אסף זמיר, סגן ראש העיר תל אביב ובעלה של מאיה ורטהיימר, עבר לאחרונה קיצור קיבה בהליך ללא ניתוח שנקרא "שרוול קיבה אנדוסקופי". ההליך שנועד להקטין את נפח הקיבה כדי לרדת במשקל, בוצע במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב, וזמן קצר לאחר מכן זמיר נצפה בסטורי של אשתו ואף התלוצץ "נטע אלחמיסטר - אני פנוי לקמפיין". במה שונה השרוול האנדוסקופי מניתוח לקיצור קיבה או מעקף קיבה, למי הוא מתאים והאם הוא הפיך?
4 צפייה בגלריה
אסף זמיר
אסף זמיר
אסף זמיר, סגן ראש עיריית תל אביב
(צילום: שאול גולן)

השרוול האנדוסקופי: צמצום נפח הקיבה

השרוול האנדוסקופי (Endoscopic Sleeve Gastroplasty - ESG) הוא פרוצדורה רפואית חדשנית שאינה ניתוחית, המתבצעת באמצעות אנדוסקופ (צינור שמוחדר דרך הפה). מדובר בהליך לא-ניתוחי שמציע אלטרנטיבה פחות פולשנית ביחס לניתוחים בריאטריים, כמו קיצור קיבה או מעקף קיבה, ויש לו יתרונות רבים, לא רק בתחום הירידה במשקל אלא גם בהשפעה על הבריאות הכללית של המטופלים.
ההליך מתבצע על ידי החדרת אנדוסקופ דרך החללים הטבעיים, הוושט והקיבה. בעזרת תוסף ייחודי המחובר לאנדוסקופ, הרופא תופר את דופן הקיבה, כך שנפח הקיבה מצטמצם, מה שמוביל לשתי תוצאות חשובות:
תחושת שובע מוקדמת - המטופל מרגיש שבע אחרי אכילת פחות מזון.
האטה בהתרוקנות הקיבה - המזון נשאר בקיבה למשך זמן רב יותר, מה שמפחית את תחושת הרעב.
שרוול קיבה אנדוסקופי
ד"ר טל אנגל, רופא בכיר במכון למחלות דרכי העיכול במרכז הרפואי שיבא, מסביר: "השרוול האנדוסקופי הוא פרוצדורה מתקדמת, אנחנו לא מבצעים ניתוח קיצור קיבה או התערבות פולשנית, אלא סוג של 'תפירה פנימית' שמצמצמת את נפח הקיבה. בניגוד לניתוחים בריאטריים - קיצור קיבה או מעקף קיבה, שדורשים אשפוז והתאוששות יותר ארוכה, הליך השרוול האנדוסקופי מתבצע במתכונת של אשפוז יום, שבסופו המטופל הולך הביתה. ההתאוששות אף היא מהירה יותר מאשר בניתוחים פולשניים".
צפו בהליך הרפואי בתלת-ממד:
לדברי ד"ר אנגל, להליך הזה יש פחות סיבוכים, כמו דימום ודלף. מבחינת יעילות, יש ירידה של 15%-20% ממשקל הגוף הכולל, והשינוי ניכר די מהר. "הפרוצדורה מטפלת גם בפרמטרים מטבוליים אחרים הנובעים מהשמנה – הוא מוריד סוכר בדם, מוריד לחץ דם ומשפר את מצב הכבד השומני".
ההליך מתבצע במרפאה שמלווה את המטופלים עם דיאטנית, שירות פסיכולוגי ושירות הוליסטי מקיף. "הפתרון להשמנה זה לא רק עניין של קיצור הקיבה וזהו", מסביר ד"ר אנגל, "זה שינוי של אורח חיים, תזונה, הרגלי אכילה ובחירות נכונות בכל מה שקשור לבריאות של המטופל. צריך להתייחס לזה כמו לחלון הזדמנויות – הפרוצדורה כשלעצמה לא מספיקה, אבל זה נותן חלון הזדמנויות לשינוי אורח חיים, אם רוצים לשמור על התוצאות לאורך זמן".
ד"ר טל אנגלד"ר טל אנגלצילום: יחידת הצילום שיבא
מה לגבי פרוצדורות נוספות שנחשבות לפחות פולשניות? פרופ' ערן ישראלי, מנהל מכון הגסטרו במרכז הרפואי וולפסון, מוסיף כי קיימות פרוצדורות נוספות שנחשבות פחות פולשניות, לדוגמה: השתלת בלון קיבה.
"מדובר בבלון סיליקון שמוחדר לקיבה באמצעות גסטרוסקופיה, כלומר דרך הוושט", מסביר פרופ' ישראלי, "הבלון תופס מקום בחלל הקיבה, ויש לו שני תפקידים: הראשון - להשאיר פחות מקום בקיבה למזון, והשני - למנוע ממנה להתרוקן במהירות. הפעולות האלה מגבירות את תחושת השובע בקיבה. מדובר בהכנסת גוף זר שתופס מקום בקיבה, זה הרבה פחות פולשני מניתוחים. קהל היעד הוא לאנשים עם השמנה בינונית, עם BMI של 40-30 (BMI הוא מדד לדרגות השמנה, 40-30 זו השמנה פחות קיצונית). את הבלון מוציאים אחרי שנה, זוהי פרוצדורה הפיכה, ולכן אנשים רבים מעדיפים אותה. השרוול האנדוסקופי גם הוא מאוד מומלץ לאותו קהל יעד.
"חשוב לציין כי שתי הפרוצדורות האלה - שרוול אנדוסקופי ובלון בקיבה - לא מוכרות בסל הבריאות, ולכן ניתן להציע אותן רק במסגרת הרפואה הפרטית".
פרופ' ישראלי: "חשוב לציין כי שתי הפרוצדורות האלה - הן שרוול אנדוסקופי והן בלון בקיבה - לא מוכרות בסל הבריאות, ולכן ניתן להציע אותם רק במסגרת הרפואה הפרטית"

