העלייה בתחלואת הקורונה בישראל נמשכת, ואתמול (שבת) נדבקו כ-4,500 איש. "מה עושים? נזהרים", אומר היום (א') לאולפן ynet פרופ' יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה, לרפואה פנימית ולמינהל רפואי.
קראו עוד:
לדבריו, הוא לא הופתע מהעלייה בתחלואה. "הרי ברור שיש התעוררות של הווריאנטים BA.4 ו-BA.5", אמר. "גם כשביטלו את החובה לעטות מסכות במקומות סגורים, וגם כשביטלו את הבדיקות בנתב"ג, ידענו שהזנים האלה מתפשטים בדרום אפריקה ועלולים להתפשט בכל העולם. כרגע הם בארצות הברית, בפורטוגל, בסין ובעוד מדינות".
פרופ' אדלר חזר על קביעתו שביטול הבדיקות בנתב"ג היה מהלך שגוי. "לא היו צריכים לבטל אותן", הוא אומר. "קשה מאוד לחזור אחורה. אני רוצה להזכיר את התו הירוק, שפעמיים בוטל, ועד שחזרנו אליו, היו הרבה חולים קשים ומתים. כרגע חובה על כולנו לעטות מסכות במקומות סגורים צפופים ולהימנע מלהגיע למקומות כאלה. אנחנו גם צריכים לשמור על המבוגרים - ההורים, הסבים והסבתות. צריך להמתין שבועיים-שלושה ולראות אם התחלואה הקשה והתמותה עולות. אם לא, יתברר שהזן הזה הוא קל. האומיקרון הולך ופוחת באלימות שלו, ולכן הגיע הזמן שנתייחס לזה כמו לשפעת. אם יתברר שהתחלואה עולה, או שיופיע וריאנט אלים, צריך לחזור אחורה, להגבלות.
"מהנתונים בחו"ל אנחנו יודעים שהחיסון השלישי יעיל נגד הזנים החדשים במניעת מחלה קשה, לא במניעת הדבקה. לגבי קשישים, לא הייתי ממהר לזנק עליהם עם חיסון נוסף. אנחנו צריכים לחכות ולראות לאן המגפה הזו הולכת, האם לכיוון של שפעת או לכיוון יותר קשה. כרגע, מי שלא קיבל את החיסון השלישי, אני ממליץ לו לקבל אותו".
פרופ' אדלר: "מהנתונים בחו"ל אנחנו יודעים שהחיסון השלישי יעיל נגד הזנים החדשים במניעת מחלה קשה, לא במניעת הדבקה. לגבי קשישים, לא הייתי ממהר לזנק עליהם עם חיסון נוסף. אנחנו צריכים לחכות ולראות לאן המגפה הזו הולכת, האם לכיוון של שפעת או לכיוון יותר קשה"
"יש עלייה משמעותית בתחלואה", מוסיפה ד"ר מיכל שטיין, מנהלת המרפאה למחלות זיהומיות לילדים בבית החולים ספרא וחברה בצוות הטיפול במגפות (צט"מ) במשרד הבריאות. "רואים את זה גם מבחינת אשפוזים בהרבה בתי חולים בארץ. עוד מוקדם להגיד עד כמה זה משמעותי ולאן זה יגיע. בדרך כלל עוברים שבועיים-שלושה עד שיודעים".
יש דרך להסיק מסקנות על פי מה שקורה במדינות אחרות?
"מאוד קשה להשליך. פורטוגל, למשל, נמצאת עכשיו בשיא הגל של הזנים החדשים, והיא מאוד מחוסנת. יש שם תחלואה קשה מאוד, למרות שיעור ההתחסנות הגבוה. אני מקווה שזה לא יקרה אצלנו. אני מאוד ממליצה לאנשים שנמצאים בסיכון לעטות מסכות בחללים סגורים וגם לבקש מהסובבים אותם לעטות מסכות ולא להיות שאננים".
אדם בן 70 שחוסן שלוש פעמים - מצבו בסדר? הוא מוגן?
"הוא מוגן למדי ממחלה קשה. הייתי ממליצה לו לקבל בוסטר נוסף. ראינו בלא מעט מחקרים מהארץ ומחו"ל שהמנה הרביעית מגינה מפני מחלה קשה ומוות. אני קוראת לכל מי שבסיכון מוגבר לתחלואה קשה מהאומיקרון, ללכת לקבל אותה". צפו בדברים: