מוגש מטעם כללית רפואה משלימה
כאבי ראש הם תופעה שכולנו חווים, אבל מתי הם הופכים למיגרנה שדורשת בדיקה מעמיקה? רבים מאתנו מנסים להתעלם מהכאב או להיעזר במשככי כאבים, אך עבור אלה הסובלים ממיגרנות – מדובר בכאב שחוזר שוב ושוב, לעיתים עם תסמינים שמפריעים לשגרה כמו רגישות לאור, רעשים וריחות.
אורטל ברובין חן, מטפלת בכירה בכללית רפואה משלימה, מתארחת אצל ד"ר מוטי לוי, הרופא הראשי של כללית רפואה משלימה, בפודקאסט "הדרך לרפואה שלמה".
בפרק זה, היא מסבירה על הטריגרים השכיחים לכאבי ראש. היא מפרטת כיצד טיפול נכון, משילוב של שינויים בהרגלי חיים ועד טיפולים משלימים, יכול לעשות את ההבדל בין חיים בצל הכאב לשגרה נטולת כאבים.
ההבדל בין כאב ראש למיגרנה – מתי צריך לבדוק?
אורטל ברובין חן, מטפלת בכירה בכללית רפואה משלימה, מציינת כי רבים מהמטופלים סובלים מכאבי ראש אך לא תמיד מבינים מתי מדובר במיגרנה.
כאבי ראש רגילים הם תופעה נפוצה שכל אדם חווה במהלך חייו, ולרוב מדובר בכאב שמופיע בפתאומיות, חולף עם מנוחה או משככי כאבים פשוטים, ואינו דורש התייחסות מיוחדת.
עם זאת, כאשר כאב הראש הופך לתופעה שחוזרת על עצמה או מופיעה בעצמה גבוהה, יש לשקול בדיקה רפואית.
מיגרנה, לעומת זאת, היא מצב חמור יותר. מדובר בכאב שמופיע לרוב באופן מחזורי ויכול להיות מלווה בתסמינים נוספים כמו רגישות לאור, רגישות לריחות, ראייה מטושטשת ומופע ניצוצות בעיניים לפני הופעת הכאב.
לדבריה של ברובין-חן, כאב ראש שחוזר בתדירות גבוהה ובעוצמה עשוי להעיד על בעיה עמוקה יותר.
"במקרים כאלה", היא מסבירה, "יש לפנות לבדיקה רפואית אצל רופא משפחה או נוירולוג, כדי לזהות את הגורמים המדויקים ולהתאים טיפול מתאים".
טריגרים שכיחים – מה עשוי לעורר כאב ראש?
לדברי ברובין חן, קיימים טריגרים רבים ושונים שיכולים לעורר את ההתקפים. "הטריגרים יכולים להיות מגוונים מאוד, וכל אדם מושפע מהם בצורה שונה", היא מציינת.
"בין הטריגרים השכיחים אפשר למצוא שינויים במזג האוויר, מחסור בשעות שינה, רעב או מתח נפשי".
היא משתפת במקרה של מטופל שסבל ממיגרנות חמורות, והתברר שהגורם האמיתי לכאבי הראש היה קשור למחיצה סתומה באפו, שגרמה לו לנשימה לא מספקת.
"בעקבות גילוי הבעיה, המטופל הופנה לטיפול מתאים, שכלל גם התערבות בבעיות הנשימה שלו.
המיגרנות פשוט נעלמו", היא אומרת, ומוסיפה כי "כל מטופל הוא עולם ומלואו, ויש צורך לזהות את הטריגרים האישיים שלו כדי להגיע להקלה משמעותית".
השפעת המחזור ההורמונלי על מיגרנות אצל נשים
בקרב נשים, המערכת ההורמונלית היא גורם משמעותי בהופעת מיגרנות. "נשים רבות מדווחות על החמרה במיגרנות סביב הווסת או הביוץ", היא אומרת.
שינויים ברמות ההורמונים בגוף במהלך מחזור חודשי עלולים לעורר התקפי מיגרנה.