אנשים עם השמנה לא-קיצונית מתאימים להליך

"השרוול האנדוסקופי מתאים בעיקר למי שלא יכולים או לא רוצים לעבור ניתוח בריאטרי", מסביר ד"ר אנגל. "אנשים שעומדים בקריטריונים לניתוח צריכים להיות עם BMI של 40-30 (השמנה לא קיצונית מדי) שמעוניינים בהליך פחות פולשני ועם התאוששות מהירה יותר. כמו כן, מדובר במטופלים עם בעיות רפואיות נוספות כתוצאה מהשמנה, כמו טרום סוכרת, לחץ דם גבוה וכבד שומני".
4 צפייה בגלריה
אנדוסקופיה
אנדוסקופיה
ההליך מתבצע על ידי החדרת אנדוסקופ דרך החללים הטבעיים, הוושט והקיבה
(צילום: shutterstock)
ד"ר אנגל מסביר כי אנשים במשקלים גבוהים שחוששים מניתוח פולשני, או שלא מעוניינים בניתוח - זו אופציה טובה בשבילם. "במשקלים נמוכים יותר, למי שלא רוצה לקחת תרופות באופן קבוע, או למי שלא מצליח להוריד משקל באמצעות דיאטות, זה גם כן מומלץ. למטופלים מסוימים זה מהווה תחליף לניתוח – בתוצאה הסופית זה מאוד דומה", מוסיף ד"ר אנגל, "הניתוחים הבריאטריים עדיין יותר יעילים, אין ספק, אבל הם גם הרבה יותר גדולים ומסובכים, הם משנים את האנטומיה של מערכת העיכול, יש יותר סיבוכים, ולפעמים יש אפילו פגיעה באיכות החיים של המטופל".

