בשיתוף גיליאד
מחקרים פורצי דרך בטיפולים למחלת הסרטן: הכנס השנתי של האיגוד האירופי להמטולוגיה מהווה נקודת ציון חשובה ותקווה לחולים רבים, במסגרתו מתפרסמים מחקרים המהווים פריצות דרך בטיפול. כנס זה מרכז אליו את כלל המחקרים הבינלאומיים בסרטני הדם, סוגים שונים של לוקמיה וסוגי לימפומה. הכנס האחרון שהתקיים לאחרונה, הציג תוצאות מרשימות לגבי מספר פריצות דרך רפואיות חשובות, בין השאר, הטיפול בטכנולוגית CAR -T וטיפולים המשלבים תרופות ביולוגיות.
ד"ר דנה יהודאי-אופיר, רופאה בכירה במערך ההמטולוגי והשתלות מח עצם, בקריה הרפואית רמב"ם בחיפה, מפרטת לגבי אחד המחקרים הבולטים שהוצגו בכנס ושתיארו תוצאות דרמטיות לטיפול ב-CAR-T בחולים עם לימפומה שאינה הודג׳קין מסוג תאי מעטפת (Mantle Cell).
ד"ר יהודאי-אופיר מסבירה כי לאחר מעקב של שלוש שנים אחר החולים שקיבלו טיפול חד פעמי בטיפול זה – 60.3% מהחולים נשארו בחיים. עד כה, תוחלת החיים החציונית של חולים אלה עמדה על 6-12 חודשים בלבד.
"בשנים האחרונות אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכה בתחום הטיפולים ההמטואונקולוגיים, בעיקר הודות להתפתחות תחום האימונותרפיה וספציפית הודות לטיפול בשיטת ה -CAR -T", היא אומרת, "בשיטה זו, תאים ספציפיים של מערכת החיסון, שהם לימפוציטים מסוג T, נאספים מהמטופל עצמו, עוברים מעין "חינוך מחדש" באמצעות הנדסה גנטית, מחוץ לגופו של המטופל, ומוחזרים לגופו בעירוי, כשהם מסוגלים לזהות, לתקוף ולחסל את תאי הגידול הסרטני.
"למעשה טכנולוגיית ה-CAR-T משתמשת במערכת החיסון של המטופל עצמו ו"מתכנתת" אותה לפגוע ספציפית בתאי הסרטן של המטופל. הטכנולוגיה הזו שהיא פיתוח של פרופ' זליג אשחר, שיתוף פעולה של מכון וייצמן למדע עם המכון הלאומי לסרטן – NCI בארה"ב, כבר הוכחה כיעילה ונמצאת בשימוש מספר שנים".
היא מסבירה כי מדובר במחלה אגרסיבית שמתקדמת במהירות אצל רוב החולים. "רוב החולים מאובחנים כשהם עם מחלה מפושטת ואגרסיבית, כשעיקר הטיפול בהם התבסס על כימו-אימונותרפיה ואחריה השתלת מח עצם עצמית, ושילובים של כימותרפיה וטיפולים ביולוגיים כקו שני להשנות המחלה, אך בכמחצית מהחולים המחלה חוזרת שוב ומתקדמת. בקבוצה זו, עד לאחרונה/לאישור הטיפול הזה, לא היה טיפול יעיל ומוסכם ותוחלת החיים החציונית הצפויה עמדה על כ-6-10 חודשים בלבד עם הטיפולים הסטנדרטיים", מסכמת ד"ר יהודאי -אופיר.
לוקמיה מיאלואידית חריפה: טיפול משולב בהתאמה אישית
בכנס פורסמו תוצאות של מספר מחקרים על לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML) - הלוקמיה החריפה השכיחה ביותר במבוגרים, והשנייה בשכיחותה בקרב ילדים. "במשך שנים רבות הטיפול בלוקמיה מיאלואידית התבסס על כימותרפיה עם או בלי השתלת מח עצם. היום לעומת זאת, אנו יכולים להציע גם טיפולים יותר עדינים לחולים מבוגרים יותר או עם מחלות רקע כאלה ואחרות, שלא מאפשרות לנו לתת להם טיפולים אינטנסיביים", אומרת ד"ר יהודאי - אופיר.
"מדובר בשילוב של כימותרפיה עדינה יחד עם תרופה ביולוגית שחוסמת פעילות של חלבון שנקרא BCL-2 ובכך מחזירה לתאים את היכולת הטבעית להפעיל מנגנון מוות תאי מתוכנת (אפופטוזיס) של התאים הסרטניים (מעין "התאבדות תאים"). הטיפולים בשנים האחרונות הופכים ליותר ויותר מותאמים אישית, והתרופה הזו, שכבר הוכחה כיעילה ובטוחה כשמשולבת עם כימותרפיה עדינה כקו טיפולי ראשון ב-AML במטופלים מבוגרים או שבריריים, נחקרת כעת להתוויות נוספות ובמשלבים נוספים.
