כולנו מזיעים וטוב שכך, שכן, הזעה היא הדרך של הגוף לצנן את עצמו ולווסת את הטמפרטורה שלו. ההזעה היא מנגנון ששומר על גופנו. למרות זאת, הזעה מהווה פעמים רבות גם מטרד רב עבור חלק נכבד מהאוכלוסייה, במיוחד ברגעים פחות נוחים, כמו פגישת עבודה או מפגש חברי/רומנטי.
הזעה, במיוחד בטיימינג לא נוח, עלולה לפגוע באיכות החיים של כל אחד מאיתנו. רבים סובלים מהזעת יתר, ועבורם התופעה מהווה מטרד של ממש.
הזעת יתר היא מצב רפואי שמתאפיין בהזעה מוגברת הרבה מעבר לזו שנדרשת לגוף לצנן את עצמו. התופעה מתרחשת בחלקים רבים בגוף, ובעיקר בפנים, בבית השחי, במפשעות ובכפות הידיים והרגליים.
2 צפייה בגלריה
זיעה
זיעה
הזעת יתר. המיתוסים והמציאות
(צילום: shutterstock)
לאורך השנים נאספו מיתוסים ואמונות רבות באשר להזעה בכלל והזעת יתר בפרט.
1. הזעת יתר היא כמו כל הזעה - לא נכון כולנו מזיעים, אז זה הגיוני שיש אנשים שמזיעים יותר מאחרים, נכון? עד לנקודה מסוימת. הזעת יתר ממוקדת היא מצב רפואי, והיא פוגעת משמעותית באיכות החיים של מי שסובל ממנה, והיא אינה עניין של מה בכך.
האדם יזיע בכמות רבה בהרבה ממה שנחשב "נורמלי", וזה יגיע בזמן שהגוף מנסה לווסת את טמפרטורת הגוף או כתגובה ללחץ, פעילות או התרגשות. היא ניכרת על הבגדים, משפיעה על היכולת לנעול סנדלים או אפילו מונעת מהאדם לעסוק במקצועות הדורשים שימוש בכפות הידיים. היא גורמת לדברים להחליק מהיד, לטפטוף מהידיים, המרפקים והמצח ואף עלולה לפגוע בחפצים כולל מוצרי טכנולוגיה. להזעת יתר השלכות רבות, על המצב החברתי, על הקריירה ועל היחסים של הסובלים ממנה.
צעירים שסובלים מהזעת יתר נמנעים לפעמים מיציאה מן הבית, מלצאת לדייטים, מלהגיע לראיונות עבודה וללחוץ יד, ומסתובבים עם חולצות להחלפה בתיק על בסיס יומיומי, שמא ייתפסו עם עיגולי זיעה בבית השחי.
2. הזעת יתר היא תוצאה של חוסר היגיינה אישית - לא נכון להזעת יתר אין שום קשר לרמת ההיגיינה האישית או למספר המקלחות ביום. ברוב המקרים המצב אפילו הפוך. אנשים שסובלים מהזעת יתר, מתנסים במגוון טקטיקות ומקפידים יותר מאחרים, במטרה להישאר נקיים ויבשים. הם מחליפים בגדים או עושים מקלחת כמה פעמים ביום, בשל הפחד הגדול שלהם מהסביבה, שעלולה לחשוב שהם מזיעים משום שהם לא עומדים בסטנדרט המקובל בחברה.
2 צפייה בגלריה
גבר מתקלח
גבר מתקלח
אנשים שסובלים מהזעת יתר אינם מתקלחים מספיק? מיתוס לא מבוסס
(צילום: shutterstock)
3. הזעת יתר משפיעה רק על מבוגרים - לא נכון הזעת יתר יכולה להופיע בכל גיל, אצל ילדים ובני נוער. הזעת יתר בילדים לרוב אינה מזוהה או מאובחנת. ההורים יחשבו שזה קשור לאנרגיה שהילד מוציא. ילדים עם הזעת יתר עלולים להיאבק בפעילויות כמו כתיבה (עקב כפות ידיים מזיעות שכלי כתיבה מחליקים מהן) או להשתתף פחות בפעילויות גופניות וחוגי ספורט כדי להימנע מהזעה.
