כמה פעמים בשבוע אתם חופפים את השיער? מדי יום או שאתם מדלגים על חפיפה? האם חפיפת יתר עלולה לייבש את השיער? האם אי-שטיפת השיער והקרקפת עלולה להוביל לקשקשים או לנשירת שיער? ומה לגבי תחליפי שמפו כמו חומץ תפוחים, מרככים מסוגים שונים ושמנים טבעיים? מומחי עור עושים סדר.
ד"ר עדי סעדיה, מומחה לרפואת עור ומין במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, מתחיל בכך ששמפו הוא מוצר נחוץ, שצריך ומומלץ להשתמש בו. "לשמפו יש אפקט הידרופילי והידרופובי", מסביר ד"ר סעדיה. "התפקיד של השמפו הוא לשטוף את השומנים והלכלוך שמצטברים על הקרקפת. העניין החשוב הוא נושא התדירות, אין חוק ברור בנושא, זה תלוי בכמה משתנים: סוג שיער, עור, קרקפת, גיל, מצב בריאותי ועוד".
האם יש דבר כזה יותר מדי או פחות מדי חפיפות?
"כמובן, חפיפת יתר עלולה לייבש את השיער ולהפוך אותו לפגיע ושביר יותר", עונה ד"ר סעדיה. "זה עלול אפילו להוביל לנשירת שיער במקרים מסוימים. לעומת זאת, אי-שטיפת השיער והקרקפת כראוי עלולה לאפשר הצטברות של עור מת, שמן ולגרות את הקרקפת. לרוב זה יוצר קשקשים, לעתים רחוקות יותר זה עלול לגרום לדלקת עם תופעות של אודם וגלדים ואף לחולשת שיער ולנשירת שיער".
ד"ר מיכל רמון: "בחפיפת יתר מסלקים את השומניות הטבעית של עור הקרקפת והשיער. השיער הופך ליבש ושביר, ועור הקרקפת מגורה"
ד"ר מיכל רמון, רופאת עור בכירה במחלקת עור בקריה הרפואית רמב"ם, מוסיפה: "בחפיפת יתר מסלקים את השומניות הטבעית של עור הקרקפת והשיער. השיער הופך ליבש ושביר, ועור הקרקפת מגורה. העור בתגובה ליובש מייצר יותר חלב Sebum (הפרשה שומנית) ואז העור והקרקפת שומניים יותר. הדבר גורר 'מעגל קסמים' של חפיפה תדירה וייצור שומן מוגבר".
האם יש הנחיות שונות שקשורות לסוג השיער שלנו?
ד"ר סעדיה מסביר: "אנשים עם שיער שומני, עבה או צפוף, צריכים לחפוף ולשטוף את השיער יותר משאר האוכלוסייה. זה גם תלוי בעונה, למשל בקיץ, כשיש הרבה הפרשות, מומלץ לשטוף את השיער יותר – אם לא כל יום אז לפחות שלוש פעמים בשבוע. אנשים עם שיער יבש, מקורזל או דקיק: פחות חפיפות. אפשר לשטוף פעם או פעמיים בשבוע או אפילו פעם בשבועיים, תלוי בסוג השיער".
ד"ר רמון מוסיפה כי "תדירות שטיפת השיער תלויה בסוג השיער, מצב הקרקפת, שגרת החיים והעדפה אישית. בעלי עור ושיער שמנוניים - כדאי לרחוץ את השיער לעיתים קרובות על מנת להיפטר מהשמנוניות. יותר שמן גם תורם לקשקשים, מצב שבו יש קילוף וגרד בקרקפת. לבעלי שיער יבש, מקורזל או מתולתל - מספיק לרחוץ את השיער פעם או פעמיים בשבוע כי השיער נוטה ליובש. אנשים שעובדים עבודה פיזית ומזיעים לעיתים קרובות - צריכים לחפוף לעיתים קרובות".
יש עניין של גיל?
"גיל הוא גם שיקול", מסביר ד"ר סעדיה. "ככל שאנשים מתבגרים, הקרקפת נוטה לייצר פחות שמן, כך שהשיער עשוי לא להזדקק לשטיפה תכופה. השיער גם נהיה חלש, דק ודליל יותר עם הגיל, ולכן מומלץ לעשות פחות חפיפות".
ד"ר רמון מסבירה כי חפיפת שיער בילדים צריכה להיעשות בעדינות. תינוקות צעירים - מספיק לחפוף פעם עד פעמיים בשבוע - עור הקרקפת לא מייצר שומן והשיער עדין. בגיל הגן - יש לחפוף לפי סוג הפעילות. הילדים משחקים בגן ומתלכלכים עם חומרים שונים ומזון ולכן צריך לחפוף את השיער לעיתים קרובות.
