ניתוח לעיצוב האף נחשב לאחד המורכבים שבניתוחי הרפואה האסתטית. הוא מצריך לא רק מיומנות טכנית גבוהה וניסיון כירורגי עשיר שיסייעו לעדן את מראה האף ולהתאימו לפנים, אלא גם יכולת לשמר את תפקוד האף בלי סיבוכים רבים שעלולים להופיע לאחר ניתוח כזה, כמו למשל אובדן חוש הריח או פגיעה במעבר אוויר בדרגות שונות.
הבעיה רחבה הרבה יותר ממה שנדמה. הערכות אומרת שבין 5-10 אחוזים מניתוחי האף מצריכים ניתוח משלים. על פי האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית מבוצעים בכל שנה בישראל כ-6,500 ניתוחי אף, כך שמספר הניתוחים החוזרים אינו נמוך ועשוי להגיע גם ל-600. ניתוח שכזה מכונה בשפה הרפואית "ניתוח אף שניוני".
קראו עוד:
"מדובר בשוק שבו ניתן למצוא מנתחי אף שסיימו התמחות שבועיים קודם, ותמורת 3,000 שקל יעשו כל עבודה", אומר ל-ynet גורם שמכיר ומעורה בתעשייה היטב. "כשעושים ניתוח אף, כדאי ללכת למנתח מיומן עם ניסיון מוכח. ניתוחי פנים, להבדיל מניתוחי גוף, לא ניתנים להסתרה מתחת לבגדים, וכל כישלון הוא בולט".
"הרגשתי שאני לא נושמת"
מי שנכוותה בנושא היא יעל (שם מלא שמור במערכת), בת 40 ממרכז הארץ, שבפברואר 2021 נותחה באפה בשנית בעקבות ניתוח ראשון שלא הצליח. "פניתי לרופא ידוע", היא אומרת. "הרגשתי שאני הולכת על בטוח, התוצאה היתה נוראה. בהתחלה הרופא אמר לי שההחלמה שונה ממטופל למטופל, ושאצלי, כנראה התהליך איטי, ושכדאי שאמתין. המתנתי - אבל המצב רק הסתבך. לא ידעתי מה לעשות עם עצמי".
את הניתוח הזה עברה לפני כעשור. "האף שלי היה גדול ומכוער עם עצם בולטת וגדולה. הגעתי כדי לבצע ניתוח אסתטי, אבל יצאתי משם עם בעיות בריאותיות: מערות האף נסתמו, והתקשיתי לנשום בצורה נורמלית. זה גם הלך והחמיר. חששתי מאוד מניתוח שניוני, אבל הייתי חייבת לעבור אותו. הגעתי לקליניקה של פרופ' אייל וינקלר, ושם פתחו לי את מערות האף והנשימה וגם סידרו לי את האף מבחינה אסתטית. הוא הוקטן ועוצב מחדש. היום, כשנה וחצי אחרי, אני נושמת מצוין ונראית מצוין. אחרי הגיהינום שעברתי, אני פשוט מאושרת".
יעל (שם בדוי): "הגעתי כדי לבצע ניתוח אסתטי, אבל יצאתי משם עם בעיות בריאותיות: מערות האף נסתמו, והתקשיתי לנשום בצורה נורמלית. זה גם הלך והחמיר. חששתי מאוד מניתוח שניוני, אבל הייתי חייבת לעבור אותו"
ליטל אופיר, בת 39 מהוד השרון, עברה חוויה דומה. "חשוב שאנשים יבינו שיש פה בעיה רצינית, אז כדאי שישימו לב לאיזה רופאים הם הולכים", היא אומרת. אופיר עברה ניתוח אסתטי בקליניקה פרטית לפני כשני עשורים. "בהתחלה הייתי מרוצה מהתוצאה, אבל אחרי חצי שנה לא אהבתי את הצורה. משהו שם השתנה, אבל חייתי עם זה. מ-2010 התחלתי לסבול מכאבי ראש. הרגשתי שאני לא נושמת. האף היה סתום, ויצאו ממנו גושים ירוקים.
