גבר בן 77 מצפון הארץ שננשך על-ידי כלב שהיה בבעלותו נדבק בנגיף הכלבת ומאושפז בטיפול נמרץ בבית החולים העמק בעפולה, כשהוא מונשם ומורדם. כך עדכן אמש (יום א') משרד הבריאות.
לשכת הבריאות צפון פתחה בחקירה אפדימיולוגית כדי להציע חיסון מונע לאנשים שהיו במגע עם המטופל והכלב שלו.
2 צפייה בגלריה
וירוס הכלבת מועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים (יונק) נגוע לאדם או לבעל חיים אחר
וירוס הכלבת מועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים (יונק) נגוע לאדם או לבעל חיים אחר
וירוס הכלבת מועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים (יונק) נגוע לאדם או לבעל חיים אחר
(צילום: shutterstock)
מבית החולים העמק נמסר כי "בן 77 מהצפון אושפז בסוף השבוע האחרון עם סימנים שהחשידו לכלבת. נשלחו דגימות למעבדה בבית דגן ובמקביל הוחל טיפול כפי שמקובל בספרות המקצועית. אמש חזרה תוצאה חיובית לכלבת לאחת הדגימות. מצבו של החולה קשה, הוא מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ מורדם ומונשם".
משרד הבריאות מזכיר למי שננשך או נשרט על ידי בעל חיים, לשטוף באופן מיידי את האזור במים זורמים וסבון, לחטא בחומרי חיטוי ולגשת ללשכת הבריאות לבדוק האם יש צורך בקבלת טיפול מונע נגד כלבת.
כלבת היא מחלה נגיפית המדביקה יונקים והיא קטלנית לבני אדם שנדבקים בה. וירוס הכלבת מועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים (יונק) נגוע לאדם או לבעל חיים אחר (הווירוס מצוי ברוק). הנגיף יכול לעבור גם בשריטה ובמקרים נדירים בהתעטשות או בהתזת רוק מבעל חיים נגוע לפצעים פתוחים או לריריות של העיניים או של הפה או של האף.
אינפו כלבת
ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית​, הסבירה בעבר ש"הסימנים הראשונים של כלבת דומים מאוד לסימפטומים של שפעת: חולשה כללית או חוסר נוחות, חום מלוּוה בכאבים או כאבי ראש. ייתכנו גם עקצוץ חריג או תחושת צריבה באזור הנשיכה. בהמשך מופיעים חרדה או בלבול, הזיות ולבסוף שיתוק בשרירי הנשימה והמוות הבלתי נמנע".
כמה זמן נמשכת תקופת הדגירה? תקופת הדגירה (פרק הזמן שבין ההידבקות בנגיף לבין הופעת התסמינים הראשונים) יכולה לנוע בין שבוע לשנה, ובדרך כלל היא אורכת חודש עד שלושה חודשים מרגע הנשיכה. "ככל שהנשיכה רחוקה יותר מהראש, כך לוקח לנגיף יותר זמן להגיע אל המוח. במילים אחרות: ככל שהנשיכה רחוקה יותר מהראש, כך מתארכת תקופת הדגירה. קצב ההתקדמות של הנגיף במערכת העצבים הוא כסנטימטר ליום", הוסיפה ד"ר חזן.
איך מתפתחת המחלה? לאחר שהנגיף נכנס לגוף הוא עובר אל השריר ומשם מתקדם באיטיות דרך עצב השריר במעלה מערכת העצבים עד למוח. פרק הזמן מרגע החשיפה לנגיף ועד להתפרצותו נקראת תקופת הדגירה, ובמהלכה לא מופיעים תסמינים אצל מי שננשך. בעל החיים או האדם הנגועים נקראים נשאים. כאשר נגיפי הכלבת מגיעים אל המוח, הם משתכפלים ומתפשטים במהירות וגורמים להתמוססות של אזורים שלמים במוח ולבסוף למוות.