תוצאות והשפעות

ההליך צפוי להוביל לירידה במשקל של המטופל. "בימים הראשונים יש תקופת הסתגלות והתאוששות, וצפויה ירידה במשקל בחודש הראשון. בסופו של התהליך, מצפים לראות ירידה במשקל של 15%-20% מסך המשקל הכולל. המטופל ירגיש שהוא פחות רעב, שהשובע מגיע יותר מוקדם, ופחות דחף לאכול", מסביר ד"ר אנגל.
ד"ר אנגל: "בימים הראשונים יש תקופת הסתגלות והתאוששות, וצפויה ירידה במשקל בחודש הראשון. בסופו של התהליך, מצפים לראות ירידה במשקל של 15%-20% מסך המשקל הכולל. המטופל ירגיש שהוא פחות רעב, שהשובע מגיע יותר מוקדם, ופחות דחף לאכול"
חשוב לציין כי ההשפעה לא נוגעת רק לירידה במשקל, אלא גם לשיפור במדדים מטבוליים כמו סוכר בדם, לחץ דם, כבד שומני ועוד. פרופ' ישראלי מסביר על השפעת התהליך על הסינדרום המטבולי. "הסינדרום המטבולי הוא תופעה שבמסגרתה הגוף מפתח עמידות לאינסולין, עמידות שנובעת משומן שמצטבר באיברים הפנימיים של הבטן. ברגע שהגוף הופך להית עמיד לאינסולין, שומן זה גורם לבעיות שונות, כמו השמנה. השרוול האנדוסקופי מסייע לא רק לירידה במשקל, אלא לכל בעיה שנובעת מהשמנה: סוכרת, לחץ דם, שומנים בדם, ועוד".
פרופ' ערן ישראליפרופ' ערן ישראלי
הוא מדגיש: "זה לא קורה באופן ישיר מהפרוצדורה, אלא מהירידה במשקל. רקמת השומן, במיוחד כשהיא מתרכזת באיברים הפנימיים וסביב הכבד, היא זאת שגורמת לעמידות לאינסולין, שזה המפתח לכל הבעיות הללו. במובן הזה, זה לא שונה מניתוחים בריאטריים, ברגע שהמשקל מתחיל לרדת, כל הבעיות שנובעות ממנו מתחילות להשתפר", והוא מוסיף פרט חשוב, "הירידה במשקל לא חייבת להיות גדולה מאוד, גם ירידה קטנה היא משמעותית לשיפור באיכות החיים".

"השמנה היא מחלה כרונית"

פרופ' ישראלי מסביר שכיום מתייחסים להשמנה כמחלה. "אחד מכל שני אנשים בעולם המערבי סובל מבעיית השמנה. ארגון הבריאות העולמי הכריז על השמנה כמחלה. למה זה חשוב? בעבר, לרוב האנשים עם השמנה, היו אומרים ללכת לדיאטנית ולהפחית את כמות הקלוריות. עם השנים, גילו תוצאות עגומות: רק 5% יורדים במשקל באמצעות דיאטה. כך שבמשך שנים הרפואה לא התערבה בבעיית ההשמנה, אבל היום מתייחסים לזה כמחלה ויש לכך טיפולים מתקדמים."
לכל אדם יש סף שנקבע במוח, במרכז השובע והרעב, והסף הזה שונה מאדם לאדם, מסביר פרופ' ישראלי. אין הליך או תרופה שיכולים לשנות את הסף הזה. הטיפולים המודרניים ברפואה נכנסים למנגנונים שיכולים לשפר את תחושת השובע. בהשמנה אין לאנשים את תחושת השובע, והם אוכלים כמות כזאת שמביאה אותם למשקל גבוה יותר.
4 צפייה בגלריה
השמנה השמנת יתר עודף משקל
השמנה השמנת יתר עודף משקל
אחד מכל שני אנשים בעולם המערבי סובל מבעיית השמנה
(צילום: shutterstock)
"כמו כל מחלה כרונית", מציין פרופ' ישראלי, "גם אחרי ירידה במשקל באמצעות תרופות, ניתוח או שרוול אנדוסקופי, עדיין יש צורך בשינוי אורח החיים. אי אפשר לצפות שהתוצאות יישארו לתמיד בלי הדרכה תזונתית נכונה ויישומה בפועל".
ואם אנחנו באמת תופסים את ההשמנה כמחלה כרונית, אחד העקרונות של מחלות כרוניות בכלל (כמו סוכרת, לחץ דם ועוד) דורש מעקב לאורך זמן וכן שילוב של טיפולים, שזה תמיד יותר יעיל מאשר טיפול בודד. כך ניתן לשלב עם השרוול האנדוסקופי טיפול בתרופות. "גם אדם שעובר ניתוח מעקף קיבה, עלול לעלות שוב במשקל אחרי הרבה שנים. ניתן לחזור לביצוע פרוצדורה של תפירה אנדוסקופית, שמהדקת מחדש את הניתוח שבוצע בעבר".