"כמו כן, בילדים מומלץ להשתמש בשמפו אל-דמע", מוסיפה ד"ר רמון. "שמפו קל שלא יגרום לגירוי בעור. צריך להשתמש בכמות קטנה של שמפו לניקוי הקרקפת והשיער. כמו כן יש לשטוף את כל שאריות השמפו על מנת שלא יגרמו גירוי לעור".
איך בוחרים את השמפו שמתאים לשיער שלנו?
המומחים מסבירים כי בחירת השמפו תלויה בסוג השיער, מצב הקרקפת ומצבים מיוחדים כמו עור דלקתי, שיער מוחלק או צבוע. "למשל Sulfate Free", אומרת ד"ר רמון. "שמפו ללא סולפיטים, שהם חומרים מממיסי שומן. עדיף להשתמש בשמפו ללא סולפיטים כשהשיער עדין, יבש אולאחר החלקה".
ד"ר סעדיה מוסיף: "לאנשים עם נטייה לקשקשים, תלוי בסוג שיער ובגנטיקה, מומלץ לחפוף עם שמפו בעל אפקט אנטי קשקשי. לאנשים עם שיער יבש כדאי להשתמש בשמפו עם תוספות שומניות כדי לתת לשיער יותר לחות".
ככלל, בחרו את השמפו והמרכך הנכונים לסוג השיער שלכם ולצרכים שלכם. למשל, סוגי שמפו מסוימים יכולים לעזור לכם להסיר הצטברות ממוצרי עיצוב שיער שונים, אך כאשר משתמשים בו בתדירות גבוהה מדי, הוא עלול לייבש את השיער. שמפו המיועד לשיער יבש או פגום עשוי לעזור לתקן שיער אך עלול לא להתאים לאלה עם קרקפת שמנונית.
חשוב למרוח את השמפו צמוד ככל האפשר לקרקפת ולשורשי השיער כדי להסיר עור מת ועודף שומן. לאחר מכן שטפו במים.
מה לגבי מרכך?
ד"ר סעדיה מסביר כי "למרכך יש פחות אפקט של אנטי-שומניות על השיער ופחות אפקט של ניקוי, התפקיד שלו זה לתת אפקט של לחות וריענון חיצוניים לשיער. "מרככים הם מוצרים כימיים שלא מומלץ להשתמש בתדירות גבוהה כי זה יכול לתת אפקט הפוך לשיער. אין בעיה להשתמש בשמפו ואחר כך במרכך באותה מקלחת. מה שכן, מומלץ לייבש את השיער ורק אז לשים את המרכך על שיער לח".
ד"ר עדי סעדיה: "המטרה היא לא לגרום לשומניות להצטבר על הקרקפת והשיער ומצד שני לא לחפוף יותר מדי, כדי לא לגרום לייבוש יתר ולחולשה של השיער"
ד"ר רמון מוסיפה על דבריו ומסבירה כי המרכך הוא חומר שנועד לתת לחות, להחליק את השיער ולצפות את השיער כך שהוא יהיה רך ונעים. המרכך מכיל שמנים, סיליקון וחלבונים שמצפים את השערה ומגינים עליה. "משתמשים במרכך לאחר החפיפה עם שמפו, רצוי לחכות 3-2 דקות ואז לשטוף", היא אומרת.
כמו כן, השתמשו במרכך כדי לעזור בלחות ופרימת קשרים בשיער. אנשים עם שיער דק או ישר צריכים למרוח אותו על קצוות השיער, אבל אלה עם שיער יבש או מתולתל יכולים למרוח על כל אורך השיער. יבשו את השיער בעדינות עם מגבת לאחר השימוש במרכך. אם אתם משתמשים במייבש שיער, השתמשו בחום נמוך או בינוני במקום בחום גבוה, שיכול לגרום לנזק.
הימנעו מסירוק שיער רטוב כיוון שהוא שביר ופגיע יותר לשבירה. מומלץ להשתמש במסרק בעל שיניים רחבות כדי להסיר קשרים.
"לסובלים מסבוריאה מומלץ להשתמש בשמפו עדין לעיתים קרובות להסרת השומניות אך לא להגיע לחפיפת יתר", מציינת ד"ר רמון.
"חפיפה זה דבר אינדיבידואלי", מסכם ד"ר סעדיה. "כל אחד ואחת צריכים להתאים את תדירות החפיפה בהתאם לשומניות של העור, ובהתאם לעונה. המטרה היא לא לגרום לשומניות להצטבר על הקרקפת והשיער ומצד שני לא לחפוף יותר מדי, כדי לא לגרום לייבוש יתר ולחולשה של השיער".