באחרונה פנה לבילינסון מטופל עם ציסטה בלבלב שנמצאה במקרה. צוות המומחים שלנו זיהה שמדובר ב"פצצה מתקתקת" – ציסטה בעלת פוטנציאל להפוך לסרטן לבלב. בשל כך, המטופל עבר הכנה לניתוח, וכבר עבר אותו בהצלחה. לאחר התאוששות מהירה קיבלנו את תשובת הבדיקה המיקרוסקופית: הציסטה הייתה טרום-סרטנית, רגע לפני שהייתה הופכת לגידול ממאיר. בזכות האבחון המוקדם והטיפול המדויק, הצלחנו למנוע סרטן לבלב. המטופל אפילו לא היה צריך טיפול כימותרפי משלים.
תופעה נפוצה שלא ידעתם על קיומה
ציסטות בלבלב, שהיו בעבר תופעה נדירה ומסתורית, הופכות כיום לנושא שיחה במרפאות ובבתי החולים. על פי מחקרים, כחמישה אחוזים מבדיקות ה-CT של הבטן (אחת מתוך 20) מגלות ציסטה בלבלב. העובדה שרוב הציסטות אינן מסוכנות מרגיעה, אך חלק מהן עלולות להפוך לסרטן הלבלב – מחלה שהוגדרה על ידי רבים כ"סרטן רע".
בעבר, מכשירי ה-CT היו איטיים מאוד ולא מדויקים. סריקה של מטופל אחד ארכה כחצי שעה ולכן בדיקה זו גם לא הייתה זמינה. כתוצאה מכך, מקרים רבים של גידולים בלבלב זוהו בשלבים מאוחרים.
איך מזהים ומהם הסיכונים?
יש יותר מ-20 סוגי ציסטות בלבלב, ולכל סוג יש סיכוי שונה להפוך לסרטן.
סוגי הציסטות השכיחים:
- ציסטה מדומה (פסאודו-ציסטה): ציסטה הקשורה לדלקת בלבלב ואין לה סיכוי להפוך לסרטן.
- ציסטה סרוטית: ציסטה עם דופן עבה ונוזל צלול. רוב הציסטות מסוג זה שפירות אך הן עלולות לגרום לסימפטומים כמו למשל: כאב, קושי בעיכול, בחילות, הקאות, ירידה במשקל וצהבת.
- ציסטה מוצינוטית: ציסטות טרום סרטניות המתפתחות בעיקר בקרב נשים.
- ציסטה מסוג IPMN (קיצור של intra ductal papillary neoplasm): גידול שמקורו בצינוריות הלבלב. מדובר בגידול הטרום סרטני הנפוץ ביותר, אולם כאשר מתגלה שהגידול קשור בצינורית הלבלב הראשית, קיים סיכון גבוה שהציסטה סרטנית.
הסוג האחרון הוא בעל הסיכון הרב ביותר להפוך לגידול סרטני, וגילוי הציסטה הוא הסימן היחיד הקיים היום שמאפשר לזהות תהליך טרום-סרטני בלבלב בשלבים מוקדמים. הסרתה הכירורגית של הציסטה בזמן יכולה למנוע התפתחות של סרטן בלתי ניתן לריפוי – ובכך להציל חיים.
מהם ניתוחי הלבלב הנפוצים?
ניתוח "וויפל": הניתוח הנפוץ ביותר בלבלב והוא מיועד לגידולים שנמצאים בראש הלבלב או בחלקו הימני. במהלך הניתוח נכרת ראש הלבלב, התריסריון וחלק מדרכי המרה. לאחר הכריתה מחברים את החלקים שנותרו אל המעי וכך מיצי העיכול מתערבבים עם האוכל.
כריתת לבלב רחיקנית: ניתוח להסרת גידולים שנמצאים בזנב הלבלב.
כריתת לבלב שלמה: במצב שבו הגידול מתפשט לכל אורכו של הלבלב, מוסר הלבלב בשלמותו.
כריתת לבלב חלקית: ניתוח המתאים בדרך כלל לגידולים שאינם ממאירים ובמהלכו כורתים רק את חלקו של הלבלב הקרוב לגידול.
מתי מומלץ לנתח?
הסטטיסטיקה של ניתוחי לבלב במרכזים הטובים בעולם, במיוחד ניתוחים כמו וויפל, מתארת סיכון לתמותה (2%-4%) וסיכון לסיבוכים משמעותיים (20%-30%). האתגר הוא להבדיל בין ציסטות שמסכנות חיים, לבין אלה שעדיף לעקוב אחריהן בלבד.
על פי מחקרים חדשים, השימוש הנרחב באמצעי הדמיה מדויקים כמו CT ו-MRI מוביל לתופעה של אבחון-יתר (overdiagnosis), כלומר זיהוי גידולים שלעולם לא יתפתחו לסימפטומים או יסכנו חיים.
לאור החשיבות של נושא זה, פורסם לפני חודשיים מאמר ב-New England Journal of Medicine שמסכם את ההתפתחויות האחרונות, שבעזרתן ניתן להתמודד באופן מיטבי עם האתגר של הציסטות בלבלב. המאמר מפרט כיצד מקבלים החלטה על סוג הטיפול המומלץ.
על פי המאמר, החלטה על טיפול בציסטות בלבלב דורשת צוות רב-תחומי: רדיולוגים (רופאים המומחים בפענוח בדיקות ההדמיה כמו CT, MRI), כירורגים (רופאים המומחים בהסרת ניתוחית של הציסטות), גסטרואנטרולוגים (רופאים המומחים באבחון ובביצוע בדיקות כמו EUS (endoscopic ultrasound) וביופסיה) ועוד.
השיקולים העיקריים בהחלטה בין החלופות הטיפוליות השונות כוללים:
- ממצאי הדמיה (CT, MRI).
- בדיקות דם וסמנים גידוליים.
- סונר אנדוסקופי וביופסיה, במידת הצורך.
ניתוח מאפשר להסיר את הציסטה מהלבלב תוך כדי שמירה על תפקודה התקין של מערכת העיכול. ניתן לעשות זאת בטכנולוגיה זעיר-פולשנית מתקדמת (רובוטית או לפרוסקופית) הנתמכת באמצעי הדמיה מדויקים. התפתחויות חדשניות אלה, בתחום הטכניקות הכירורגיות, מאפשרות לצוות הרפואי לבצע ניתוחים בהצלחה רבה. המכשור החדשני מפחית באופן משמעותי את הסיכוי לאשפוז חוזר ולניתוחים נוספים וכן מקטין את הסיכון לחזרה של הגידול.
ציסטות בלבלב הן הזדמנות נדירה להקדים תרופה לסרטן – אבל הן גם אתגר. כדי לשמור על בריאות הציבור, חשוב להעלות את המודעות לנושא ולדעת מתי להתערב ומתי להימנע.
הכותב הוא מנהל היחידה לניתוחי כבד, לבלב, ודרכי מרה במערך הכירורגי בבילינסון, ויו"ר החברה הישראלית לניתוחי כבד, לבלב, ודרכי מרה