סיבוכים ותופעות לוואי

היתרון המרכזי של השרוול האנדוסקופי, בהשוואה לניתוחים בריאטריים, הוא שהוא מייצר פחות סיבוכים. ד"ר אנגל מציין כי, "יש פחות סיבוכים בהשוואה לניתוחים בריאטריים, שהם הרבה יותר פולשניים. עם זאת, כמו בכל הליך רפואי, יש סיכוי לתופעות לוואי, כמו כאבים קלים או בחילות, בימים הראשונים שאחרי הפרוצדורה. המטופל מקבל תרופות נגד בחילות ונגד כאבים, ובדרך כלל תופעות אלו חולפות תוך כמה ימים".
האם מדובר בהליך הפיך? "השרוול האנדוסקופי אינו כרוך בכריתת חלקים מהקיבה והוא לא פולשני כמו ניתוח קיצור קיבה או מעקף קיבה", מסביר ד"ר אנגל, "לכן, תיאורטית, אפשר לפתוח את התפירה שנעשתה ולהחזיר את הקיבה למצב הקודם שלה".

שילוב עם טיפולים נוספים

כמו כל טיפול בבעיית השמנה, גם לאחר ההליך, חשוב לשמור על אורח חיים בריא ושילוב של תזונה נכונה ופעילות גופנית. פרופ' ישראלי מדגיש את הצורך במעקב ובתמיכה רב-תחומית. "כמו כל מחלה כרונית, אחרי השרוול האנדוסקופי חשוב להתמיד במעקב רפואי, שינוי תזונתי וליווי רגשי, כדי להשיג תוצאות אופטימליות לטווח הארוך".
השרוול האנדוסקופי יכול להשתלב עם טיפולים תרופתיים נוספים, ובכך להעצים את התוצאות, במיוחד במטופלים שמתקשים לשמור על המשקל לאורך זמן.
הטיפולים להשמנת היתר נמצאים בפיתוח מתמיד. פרופ' ישראלי מציין כי מחקר גדול שפורסם לפני כשנתיים כלל אלף אנשים שעברו את הליך השרוול האנדוסקופי. "במחקר מצאו שהירידה הממוצעת מעודף המשקל (לא מסך כל המשקל שלהם, אלא מעודף) הוא 50%".
4 צפייה בגלריה
סלט ירקות
סלט ירקות
תזונה בריאה היא אחד המפתחות החשובים להתמדה בירידה במשקל
(צילום: Shutterstock)
הוא מציין כי אלה תוצאות ראויות מאוד, ירידה כזאת במשקל משפרת את הסינדרום המטבולי ומביאה לשיפורים בריאותיים משמעותיים. אמנם בניתוחים הבריאטריים, הפולשניים יותר, יש ירידה גדולה יותר במשקל, אבל גם הסיבוכים משמעותיים יותר. "במחקר המדובר היו רק שמונה מקרים, מתוך אלף, שהיו להם סיבוכים", הוא מסביר, "וכל השמונה לא דרשו ניתוח חוזר, הם טופלו באנטיביוטיקה או בניקוז אבצס. לא היה צורך לנתח".
שיטות חדשות ומתקדמות מתפתחות כל הזמן. פרופ' ישראלי מציין שיטה של שרוול אנדוסקופי שלא באמצעות תפירה, אלא באמצעות מהדקים, שתופסים את כל דופן הקיבה. "יש כל הזמן פיתוחים כדי לשפר את הטכנולוגיות האלה", הוא אומר, "העיקרון הבסיסי הוא טיפול באמצעות תרופות, אנדוסקופיה או ניתוחים. יש כיום גם טיפולים שונים כמו גלולות שונות שמתנפחות בקיבה ויוצרות תחושת שובע. זה תחום שתמיד מתפתח".
פורסם לראשונה: 07:31, 12.11.24