בשיתוף פורום Reboot
אתגרים בוערים על השולחן: סיכום כנס Reboot. צפו
פורום Reboot ציין החודש עשור עם כנס שנערך החודש בהרצליה, בנוכחות שר הבריאות אוריאל בוסו. מדובר בכינוס יוצא דופן שבמרכזו דיון באתגרים המרכזים של מערכת הבריאות ועידוד שיתופי פעולה חוצי מגזרים ותעשיות כדי להתמודד עם האתגרים הרבים של מערכת הבריאות בישראל. בכירים במערכת הבריאות, נציגי קופות החולים השונות, אנשי צוות רפואי ונציגי מערכת בריאות הנפש, נציגים מהאקדמיה ומהתעשייה התכנסו סביב ארבעה שולחנות עגולים כדי לדון בסוגיות בוערות במערכת הבריאות בישראל: החל מכיצד משלבים חמלה בתוך מערכת עמוסה, מה אפשר לעשות כדי לחזק את מערכת בריאות הנפש ולהנגיש אותה לציבור שכה זקוק לה במלחמה, איך יכול לתרום ה-AI, וגם – כיצד ניתן לשפר את האשפוז הביתי בישראל, לווסת עומסים ולייעל את הטיפול שניתן כאן לאזרחים.
6 צפייה בגלריה
שולחן בריאות הנפש בכנס Reboot
שולחן בריאות הנפש בכנס Reboot
שולחן בריאות הנפש בכנס Reboot. אתגרים סביב צרכים שהתגברו מול מערכת במשבר
(אבישי פינקלשטיין)

"כנס Reboot הוא הזדמנות להעלות נושאים שביומיום לא עולים ולהביא את קובעי המדיניות לשמוע מה עם ישראל חושב שבאמת צריך לעשות", הסביר יו"ר פורום Reboot, ד"ר יצחק ברלוביץ', "לאורך השנים אנחנו גם רואים איך נושאים שעלו פה מתגלגלים לחוזרי משרד הבריאות, לתקנות ואפילו לשינויים בחוק. לדוגמה: הקריאה שלנו קריאתנו לזירוז הליך הרישוי של אביזרים ומכשירים רפואיים, שבימים אלה מקבל דחיפות ועולה לדיון בוועדת הבריאות".
לדברי, פרופ' רן בליצר, המנהל המדעי של Reboot, יו"ר החברה הישראלית לאיכות ברפואה, סמנכ"ל וראש מערך החדשנות בכללית השאיפה היא למערכת בריאות טובה, שיוויונית ואפקטיבית יותר. "אנחנו שואפים למערכת שמסוגלת לנצל את החדשנות הישראלית המדהימה, ואת הטכנולוגיות החדשות ביותר כדי לייצר מערכת בת קיימא שתתן את הטיפול הנכון, למטופל הנכון בזמן הנכון".
כתרגום לרצון לקדם חדשנות אחד המהלכים שיזמה Reboot לאורך השנים היא תחרות "יוזמת הבריאות המובילה", שנערכה גם השנה, בשיתוף ynet ו"ידיעות אחרונות". המטרה היתה לתת במה ומשאבים למיזמים חדשניים שבכוחם לשפר את מערכת הבריאות בישראל.
6 צפייה בגלריה
משמאל לימין: ד"ר יצחק ברלוביץ', פרופ' רן בליצר, השר אוריאל בוסו בכנס Reboot
משמאל לימין: ד"ר יצחק ברלוביץ', פרופ' רן בליצר, השר אוריאל בוסו בכנס Reboot
משמאל לימין: ד"ר יצחק ברלוביץ', פרופ' רן בליצר, השר אוריאל בוסו וד"ר אבי מתן
(אבישי פינקלשטיין)

"חשוב לעודד בעיקר יזמות בתחום הזה", הדגיש ד"ר ברלוביץ', "וכך גם השנה בחרנו מתוך מאות יוזמות שלוש שזכו בפרסים: Insight Axis, Mentaily ו- SHIELD".היוזמות הזוכות, שקיבלו את הפרס במעמד כנס העשור הן: Insight Axis, שפיתחו וריאציה על בדיקות EEG שמאפשרת אפיון חתימה מוחית המתאימה את הטיפול התרופתי למחלה ומסוגלת לנבא מחלות עתידיות אצל המטופל; Mentaily, שזכתה במקום השני בתחרות הכוללת ובמקום הראשון במסלול שיוחד השנה לתחום בריאות הנפש, עם מערכת שמשתמשת ב-AI לאבחון פסיכיאטרי ראשוני. ולבסוף במקום השלישי - SHIELD שהיא מערכת מבוססת למידת מכונה לאיתור מוקדם, מניעה וחיזוי התפרצות של זיהומים בבתי חולים.
חדשנות נחוצה בכל שדה, גם בעולם בריאות הנפש, ששיווע למשאבים עוד טרם המלחמה ורק הפך צמא אליהם יותר ויותר מאז שפרצה. המושב שהוקדש למערכת בריאות הנפש הצליח להביא זוויות מבט שונות סביב הבעיה המתמשכת, כשבליבה משאבים רבים המוסטים לטובת נפגעי המלחמה, כשבו בעת קיים צורך להמשיך ולתת מענה גם לחולים הפסיכיאטריים.
"זה היה מפגש מאוד מעניין שכלל אנשים שבאו מכל מיני מקומות שונים וחשבו ביחד על הבעיה", סיפר ד"ר צבי פישל, יו"ר המועצה לבריאות הנפש שהנחה את המושב. "אין הרבה פורומים שמאפשרים לעשות את הדבר הזה, זה היה מפרה, נתן נקודות מבט אחרות ויצר שיתופי פעולה".