מחקר ישראלי שבדק שילוב אחר של תרופות לחולי לוקמיה מיילואידית חריפה מעניק אופטימיות לחולים. "המחקר בדק את היעילות והבטיחות של שילוב תרופה ביולוגית יחד עם טיפול בכימותרפיה אינטנסיבית בקבוצת חולי לוקמיה מיאלואידית, עם מחלה בסיכון גבוה בששת מרכזי ההשתלות בארץ", אומרת ד"ר יהודאי - אופיר, "מדובר בחולים שלרוב לא מגיבים לטיפול או רק מגיבים זמנית. אמנם מדובר בעבודה קטנה שנעשתה על 28 חולים בלבד, אך הראתה תוצאות מעודדות: השגת הפוגה ב-72% מהחולים בקבוצהה כולה ומעל 90% בקבוצת החולים שמחלתם נשנתה לאחר השתלה, כלומר, אחוזי תגובה גבוהים בקבוצת חולים קשה במיוחד לטיפול".
לוקמיה לימבופלסטית חריפה: טיפול שמשלש את תוחלת החיים
תוצאות חסרות תקדים הוצגו גם לגבי טיפול בלוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL). ALL במבוגרים היא מחלה אגרסיבית וקטלנית. המחקר שהוצג ופורסם במקביל גם בכתב העת המדעי Journal of Clinical Oncology וכן בכנס האירופי להמטו-אונקולוגיה (EHA), הראה שטיפול בטכנולוגית CAR-T מאריכה את תוחלת החיים החציונית ל- 25.4 חודשים. "מדובר בתוצאות מעודדות מאוד כי הסיכוי של החולים הללו לשרוד לטווח ארוך ללא הטיפול ב-CAR-T היה פחות מעשרה אחוזים", אומר פרופ' אביחי שמעוני, מנהל המחלקה להשתלת מח עצם וטיפול תאי בשיבא. ״חולי ALL מבוגרים, ובייחוד כאלו שמחלתם נשנתה לאחר טיפול בקו הראשון או שהינם עמידים לכימותרפיה, הראו עד כה פרוגנוזה ירודה של תוחלת חיים ממוצעת של מספר חודשים בלבד. הנתונים עוד פחות טובים לחולים שמחלתם נשנתה בשנה הראשונה, רק חולים בודדים ישרדו חמש שנים נוספות מרגע חזרת המחלה.
המחקר החדש שתוצאותיו פורסמו בכנס, בדק את יעילות הטיפול ב- CAR-T בקרב חולי ALL בני 18 ומעלה, אשר עמידים לכימותרפיה, או כאלו שמחלתם נשנתה בשנה הראשונה ואפילו חולים במצב קשה יותר שמחלתם חזרה לאחר שני טיפולים וגם לאחר השתלת מח עצם.
תוצאות המחקר הראו שמעל 70% מהחולים הגיבו לטיפול, 56.4% מהם הגיבו תגובה מלאה. לאחר מעקב בן 26 חודשים אחר חולים אלו, הנתון המרכזי הוא שתוחלת החיים החציונית של חולים, היא כאמור, 25.4 חודשים.
פרופ' שמעוני מוסיף כי מבחינת פרופיל הבטיחות, לא התגלו תופעות לוואי חדשות וכי הטיפול אושר ב- FDA וברשות התרופות האירופית (EMA).
הוא מסכם ומאזכר מחקר ישראלי נוסף, שנעשה בשיבא ובמסגרתו טופלו 20 מבוגרים עם לוקמיה לימפטית חריפה ב-CAR-T המיוצר מקומית בשיבא. המחקר נערך על ידי המנהלים השותפים במערך ההמטולוגי, ד"ר אברהם אביגדור ופרופ' שמעוני עצמו.
לדברי פרופ' שמעוני, "המחקר עדיין ניסיוני אולם כבר ניתן לראות מתוצאותיו כי למעלה מ-80 אחוזים השיגו תגובה מלאה לטיפול כאשר 60% מהם שמרו על התגובה למשך שנתיים ויותר. חשוב לציין כי מדובר בחולים במחלה מאוד מתקדמת, שטיפולים אחרים לא הצליחו לתת תגובה של יותר מכמה חודשים, שבטיפול הזה, הרוב המוחלט של החולים השיגו תגובה שנמשכה תקופה ארוכה". הוא מסכם ואומר: "זו בהחלט התקדמות גדולה והתוצאות הן חסרות תקדים".
מוגש כשרות לציבור על ידי גיליאד ללא מעורבות בתכנים