ד"ר ביביאנה חזןד"ר ביביאנה חזןאלבום פרטי
עד כמה קטלנית המחלה? ד"ר טל ברוש, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים הציבורי אסותא באשדוד, הסביר בעבר ל-ynet כי אצל אדם שננשך על-ידי כלב עם כלבת, הנגיף נודד ממקום הנשיכה אל המוח ותקופת הדגירה ארוכה. ניתן למנוע את התפרצות המחלה אם מקבלים טיפול מוקדם מאוד. זה קורה בלשכות הבריאות. בקרב מי שלא מאובחן – כלבת תוקפת את המוח. היא מסתיימת כמעט ב-100 אחוזי תמותה ואין טיפול יעיל לכלבת". לפני כשנה הודיע משרד הבריאות לבתי החולים על מקרה נדיר של פטירת ילד פלסטיני בן 8 מבקעת הירדן מכלבת. הילד ננשך ולא טופל לאחר מכן בטיפול מונע לאחר חשיפה. הוא התגורר בכפר פלסטיני על כביש 90 בין המושבים משואה וארגמן.
טל ברושד"ר טל ברוש
בעל חיים נשך אותי. מה לעשות? אלו הן הפעולות:
לשטוף בהקדם וביסודיות במשך כ-15 דקות את אזור הפגיעה במים זורמים ובסבון כדי לנטרל את הרוק של בעל החיים הפוגע.
לחטא את האזור הפגוע באלכוהול 70% או בתמיסת יוד.
לפנות בהקדם האפשרי לבדיקה בלשכת הבריאות הקרובה. בשעות שבהן שלשכת הבריאות סגורה יש לפנות לחדר מיון בבית החולים הקרוב.
מתי מחסנים, וכיצד? לפי הנחיות משרד הבריאות, יש להתחיל לחסן בהקדם האפשרי, לאחר שזוהתה חשיפה, בלי קשר למשך הזמן שחלף מאז החשיפה. "איחור במתן חיסון עלול לגרום לכישלון החיסון בהגנה על חיי החשוף. תקופת דגירה קלאסית היא של חודש עד שלושה חודשים. על אף שיש מקרים נדירים של תקופת דגירה שנמשכה פחות משבועיים או כמה שנים".
2 צפייה בגלריה
כלבים משוטטים בגבול רצועת עזה חשש מפני התפשטות כלבת
כלבים משוטטים בגבול רצועת עזה חשש מפני התפשטות כלבת
כלבים משוטטים בגבול רצועת עזה. משרד הבריאות הזהיר לפני כמה חודשים מפני התפשטות כלבת דרך הגבול שנפרץ
(צילום: Menahem KAHANA / AFP)
לדברי ד"ר ביביאנה חזן מהעמק, אם יש חשש להדבקה בכלבת יינתן חיסון סביל, שמטרתו למנוע את התפתחות המחלה הקטלנית. "חיסון סביל מכיל נוגדנים מוכנים. הוא ניתן כשנדרש טיפול מיידי, ולכן לא ניתן להמתין עד שהגוף ייצור את הנוגדנים בעצמו. החיסון הסביל אינו טיפול נגד כלבת ואינו מקנה הגנה כלשהי לאחר שהמחלה כבר פרצה. החיסון מורכב מארבע זריקות תוך-שריריות. הזריקה הראשונה ניתנת בסמוך ככל האפשר לנשיכה, ולאחר מכן ניתנות עוד שלוש זריקות: ביום השלישי, השביעי וה-14 לאחר הזריקה הראשונה.
"בכל אירוע של נשיכה חובה לבדוק אם חיסון הטטנוס עדיין בתוקף. אם החיסון הקודם ניתן חמש שנים קודם לכן או אף במועד מוקדם יותר, יש לקבל מנת דחף. את מנת הדחף יש לקבל גם אם לא ידוע המועד של מתן חיסון אחרון".