6 צפייה בגלריה
שולחן בריאות הנפש בכנס Reboot
שולחן בריאות הנפש בכנס Reboot
שולחן בריאות הנפש. "נקודות מבט אחרות ושיתופי פעולה"
(אבישי פינקלשטיין)


6 צפייה בגלריה
שולחן בנושא חמלה בכנס Reboot
שולחן בנושא חמלה בכנס Reboot
שולחן בנושא חמלה. "לשים את האנושיות במערכת הבריאות בראש סדר העדיפויות"
(אבישי פינקלשטיין)

"הפתרונות שעלו כאן יכולים לשנות מציאות"

רכיב מרכזי בחיזוק הבריאות הנפשית של כולנו הוא החמלה. בסקר שנערך לקראת כנס אריאל הרביעי לבריאות, 77% מהציבור בישראל גרס כי מערכת הבריאות מעדיפה שיקולים כלכליים על פני חמלה ואנושיות. מושב החמלה בכנס Reboot ביקש לבחון את האתגר ולהציע פתרונות כיצד להגביר חמלה ואנושיות בתוך מערכת עמוסה.
"פעם ראשונה פורום Reboot בעצם פתח לנו את הדלת ואמר חמלה ואנושיות, זה הכי חשוב", אמרה דקלה הרצוג טוויג מייסדת שותפה של מיזם "מחווה", ומי שעמדה בראש השולחן העגול. "היו איתנו בשיח המשותף פרופסור דינה בן יהודה, פרופסור יונתן הלוי ומשתתפים נוספים חשובים, שפינו זמן ואמרו: 'החמלה והאנושיות בראש סדר העדיפויות'".
כשאנחנו מדברים על חמלה אסור לשכוח שאנחנו נמצאים בעידן של פיתוחים טכנולוגיים שלא חלמנו עליהם, ובראשם ה-AI. מתוך ראיית המכלול שולחן עגול נפרד עסק בהשפעותיה של הבינה המלאכותית על מערכת הבריאות ובחן את ההזדמנויות לצד הסכנות.

6 צפייה בגלריה
שולחן ה-AI בכנס Reboot
שולחן ה-AI בכנס Reboot
שולחן ה-AI. "לדמיין מערכת חומלת יותר גם בעזרת בינה מלאכותית"
(אבישי פינקלשטיין)

"במושב ה-AI עסקנו בשתי שאלות גדולות: איך אפשר לדמיין מערכת בריאות אחרת, טובה יותר, חומלת יותר וגם יעילה יותר בזכות ה-AI? וגם קונקרטית - מה אנחנו יכולים לעשות בשיתוף של התעשייה, הרגולטור וארגוני הבריאות המתחרים - כדי להביא לקפיצת מדרגה בשימושי AI בפרקטיקה הרפואית?", הסביר פרופ' בליצר, שגם עמד בראש המושב.
המושב הרביעי יוחד לאתגר מרכזי נוסף אתו מתמודדת המערכת והוא המחסור במיטות אשפוז. מול הקושי הזה, גובר בין היתר הצורך לפתח עוד את תחום האשפוז הביתי וגם לשעתק מודלים שכבר עובדים במדינות אחרות והוכיחו את עצמם. עודד רוז, מנכ״ל לשכת המסחר ישראל אמריקה, שהוביל את המושב בשותפות עם עידית צ'רנוביץ מנהלת ועדת הבריאות בלשכה – ציין את שיתוף הפעולה יוצא הדופן שהצליח להתגבש סביב הנושא: "הגיעו לכאן נציגים בכירים מאוד מכל ארבע קופות החולים, לדון בנושא שהוא חלק מהבריאות השוויונית והמתקדמת יותר שאנחנו רוצים לקדם גם בישראל וגם בארה"ב".
6 צפייה בגלריה
שולחן אשפוז ביתי בכנס Reboot
שולחן אשפוז ביתי בכנס Reboot
שולחן שדן בהרחבת האשפוז הביתי. "חלק מבריאות שוויונית"
(אבישי פינקלשטיין)

"אני שמח שכנס Reboot הצליח גם השנה לכנס יחד את כל הגורמים הבכירים והרלוונטיים במערכת הבריאות, בכדי לדון בסוגיות הבוערות של השעה כדי שנוכל כולנו יחד להגביר את שיתופי הפעולה ולמצוא פתרונות שיתנו מענה לצרכים הגוברים ולחזק בכך את מערכת הבריאות כולה, לטובת המטופלים והמטפלים גם יחד" אמר ד"ר אבי מתן, מנכ"ל Abbvie ישראל ויו"ר ועדת הפארמה של לשכת המסחר ישראל-אמריקה.
"הדיונים היו ערים", הוסיף פרופ' בליצר "אנשים הביאו הרבה חשיבה שעשו לפני כן, ואולי חשוב מכל - יצאו מפה עם המלצות קונקרטיות, אפילו מהפכניות שבחלק מהמקרים יכולות לשנות מציאות".