בשבוע שעבר קיבלה נובוקיור, שנוסדה בישראל, אישור של מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) לטיפול בסרטן ריאות גרורתי באמצעות מכשיר אופטיון-לואה המעביר שדות חשמליים לטיפול בגידול - Tumor Treating Fields (TTFields), הטכנולוגיה שפיתחה החברה. טכנולוגיה זו שימשה עד כה בעיקר לטיפול בגליובלסטומה, סרטן ראשוני במוח. הטכנולוגיה משתמשת בשדות חשמליים בזרם מתחלף כדי להרוג תאי סרטן, ואף יכולה לשפעל את מערכת החיסון נגדם.
1 צפייה בגלריה
סרטן ריאה. אילוסטרציה
סרטן ריאה. אילוסטרציה
"נובוקיור לא רק ממציאה את הטיפול - אלא גם מטפלת בחולה". אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
אישור ה-FDA מתבסס על מחקר קליני שהראה שיפור משמעותי בזמן ההישרדות של מטופלים עם סרטן ריאה גרורתי מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC). זה המחקר הקליני הראשון זה יותר משבע שנים, שהראה הארכה משמעותית של משך ההישרדות של מטופלים עם סרטן ריאה גרורתי מסוג זה. למעשה, טיפול משולב של אופטיון-לואה עם אימונותרפיה הראה שיפור חסר תקדים של שמונה חודשים בהישרדות החציונית.
פרופ' יורם פלטי, המייסד של נובוקיור, זכה בפרס ישראל על פיתוח הטכנולוגיה. מנכ"ל החברה, אסף דנציגר, סיפר בשיחה עם ynet איך הכול התחיל. "זו טכנולוגיה שנולדה בארץ לפני יותר מ-20 שנים, והציגה טיפול חדש לסרטן", שחזר דנציגר. "מדובר למעשה על חברה שהתחילה עם שניים-שלושה עובדים במרתף של פרופ' פלטי - והפכה להיות חברה בינלאומית. כיום זו חברה שנסחרת בנאסד"ק ויש לנו משרדים ברחבי העולם, בין היתר ביפן, ארה"ב, שווייץ, גרמניה, צרפת, איטליה ואוסטריה".
מנכ"ל נובוקיור אסף דנציגרמנכ"ל נובוקיור אסף דנציגרצילום: אלדד רפאלי
אך לצד ההתעצמות וההתרחבות, מנכ"ל החברה הדגיש כי לב הפיתוח עדיין נשאר בישראל. "שמרנו על מרכז הפיתוח של נובוקיור בישראל", אמר דנציגר. "בשנתיים האחרונות מאוד מאתגר לעבוד בארץ, אבל אחת המטרות שלנו היא שהעולם בחוץ יסתכל על 'נובוקיור ישראל' כחברה מובילה - שלא מושפעת מהרעשים סביבה. אנחנו ממשיכים בפיתוחים וגם בתמיכה בחולים.
אסף דנציגר: "היה לנו ברור מההתחלה שאת מרכז הפיתוח של החברה ואת הידע - שומרים בישראל. גם מבחינת ציונות, לפתח פה תרופות וטיפולים - זו גאווה מאוד גדולה"
"העולם שואל הרבה שאלות, החל מימי המהפכה המשפטית ועד ימי המלחמה, אבל אנחנו ממשיכים לגייס למרכז שלנו בארץ, משקיעים מאות מיליוני דולרים - ומפתחים עוד מעבדות", הבהיר. "היה לנו ברור מההתחלה שאת מרכז הפיתוח של החברה ואת הידע - שומרים בישראל. גם מבחינת ציונות, לפתח פה תרופות וטיפולים - זו גאווה מאוד גדולה".
מעבר לפיתוח הטכנולוגיה, בנובוקיור גם מלווים את החולים לאורך הטיפול כולו. לדברי דנציגר, "נובוקיור זו אחת החברות הבודדות בעולם שלא רק ממציאה את הטיפול, אלא גם מטפלת בחולה. למעשה, אם אתה הולך היום לרופא ומקבל תרופה של חברה אחרת, היצרן לא יודע שקיבלת את התרופה. אבל אצלנו ברגע שהרופא רושם את הטיפול, יש מערכת שלמה של נובוקיור שיודעת לטפל בחולה - וזה לא משנה מאיפה הוא בעולם. כלומר יש לנו את כל המעגל הזה מהפיתוח עד קבלת המוצר והטיפול בחולה - וזה הופך אותנו למאוד ייחודיים".
ההתוויה הראשונה של החברה לטכנולוגיה, עבורה נעשה שימוש במכשיר בשם אופטיון, נמצאת בסל הבריאות כבר כמה שנים לטיפול בסרטן המוח הקטלני, והיא למעשה הסטנדרט הטיפולי כיום בישראל ובכל העולם. אך כעת, החברה התרחבה גם לטיפול בסרטן הריאה.