"רופא אף אוזן גרון המליץ לי על תכשירים להקלה, ביניהם סטרואידים ומי מלח, אבל לא רק שהם לא עזרו, אלא שבדיעבד מתברר שהם החמירו את המצב. האף פשוט התחיל לקרוס, להצטמק. הלכתי לרופא והתברר שכל הסחוסים התפרקו בגלל הסטרואידים שקיבלתי. לא הצלחתי לנשום או לעלות מדרגה אחת אפילו".
לניתוח השניוני הגיעה אחרי שעברה "לפחות 40 רופאים", לדבריה. "אף אחד לא היה מיומן לכלום. הייתי חייבת ניתוח נוסף".
"יש אנשים שנותחו גם שבע פעמים"
לדברי פרופ' וינקלר, בשנים האחרונות יש עלייה במספר הניתוחים החוזרים בישראל. "לפעמים הניתוח החוזר מחויב המציאות", הוא אומר. "אם לא הושגה התוצאה הרצויה – אין מנוס, אם כי עדיף להימנע מזה. הרי יש סיכונים בניתוחי אף, כמו אובדן חוש הריח ופגיעה במעבר האוויר. מבחינתי, המטרה בכל ניתוח היא לייצר אף בעל מראה טבעי, שלא נראה מנותח.
ליטל אופיר, בת 39: "האף פשוט התחיל לקרוס, להצטמק. הלכתי לרופא והתברר שכל הסחוסים התפרקו בגלל הסטרואידים שקיבלתי. לא הצלחתי לנשום או לעלות מדרגה אחת אפילו"
"גברים בני 30 ומעלה לא כל כך מתאימים לניתוחי אף, כי במקרים רבים יש להם עור עבה, והעבודה על השלד הגרמי או הסחוסי של האף מקשה על קבלת תוצאה רצויה, בעיקר לנוכח העובדה שאת העור אנחנו לא מכווצים או מצמצמים. הוא נשאר כמו שהוא".
מה בדרך-כלל הדרישה של הישראלים כשמדובר באף?
"ברוב המקרים אנשים מבקשים אף טבעי שלא נראה מנותח, הצרת אף, שהאף יהיה קטן יותר. בשנים האחרונות אני נתקל יותר ויותר בתהליך הנקרא 'טיפול יתר': הורדת יתר של הגבנון, עיצוב יתר של הנחיריים ועוד. אם יש צורך בניתוח משלים, ניתן לבצע אותו רק שנה לפחות אחרי הניתוח הראשוני".
מהם אחוזי ההצלחה בניתוח השניוני?
"הניתוח השניוני מסובך הרבה יותר מהראשון. תוצאותיו על פי רוב טובות, אבל ההצלחה אינה מובטחת. הרי המקום כבר מצולק, כך שהרופא והפציינט נכנסים להרפתקה. לעיתים צריך לגייס סחוסים מהמחיצה או מהאפרכסת כדי לתקן הורדת יתר של עצם או סחוס. יש גם ניתוחים שלישיים. יש אנשים שנותחו אפילו שבע פעמים. אחרי הניתוח השני זה הופך להיות מאוד בעייתי והתוצאות הטובות לא מובטחות".
"הניתוח הפלסטי הכי קשה"
ד"ר יצחק דנו, מומחה לניתוחי אף במרכז הרפואי עתידים שברמת החייל, אומר שהוא מקפיד להודיע לכל מטופל שאין ביטחון שהניתוח יעבור בהצלחה מלאה. "מגיעים אליי הרבה מקרים קשים, למשל של אפים שנשברו, ויש פעמים שאי אפשר לתקן את הדברים האלה", הוא אומר. "יש גם תוצאות יפות, אבל לא תמיד הן מושלמות. במפגש המקדים עם המטופל אני אומר לו הכול, אבל לפעמים קשה לו לקלוט את זה".
גם ד"ר דנו מציין שיש בתחום מנתחי אף שאינם מיומנים דיים לניתוחים מהסוג הזה. "מכל הניתוחים האסתטיים הפלסטיים, ניתוח האף הוא הכי קשה", הוא פוסק.
אם יש צורך בניתוח שני, האם כדאי לפנות לרופא המקורי או לרופא אחר?
"לדעתי, כאשר הפציינט איננו שבע רצון מהתוצאה, אני מניח שלניתוח השני הוא יחפש מנתח אף הרבה יותר מיומן".