המאבק באחת המגפות המדוברות של זמננו – השמנת יתר – הופך כעת גם לזירת קרב פוליטית בארצות הברית. ממשל ביידן, רגע לפני שהוא מפנה את מקומו, הנחית השבוע הצעת חקיקה לכלול את הדור החדש של התרופות לירידה במשקל בביטוח הבריאות הממלכתי - מהלך שיכול לשנות את חייהם של מיליונים, אבל גם לעלות כ-36 מיליארד דולר בעשור הקרוב. השאלה המרכזית היא האם הממשל הנכנס של דונלד טראמפ, או ליתר דיוק שר הבריאות המיועד, רוברט קנדי ג'וניור שסולד מ"תרופת פלא", יאשר את ההצעה.
הנשיא ג'ו ביידן מציע להפוך את תרופות ההרזיה החדשות - בראשן וויגובי (Wegovy), מונג'רו או טירזפטייד (Zepbound) - למכוסות במסגרת שני מסלולי ביטוח הבריאות הציבורי שמוצעים לאמריקנים: Medicare לכל אדם מעל גיל 65 ו-Medicaid, למיעוטי יכולת.
על פי ההערכות, כ-3.4 מיליון מטופלים במסלול Medicare וכארבעה מיליון מטופלים במסלול Medicaid יהפכו זכאים לתרופות אלו. מדובר בהרחבה משמעותית, אך גם בהוצאה תקציבית כבדה. עלות תוספת הטיפול עבור Medicare נאמדת בכ-25 מיליארד דולר לאורך העשור הקרוב, בעוד ש-Medicaid תוסיף עלות של כ-11 מיליארד דולר – מתוכם כארבעה מיליארד יחולו על המדינות עצמן. בינתיים, מיד אחרי ההודעה, זינקו מחירי המניות של נובו נורדיסק ואלי לילי - יצרניות התרופות.
"סקרי דעת קהל מצביעים על תמיכה רחבה בצעד: 61 אחוז מהאמריקנים תומכים בכיסוי התרופות במסגרת Medicare. התמיכה נובעת מהנתונים המצטברים על יעילות התרופות שהוכחו כמשפרות את הבריאות הכללית ומפחיתות את הסיכון למחלות נלוות"
למרות שכמעט שלושה מכל ארבעה בוגרים במדינה נמצאים כיום בטווחי עודף משקל או השמנת יתר (Obesity), עד כה ביטוחי הבריאות הממלכתי לא יכלו מבחינה חוקית לכסות תרופות ל"ירידה במשקל". ההצעה החדשה מבקשת לעקוף את ההגבלה הזו בטענה שטיפול בהשמנת יתר מונע מחלות נלוות כמו סוכרת, מחלות לב, דום נשימה בשינה ומחלות כבד. אם תאושר, הצעת החוק תחייב את כל המדינות בארה"ב לכסות את התרופות החל מ-2026.
הצעת החוק תעבור כעת לתקופת התייעצות ציבורית, במהלכה יביעו רופאים, מטופלים ומומחים את עמדותיהם בפני מקבלי ההחלטות. ממשל טראמפ החדש הוא זה שיצטרך להכריע בסוף אם לאמץ את ההצעה. שר הבריאות המיועד, רוברט קנדי ג'וניור, כבר הביע סקפטיות כלפי הרעיון, וטען כי ניתן לפתור את מגפת ההשמנה באמצעות תזונה בריאה בלבד. "אם רק ייתנו אוכל טוב, שלוש ארוחות ביום, לכל גבר, אישה וילד בארצנו, נוכל לפתור את מגפת ההשמנה והסוכרת בן לילה", הוא אמר.
מתנגדים אחרים טוענים כי השימוש בתרופה יוצר תלות וברגע שמפסיקים להשתמש בה - חוזרים לאחור. מנגד, מנהל מערכות ביטוח הבריאות הממלכתי המיועד, ד"ר מהמט אוז, הוא תומך נלהב של השימוש בתרופות, ואף הציג מטופלים שטופלו בהן בתוכניתו הטלוויזיונית בעבר. הפער בין הגישות מעמיד את ההחלטה בסימן שאלה. בעוד קנדי עשוי להעדיף לצמצם הוצאות פדרליות על תרופות, ד"ר אוז עשוי לנסות לקדם את ההצעה – ולחץ ציבורי צפוי לשחק תפקיד משמעותי בהחלטה הסופית.
אם ההצעה תאושר היא עשויה להעיד על שינוי מדיניות משמעותי בתחום הטיפול בהשמנת יתר בעולם - ולשמש מודל לחיקוי עבור ביטוחים פרטיים ומדינות רבות
סקרי דעת קהל מצביעים על תמיכה רחבה בצעד: 61 אחוז מהאמריקנים תומכים בכיסוי התרופות במסגרת Medicare. התמיכה נובעת מהנתונים המצטברים על יעילות התרופות שהוכחו כמשפרות את הבריאות הכללית ומפחיתות את הסיכון למחלות נלוות.
עם זאת, ישנם גם מתנגדים שמעלים חששות בנוגע לעלויות הכבדות ולסיכונים הרפואיים האפשריים. תרופות אלו, למעט הריבלסוס, ניתנות בהזרקה שבועית ולעיתים גורמות לתופעות לוואי משמעותיות כמו בחילות מתמשכות. אחרים מעלים שאלה עקרונית: האם נכון, מבחינה מוסרית, חברתית וכלכלית, להשתמש בכספי ציבור למימון תרופות שמטרתן העיקרית היא ירידה במשקל?
השמנת יתר עדיין נתפסת בעיני רבים כמו קנדי ג'וניור כבעיה אישית שניתן לטפל בה באמצעים אחרים כמו תזונה ופעילות גופנית, במקום להסתמך על תרופות יקרות. מצד שני, יש הטוענים שמדובר בבעיה רפואית לגיטימית עם השלכות בריאותיות חמורות, ולכן היא ראויה לטיפול במימון ציבורי כמו כל מחלה אחרת.
כך או כך, אם ההצעה תאושר היא עשויה להעיד על שינוי מדיניות משמעותי בתחום הטיפול בהשמנת יתר בעולם - ולשמש מודל לחיקוי עבור ביטוחים פרטיים ומדינות רבות. בישראל, תרופות כמו אוזמפיק, וויגובי, מונג'רו וטבליות הריבלסוס זמינות לסובלים מעודף משקל רק במסגרת ביטוחים פרטיים או רכישה עצמאית, בעלות גבוהה של אלפי שקלים לחודש.
נכון להיום, כמו בארה"ב, הן כלולות בסל התרופות לטיפול בחולי סוכרת מסוג 2 שסובלים מהשמנת יתר. מונג'רו מבוססת על החומר הפעיל Tirzepatide, ולמרות ששלוש האחרות מבוססות על אותו חומר פעיל, סמגלוטייד (Semaglutide), הן מיועדות לטיפול שונה. אוזמפיק וריבלסוס אושרו כתרופה לטיפול בסוכרת, וכדרך אגב נמצאו כמשפיעות גם על ירידה במשקל כתופעת לוואי חיובית, בעוד וויגובי אושרה לשימוש במיוחד לטיפול בהשמנת יתר במינון גבוה יותר. כל התרופות פועלות על ידי חיקוי הורמון במערכת העיכול שמווסת את תחושת הרעב והשובע.