רשויות הבריאות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו הודיעו היום (ג') כי המחלה המסתורית שהתפשטה לאחרונה בדרום-מערב המדינה היא סוג של מלריה חמורה. מלריה היא מחלת חום קשה הנגרמת על-ידי טפיל המועבר לאדם באמצעות עקיצות יתושים.
ההודעה, שעליה דווח בסוכנות רויטרס, מגיעה לאחר שבועות של חוסר ודאות ובדיקות אינטנסיביות באזור הכפרי והמרוחק של דרום-מערב קונגו. עד כה גבתה המחלה הזיהומית את חייהם של עשרות בני אדם. ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית, אמרה כי "לכל אדם שנוסע לאפריקה מומלץ לקחת טיפול מניעתי למלריה. ככל הידוע לי, אין ישראלי שחזר משם עם מלריה".
2 צפייה בגלריה
מלריה, קונגו
מלריה, קונגו
ההתפרצות מתרחשת באזור מרוחק שסובל ממחסור ברופאים, בציוד רפואי ובאמצעי אבחון. ארכיון
(צילום: Oni Abimbola / Shutterstock)
"המחלה שהתפשטה באזור היא למעשה מלריה חמורה", מסר משרד הבריאות בעיר לובומבאשי. עם זאת, מומחי בריאות מדגישים שייתכן שישנם גורמים נוספים או מחלות משותפות המעורבות בהתפרצות, מה שמוביל להחרפת המצב ולתמותה גבוהה, במיוחד בקרב ילדים.

תחלואה קשה ותשתיות רעועות

לפי הנתונים הרשמיים, מאז 24 באוקטובר השנה, זוהו 376 מקרים של המחלה באזור פנזי שבמחוז קוואנגו, 79 מהם מתו. רוב החולים הם ילדים מתחת לגיל חמש, והם סובלים מתסמינים שחלקם מזכירים שפעת, כמו כאבי ראש, חום גבוה, שיעול, קשיי נשימה, כאבים בכל הגוף ואחרים חמורים יותר וכוללים אנמיה.
ההתפרצות הכתה באזור מרוחק שבו תשתיות הבריאות והתחבורה מוגבלות מאוד. האזור סובל ממחסור ברופאים, בציוד רפואי ובאמצעי אבחון. גישה למעבדות דורשת מסע ממושך של יומיים על דרכי עפר מוצפות בעונת הגשמים אל ערים רחוקות כמו קיקוויט וקינשאסה.
במקביל, ארגון הבריאות העולמי (WHO) הדגיש כי האזור מתמודד גם עם תת-תזונה קשה, כיסוי חיסוני נמוך והתפרצויות של מחלות נוספות, כולל שפעת עונתית ואבעבועות הקוף. מצב זה הופך את האוכלוסייה לפגיעה במיוחד.
2 צפייה בגלריה
עקיצת יתושת אנופלס שגורמת למלריה
עקיצת יתושת אנופלס שגורמת למלריה
מאות מקרי תחלואה ועשרות מקרי מוות בקונגו כתוצאה ממלריה חריפה
(צילום: shutterstock)
מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, ד"ר תאודרוסאדהנום גברה-יסוס, מסר כי מתוך 12 דגימות ראשוניות שנאספו מהחולים, 10 נמצאו חיוביות למלריה. עם זאת, הוא ציין כי ייתכן שמעורבת יותר ממחלה אחת: "התסמינים דומים לשפעת, אך עדיין לא ניתן לשלול מעורבות של פתוגנים נשימתיים כמו שפעת או קורונה, וגם מחלות כמו חצבת נבדקות".
גורמי בריאות מזהירים כי ההתפרצות מתרחשת על רקע הסכנות הכרוניות של מלריה ביבשת אפריקה, אשר נותרת גורם תמותה מרכזי למרות התקדמות עולמית בטיפול ומניעה.

החשש ממגפה חדשה

השמועות כי מדובר ב"מחלת X" – מונח המתאר פתוגן לא ידוע עם פוטנציאל לגרום למגפה עולמית – הובילו לדאגה עולמית. ארגון הבריאות העולמי מיהר להרגיע את הציבור והבהיר כי מדובר במחלה לא מאובחנת ולא במחלה חדשה.
עם זאת, האתגרים הלוגיסטיים והיעדר אבחון מדויק באזור תורמים לתחושת אי הוודאות. צוותי מומחים נשלחו לאזור לפני כשבועיים בלבד, ב-30 בנובמבר, וצוות נוסף של ארגון הבריאות העולמי הצטרף אליהם בימים האחרונים כדי לאסוף דגימות נוספות ולהעמיק את החקירה.
למרות ההתקדמות הגלובלית בטיפול במלריה, המחלה עדיין מהווה איום בריאותי חמור באפריקה. לפי ארגון הבריאות העולמי, השילוב של תת-תזונה, מחסור בחיסונים והעדר גישה לטיפול רפואי מוביל להתפרצויות תכופות ולשיעורי תמותה גבוהים. ארגון הבריאות העולמי ממשיך בבדיקה מעמיקה כדי לוודא שהמחלה החריפה אכן נגרמה על ידי מלריה בלבד, או שמדובר בשילוב של כמה גורמים.
פורסם לראשונה: 17:10, 17.12.24