זינוק של 10% נרשם ב-2021 במספר הנשים שאובחנו עם גידולים בשד לעומת השנה שקדמה לה. מנגד, שיעור ההחלמה וההישרדות לאחר המחלה עלה לאורך השנים. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שפורסמו היום (ה') לציון חודש המודעות לסרטן השד.
בין השנים 2021-1996 חלה ירידה משמעותית בתמותה מסרטן השד בקרב נשים יהודיות. נשים ערביות רשמו יציבות בשיעורי התמותה. יש לציין כי ישראל נמצאת במקום ה-24 בעולם בשיעור השכיחות של המחלה ובמקום ה-73 בשיעור התמותה מהמחלה.
שיעורי ההישרדות של יהודיות גבוה מערביות
90% מהנשים שאובחנו הן יהודיות ועשרה אחוזים הן ערביות – פחות מאחוזן באוכלוסייה, נתון שעשוי להצביע על תת אבחון בחברה הערבית. עם זאת, נשים יהודיות מאובחנות בגיל מאוחר יותר באופן משמעותי לעומת נשים ערביות: 62.6 לעומת 54.4 בהתאמה. 991 נשים נפטרו בשנת 2021 כתוצאה מסרטן חודרני.
עוד עולה מהנתונים כי יותר מ-86% מהנשים אובחנו עם גידול חודרני וכ-13 אחוזים עם גידול ממוקד. לא נמצא פער משמעותי בשלב המחלה בין השנים 2020 ל-2021. ב-2021 אובחנו 72% עם מחלה בשלב מוקדם, כמעט ללא שינוי מהשנה הקודמת (71%).
שיעורי ההישרדות מהמחלה, המוגדרים כחמש שנים ומעלה ממועד ההחלמה, בין השנים עלו משמעותית מכמעט 85 אחוזים בין השנים 1996 ל-2002 בקרב נשים יהודיות ל-90.5% בין השנים 2010 ל-2017. בקרב נשים ערביות העלייה בשיעורי ההישרדות משמעותית יותר, אך שיעורי ההישרדות בשנים המוקדמות יותר היו מראש נמוכים יותר וכיום שיעורי ההישרדות בקרב נשים ערביות עדיין נמוך יותר לעומת יהודיות.
במקרים מסוימים כדאי להיבדק מגיל 40
במשרד הבריאות התייחסו לנתונים, והבהירו כי "גילוי מוקדם באמצעות בדיקות סינון (screening) הוכח כמפחית תמותה מסרטן שד, נוסף על כך, גילוי מוקדם מאפשר לשנות את מהלך המחלה". יש לציין כי כיום ניתן במקרים מסוימים לבקש בדיקת ממוגרפיה כבר מגיל 40, וזהו למעשה עדכון מהשנים האחרונות להמלצה הכללית לערוך את הבדיקות החל מגיל 50.
ד"ר אירנה ז'יבליוק, מנהלת תחום סרטן שד ואונקולוגיה קלינית וכימותרפיה באסותא רמת החייל, אומרת כי "סרטן השד מהווה כשליש מכלל מקרי הסרטן. העלייה במספר המאבחונות של סרטן השד קשורה, בין היתר, לכך שיותר נשים ניגשות לבדיקה כמו ממוגרפיה, וזהו כמובן תהליך מבורך. לצד זאת, יש להביא בחשבון את העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה, שמובילים לגידול במספר החולות. כיום נשים מודעות יותר ומעודכנות לגבי חשיבות הבדיקות. מומלץ לנשים להיבדק לפי ההתוויות המפורטות, לרוב מגיל 40, אבל חשוב לא להסתפק רק בבדיקת ממוגרפיה, אלא גם בבדיקה אצל רופאה כמו כירורגית שד"
מנכ"לית עמותת "אחת מתשע", טלי רוזין, אומרת כי "העלייה באחוז הנשים שמאובחנות עם סרטן השד כבר בשלב המוקדם של המחלה היא סימן שאנחנו עובדות נכון. העלאת המודעות לגורמי הסיכון ולחשיבות הגילוי המוקדם הוכיחה את עצמה ככלי אפקטיבי שמציל חיים. העובדה שאבחון מוקדם מציל חיים היא לא סיסמא ריקה. גילוי מוקדם מעלה את סיכויי ההחלמה בכ-90%. אני מאמינה שהירידה בשיעור התמותה מסרטן השד נובעת לא רק בגלל העלייה בגילוי מוקדם, אלא בעיקר מעידה שהטיפול הניתן בישראל לסרטן השד הוא מהאיכותיים ביותר בעולם".