מנהל החדשנות של נובוקיור, ד"ר אורי וינברגד"ר אורי וינברגצילום: נובוקיור
מנהל החדשנות של נובוקיור, ד"ר אורי וינברג, מסביר על אופן הפעולה של הטכנולוגיה ועל ההליך הטיפולי, ואמר כי "מכיוון שאברונים רבים בתוך התא הסרטני נושאים מטען חשמלי, הצלחה בהעברת שדות חשמליים במאפיינים מסוימים לתוך תאי הסרטן עצמם, ישפיעו עליהם. שדות אלה הם המפתח להשפעת הטיפול על תהליך החלוקה של התא". לדבריו, "אנחנו מעבירים את השדות באמצעות מכשיר חשמלי שהמטופל יכול להשתמש בו רוב שעות היום והלילה. במשך היום המכשיר הזה נישא והוא קל משקל, כך שמטופלים יכולים להמשיך בפעולות יום-יום שלהם תוך כדי שהם נושאים את המכשיר או שהוא מונח לידם".
הטיפול של החברה בסרטן המוח התבצע באמצעות ארבע מדבקות עם אלקטרודות שהונחו על גבי הקרקפת. "כך הטיפול ניתן באופן מתמשך וקבוע", הסביר ד"ר וינברג. "בסרטן הריאות, מערך המתמרים בעל שטח גדול יותר, על גבי מדבקות דומות שנמצאות על החזה והגב. גם הפעם מדובר על ארבע מדבקות, שעליהן מוטבעות אלקטרודות, והטיפול ניתן באופן דומה".
ד"ר אורי וינברג: "הטיפול בטוח, וחוץ מגירוי קל לרוב בעור שנצפה במרבית המטופלים וניתן לטיפול עם משחות מקומיות - אין כמעט תופעות משמעותיות שדווחו בהקשר לטיפול"
עוד ציין ד"ר וינברג כי "בסרטן ריאות, בניגוד לסרטן המוח, אין כמובן צורך לגלח את הקרקפת. למעשה, המתמרים מוסתרים על גבי גופו של המטופל תחת הבגדים, והמכשיר נמצא לידו ונותן את הטיפול באופן רציף. ההבדל הוא בגודל המתמרים ובאזור האנטומי שאליו הם מוצמדים".
יתרון מרכזי בטיפול עבור החולים הוא העובדה שמדובר בטיפול חיצוני ולא פולשני. "הרופא מתכנן את דרך הטיפול ועורך את המעקב", הסביר ד"ר וינברג. "הטיפול בטוח, וחוץ מגירוי קל לרוב בעור שנצפה במרבית המטופלים וניתן לטיפול עם משחות מקומיות - אין כמעט תופעות משמעותיות יותר שדווחו בהקשר לטיפול. זה נותן יתרון גדול מאוד בהשוואה לטיפולים אחרים בסרטן".
סימפטומים לסרטן הריאה
הטיפול מותאם בפרמטרים של השדה החשמלי בהתאם לסוג הגידול שהמטופל סובל ממנו. כך למעשה, עוצמת השדה והתדר של השדה החשמלי יהיו שונים בין הטיפול בסרטן המוח לאלו שבסרטן הריאות. "הפרמטרים החשמליים האלה מבוססים על ניסיונות שעשינו במעבדות בישראל", הוסיף ד"ר וינברג. "בעתיד אולי הפרמטרים האלה שאנחנו מתאימים פר-מחלה יותאמו עוד יותר אינדיבידואלית למטופל. אולם גם באופן שבו ניתן הטיפול כעת, התוצאות היו משמעותיות. ניסוי גדול נוסף שנערך לאחרונה הראה יעילות גם בטיפול נגד גרורות במוח מסרטן ריאות".
ד"ר אורי וינברג: "התוצאות בסרטן ריאות גרורתי מהוות עוד עדות לטכנולוגיה, שבה אנו רואים פלטפורמה לטיפול בסרטן. כלומר, אנו מקווים שאותם שדות חשמליים עם התאמות מתבקשות למחלה ולמיקומה יוכיחו יעילות גם בסוגי גידולים נוספים"
גם ד"ר וינברג התייחס למרכז המחקר והפיתוח בישראל, והדגיש כי "הוא חשוב ועקרוני מאוד לחברה הגלובלית שנובוקיור צמחה להיות. יש בו הכרה בינלאומית ברמת המדע והמחקר - והוא ממשיך להיות חוד החנית בכל מה שקשור לחדשנות ומחקר רפואי מדעי בתחום זה".
לדבריו, "התוצאות בסרטן ריאות גרורתי מהוות עוד עדות לטכנולוגיה, שבה אנו רואים פלטפורמה לטיפול בסרטן. כלומר, אנו מקווים שאותם שדות חשמליים עם התאמות מתבקשות למחלה ולמיקומה יוכיחו יעילות גם בסוגי גידולים נוספים. הטיפול כבר הראה יעילות בסרטן ראשוני במוח ובסרטן ריאות, ובקרוב יהיו תוצאות מניסוי גדול בסרטן הלבלב. אנחנו מתכוונים להמשיך לפתח את הפלטפורמה הזאת לעוד אוכלוסיות של מטופלים הסובלים מגידולים שונים. השאיפה שלנו היא להמשיך לפתח את TTFields כטיפול בטוח ויעיל שיכול להיות נלווה לטיפולים שונים בסוגי סרטן רבים".