכר? "ברגע שאין תיאום מלא של כל המדדים, הסוכר יכול להיות נמוך מידי משמעותית, מה שנקרא היפוגליקמיה. במקרי קיצון חריגים של היפוגליקמיה יכול להגרם איבוד הכרה, פרכוסים ועוד. רוב מקרי ההיפוגליקמיה השכיחים, שיכולים לקרות אפילו בתדירות של פעם ביום גורמים לחולשה, רעב משמעתי וחסר ריכוז. רמת סוכר גבוהה, היפרגליקמיה, תגרום לכאבי ראש, שתייה והשתנה מרובה ואי הזרקה של אינסולין מעל 12 שעות יכולה לגרום לתהליך של חמצת, הקאות וגם תמותה. באם רמות הסוכר לא מאוזנות לטווח ארוך, החולה עלול לפתח תחלואה בכלי דם קטנים לאחר סוכרת לא מאוזנת של מעל כ 10 שנים, כולל עיוורון, אי ספיקת כליות, תחלואת לב, הפרעות בזיכרון, בתפקודים קוגניטיביים ועוד. קיים תיעוד של פגיעה בזכרון, ריכוז, איכות שינה, תפקוד ביצועי גבוה גם אחרי 2-3 שנים של סוכרת בלבד בעת ערכי סוכר בקיצון של הגבוה והנמוך ".
פרופ' רחמיאל מציינת כי בשנים האחרונות המודעות לנזקים ארוכי הטווח של הסוכרת נמצאת בעלייה. "ב-1994 התפרסם מחקר פורץ הדרך הראשון שהראה כי האיזון של ערכי הסוכר הוא החשוב במניעת סיבוכי המחלה. מאז קיים המרוץ לסייע למטופלים אכן לאזן את ערכי הסוכר במטרה".
3 צפייה בגלריה
מריאנה רחמיאל
מריאנה רחמיאל
פרופ' מריאנה רחמיאל

"אין יותר רכבות הרים"

אחרי 4 שנים של טיפול אינטנסיבי במחלה, חגית החלה לחפש פתרון לחוסר האיזון בערכי הסוכר של רועי, היום בן 9 וחצי. את התשובה היא מצאה במערכת ההיברידית מינימד G780 של חברת מדטרוניק. המערכת פורצת הדרך שהושקה לפני שנתיים , אך עדייין לא מאושרת בסל הבריאות, מדמה פעילות של לבלב מלאכותי. המערכת מסוגלת להזליף מינוני אינסולין משתנים אל מחזור הדם באופן עצמאי דר התת עור , באופן שמחושב ומותאם לערך הסוכר שהיא מסוגלת להעריך עצמונית כל 5 דקות. המערכת מבצעת החלטות על מינוני האינסולין באופן אוטומטי המבוסס על אלגוריתם חכם המותאם אישית, ומתאים את עצמו אישית.
"יש כל מיני דרכים למדוד סוכר, בין אם על ידי דקירה, א מדי סוכר רציפים, ודרכים למתן אינסולן על ידי זריקות , עטים וצנטרים תת עוריים במשאבות, אבל בסופו של דבר, מי שנותן את הפקודה למשאבה כמה אינסולן להזריק הוא ההורה/מטופל בייעוץ הצוות המטפל", מסבירה פרופ' רחמיאל. "המערכת ההיברידית עושה את החישוב במקום האדם, היא ה"מוח". המינימד G780 מסוגלת להחליף את הלבלב האנושי בצורה החכמה והבטוחה ביותר הקיימת היום בישראל. חשוב לציין שהמשאבה עדיין לא מחליפה לחלוטין את המטופל. הוא עדיין צריך לדווח למערכת מה הוא אוכל ומתי , ומתי הוא עושה פעילות גופנית. הכל בלחיצת כפתור".
3 צפייה בגלריה
מד סוכר
מד סוכר
מערכת המינימד G780
איך המערכת משנה את הגישה הטיפולית ואת ניהול המחלה? "לאחר חיבור למערכת, במשך שבועיים של מערכת פתוחה היא לומדת את המטופל ותוך שבוע-שבועיים אפשר בקלות לראות תוצאה של מניעת תנודת סוכר רבות ושיפור משמעותי באיזון. כרופאים, כל דבר חדש מאתגר אותנו. אנחנו לומדים לתפעל את המערכת החדשה הזו, ויש מידע נרחב עליה בספרות. המחקרים מראים שהיא משפרת את האיזון של רוב המטופלים. המטופלים עדיין חייבים לעדכן את המערכת במה שהם אוכלים כדי שאכן יי שיפור באיזון, אבל היא מסוגלת לעשות את הכיוונון העדין ולאפשר הזלפת אינסולין גבוה כדי למנוע את העליות ולהפחית אינסולןי לאפס כאשר היא רואה שעומדת להיות נפילת סוכר.
5 חודשים אחרי שרועי עבר למערכת המינימד G780 ניהול המחלה הוא כמעט אפסי. "הוא אפילו ביקש להפסיק עם הסייעת בבית הספר", מספרת חגית בשמחה. "היתרון הגדול של המערכת הוא שמדובר במערכת במעגל סגור, הכי דומה ללבלב. היא לומדת את הגוף ומשנה את עצמה בהתאם, בלי שנצטרך להתערב ולעשות שינויים בעצמנו. אני כאמא מרגישה את ההשפעה החיובית של המערכת. זה משפיע עלינו כמשפחה וגם על רועי, מאפשר לו להיות ילד עצמאי. הוא מאוזן יותר ואין יותר רכבות הרים בין ערכים גבוהים לנמוכים. אני מקווה שהמערכת תהיה נגישה לכולם ותיכנס בקרוב לסל הבריאות".
רועי מוסיף: "מערכת המינימד היא יותר טובה כי היא אוטומטית. אני לא צריך לעשות תיקונים אם מתחיל להיות לי סוכר גבוה. היא עושה את זה לבד.
בשיתוף מדטרוניק