4. אם רק תירגע, תפסיק להזיע כל כך הרבה - לא נכון מתח וחרדה הם ללא ספק טריגר לזיעה ולעוד בעיות אחרות, יחד עם זאת, טכניקות הרפיה לא יעזרו בהתמודדות עם הסימפטומים של הזעת יתר. זו בעיה רפואית שאינה בשליטת האדם הסובל ממנה. סביבה קרירה עשויה לעזור במעט, להוריד בגד עליון ולקחת נשימה זה נחמד והפעולות האלה יעזרו לפעמים רק קצת, אבל זה לא הפתרון. לעיתים החשש והפחד מהזיעה שתגיע מגבירים את ההזעה עוד יותר.
5. אנטי-פרספירנטים הם הפתרון לכל המקרים של הזעת יתר - לא נכון אנטי-פרספירנטים, במיוחד אלה המכילים אלומיניום כלוריד, יכולים להיות יעילים רק במקרים קלים. במקרים חמורים יותר, זה לא יספיק והטיפולים יצטרכו לכלול תרופות מרשם או פרוצדורות כגון יונטפרוזיס, טיפול בזרמים חשמליים, הזרקות בוטוקס לחסימה זמנית של העצבים המעוררים בלוטות זיעה או טיפול במכשור טכנולוגי מבוסס אנרגיה.

איך מטפלים?

מלבד התכשירים ממשפחת אנטי פרספירנט שניתנים אצל רופאי העור בקופות חולים, מוצעים כיום טיפולים מתקדמים המאפשרים להתמודד עם כל אחת מתופעות הזעת יתר.
חשוב לציין כי בשנים האחרונות, רואים פחות ופחות ניתוחים המטפלים בהזעת יתר בכפות הידיים. מכמה סיבות: הניתוח גורם להזעה מפצה, והוא ניתוח לכל דבר, המחייב אשפוז יומי, ויש לו תופעות לוואי נוספות. בשנים האחרונות התווספו כלים ופתרונות יעילים, שמתגברים על החסרונות הללו של הניתוח, והם בניגוד לניתוח, גם הפיכים. בין הטיפולים המוצעים:
הזרקת בוטוקס, מחמיא לא רק לקמטים: הזרקת בוטוקס (רעלן הבוטולינום) לאזור בלוטות הזיעה באזור הבעייתי היא טיפול קל, זמין וזמני. הטיפול מיועד למי שסובל מהזעת יתר. ניתן להזריק בוטוקס כמעט לכל אזור מזיע בגוף: בית השחי, כפות הידיים, מפשעות, פנים, מצח ואזורים נוספים. הטיפול מתבצע במרפאה, הוא נגיש למי שסובלים מהזעת יתר ומהזעה בכלל. הטיפול יפסיק את הזיעה במקום ההזרקה, והתוצאה תישמר לכמה חודשים.
ד"ר חן פרדוד"ר חן פרדוצילום: באדיבות VIV
טכנולוגיה רבותי, טכנולוגיה: קיימים טיפולים שמחליפים ניתוח להזעת יתר בבית השחי שמאושרים בידי ה-FDA: מכשיר שמחמם את בלוטות הזיעה באמצעות אנרגיה אלקטרו-מגנטית. האנרגיה הזו מפרקת את בלוטות הזיעה בבית השחי על ידי חימום סלקטיבי בשכבה שבה נמצאות בלוטות הזיעה. אותן בלוטות שנהרסו בטיפול לא יחזרו לגדול בחזרה. גם בעיית הריח הרע משתפרת פלאים. מחקר הוכיח שכבר אחרי שני טיפולים בטכנולוגיה זו, שיעור ההצלחה עומד על 82% בהפחתת הזיעה.
לטפל גם בבית: לטיפול בהזעת יתר בכפות הידיים והרגליים, פותח מכשיר ביתי להפחתה משמעותית של ההזעה בכפות הידיים והרגליים. המכשיר מבוסס על שיטת יונטיפורוזיס שמייצרת זרם חשמלי. המטופל מניח את כפות ידיו או רגליו על המכשיר והמים שנמצאים במכשיר מעבירים זרם חשמלי שמשבש את פעילות בלוטות הזיעה וגורם ליייבושן.
הכותבת היא מתמחה בכירורגיה במחלקה לטיפול בהזעת יתר במרכז רפואי-אסתטי VIV