הם נמצאים על המדפים במרכולים הגדולים ובחנויות המכולת הקטנות, בפרסומות בטלוויזיה, בשלטי החוצות: המוצרים עתירי החלבון נראים בכל מקום. כמעט לכל מוצר בשוק יש כיום אופציה מועשרת בחלבון – גם למוצרי חלב כמו יוגורטים, גבינות ומעדנים, וגם למוצרים יבשים כמו פסטה, בייגלה ודגני בוקר. המודעות לחשיבותה של צריכת החלבון עלתה מאוד בשנים האחרונות, ובהתאם, המוצרים המעושרים בחלבון נעשו זמינים ונגישים יותר. אבל האם זה טוב לנו, כל החלבון הזה?
קראו עוד:
נתחיל בכך שאין ספק שהחלבון הוא מרכיב חשוב בתזונה. יש לו תפקיד משמעותי בתזונת ספורטאים, אבל הוא נחוץ לכולנו: החלבון הכרחי לבנייה, לשימור ולשיקום של רקמת השריר ולתפקודו התקין של הגוף, ויש לו יתרונות בריאותיים רבים נוספים.
ההמלצה לצריכת חלבון יומית לאוכלוסייה הבוגרת עומדת על 0.8 גרם לכל ק"ג משקל גוף. לדוגמה, אדם ששוקל 70 ק"ג, אמור לצרוך לפחות 56 גרם חלבון ביום. בתרגום למזון: מדובר ב-200 גרם חזה עוף וביצה אחת. נשמע מעט? אולי משום שרובנו נוטים לצרוך כמויות גדולות יותר: במאמר שפורסם ב-2018 מטעם החברה האמריקאית לתזונה, נכתב שכמות החלבון היומית הממוצעת שצורך אדם בארצות הברית היא 165 גרם - הרבה יותר מהדרוש.
בשנים האחרונות מרבים לחקור את הקשר שבין צריכת חלבון לבין תפקודי הכליות, הן בקרב אנשים בריאים והן בקרב אוכלוסיות הסובלות ממחלות רקע. השאלה העיקרית היא האם קיים קשר בין צריכת חלבון בכמות גדולה מהמומלצת לבין פגיעה בתפקוד התקין של הכליות. כפועל יוצא שלה עולות שאלות נוספות, כמו מהי כמות החלבון שמומלץ לאכול, האם צריכת כמות חלבון גבוהה בארוחה מסוימת עלולה להעמיס על הכליות, והאם צריכת חלבון גבוהה לטווח ארוך יכולה לפגוע בתפקוד שלהן.
הממצאים העלו כי צריכת חלבון גבוהה לטווח קצר אינה פוגעת בתפקוד הכליות. חלק מהמחקרים הראו כי צריכת חלבון בכמות גבוהה מההמלצה גורמת לירידה ברמות הסוכר בדם ולשיפור באיזון לחץ הדם. ממצאים אלו חשובים, שכן עלייה ברמות הסוכר בדם ו/או בלחץ הדם עלולה להגביר את הסיכון למחלות כליה
לאחרונה פורסם מאמר שנועד לענות על חלק מהשאלות האלה ולבחון אם קיים סיכון בצריכת חלבון בכמות גדולה יותר מהמומלצת. המאמר התייחס ל-26 מחקרים, שכולם בדקו אנשים בוגרים בריאים, בעלי תפקוד כלייתי תקין. הממצאים העלו כי צריכת חלבון גבוהה לטווח קצר אינה פוגעת בתפקוד הכליות. חלק מהמחקרים הראו כי צריכת חלבון בכמות גבוהה מההמלצה גורמת לירידה ברמות הסוכר בדם ולשיפור באיזון לחץ הדם. ממצאים אלו חשובים מאוד, שכן עלייה ברמות הסוכר בדם ו/או בלחץ הדם עלולה להגביר את הסיכון למחלות כליה.
חשוב להדגיש שרוב המחקרים נערכו במשך פרק זמן קצר - פחות משישה חודשים - וזה לא מספיק כדי להסיק מסקנות לגבי תפקודי הכליות בטווח הארוך. בנוסף, טרם הוחלט מהו הגבול העליון של צריכת חלבון, שאותו לא מומלץ לעבור ושאף עלול לסכן את תפקודי הכליות של אנשים בריאים. כיום, כשצריכת החלבון נעשתה קלה וזמינה כל כך, נדרשים מחקרים נוספים שיסייעו לגבש מסקנות ברורות יותר.
דבר אחד ברור: החלבון הוא אב מזון הכרחי. טוב שהוא זמין, וחשוב לצרוך אותו, בתנאי ששומרים על איזון וגיוון. קיצוניות אינה מומלצת. אפשר לשמור על גוף בריא, להשתפר, להתחזק ולהגיע לתוצאות טובות באימונים גם עם ההמלצות הנוכחיות, ואין סיבה למתוח את הגבול.
עמית שמי היא סטאז'רית לתזונה במרכז לרפואת ספורט שערי צדק; נועם רדליך ורקפת אריאלי הן דיאטניות קליניות וספורט שם