חלק מהמטופלות אף מציינות שהמיגרנות מחמירות כאשר הן נוטלות גלולות, ובמקרים מסוימים – הפסקת השימוש בגלולות מביאה להקלה משמעותית ואף להיעלמות המיגרנות.
ברובין חן מציינת כי המעקב אחר שינויים אלה במחזור עוזר לאתר את זמני ההחמרה, מה שמאפשר להיערך ולטפל בהם בצורה ממוקדת.
"אם אנחנו יודעים שביום מסוים של החודש יש סיכוי להופעת מיגרנה, נוכל להנחות את המטופלת לשים לב במיוחד להרגלי השינה והתזונה שלה ולהימנע מחשיפה לגורמי לחץ".
טיפולים להקלה מיידית – איך להוריד את העומס על הראש?
כאשר כאב הראש או המיגרנה כבר הופיעו, קיימות דרכים להקל על הכאב באופן מיידי. הטיפולים המשלימים מציעים כלים יעילים להקלה מהירה, במיוחד בעזרת רפלקסולוגיה ונטורופתיה.
היא מסבירה כי עיסוי רפלקסולוגי בכפות הרגליים הוא אחד הכלים היעילים להקלה מהירה בכאב.
"לדוגמה, החזקת הבוהן בעדינות יכולה לסייע בהרגעת הכאב. מדובר בטכניקה פשוטה שאפשר לבצע בבית או בעזרת מטפל".
בנוסף, טבילת כפות הרגליים במים חמימים נחשבת כשיטה שמסייעת למשוך את זרימת הדם לכיוון הרגליים, ובכך להפחית את הלחץ על הראש.
שמן מנטה, למשל, עשוי לסייע באלחוש הכאב כאשר מורחים אותו בעדינות על הרקות או המצח.
"שמן מנטה יוצר תחושת קרירות, אך יש להיזהר משימוש בסביבת העיניים", היא מציינת. לדבריה, מומלץ לנסות את השמן על אזור קטן ולוודא שהמטופל אינו רגיש אליו.
השילוב בין נטורופתיה לרפלקסולוגיה – פתרון לטווח הארוך
בעוד שרפלקסולוגיה מספקת הקלה מיידית, נטורופתיה היא גישה משלימה המסייעת למניעת הכאב בטווח הארוך. השילוב בין השניים, לדברי אורטל, מאפשר לטפל במיגרנה מכל הזוויות.
"נטורופתיה כוללת תזונה מאוזנת, שימוש בתוספים כמו חרצית ריחנית, וטכניקות נוספות להרגעת המתח".
לדבריה, לא פעם מטופלים מצליחים להקל על המיגרנות על ידי הקפדה על תזונה בריאה והימנעות ממוצרים מסוימים הנחשבים למעוררי מיגרנה.
"הפחתת הצריכה של מוצרים מעוררי מיגרנה מובילה לשיפור ניכר במצב המטופלים".
הקשר בין מערכת העיכול למיגרנה
אורטל מסבירה כי מתח נפשי, רעב או חוסר בשעות שינה משפיעים על הגוף ויכולים להוביל להחמרה בכאבי הראש.
"כאשר הבטן שלנו מרגישה לחוצה, הדבר מקרין על הגוף כולו, כולל הראש".
לדבריה, שילוב תזונתי נכון לצד טיפולי רפלקסולוגיה מסייע לא רק במניעת התקפי המיגרנה, אלא גם בשמירה על תפקוד כללי טוב של הגוף.
"כאשר מערכת העיכול מאוזנת והמטופלים מקפידים על הרגלי תזונה בריאים, ניתן להפחית את ההתקפים ולעתים אף למנוע אותם".
חשיבות הטיפול ההוליסטי בכאבי ראש ומיגרנות
ברובין חן מסכמת בכך שטיפולי רפלקסולוגיה ונטורופתיה משלימים זה את זה ותורמים לטיפול בכאבי ראש ומיגרנות לא רק במצב חירום, אלא גם במניעה לטווח הארוך.
לדבריה, התמקדות בשורש הבעיה היא המפתח לשיפור איכות החיים ולצמצום הופעת המיגרנות.
מוגש מטעם כללית רפואה משלימה