מחקרים פורצי דרך, שהראו כי סמים פסיכדליים יעילים בטיפול בפוסט-טראומה, הוצגו השבוע בכנס מיוחד בנושא רפואה פסיכדלית. רונן סידי, פסיכולוג קליני ומטפל בבית חולים העמק, ודוד לוי, מטופל בפוסט-טראומה באמצעות MDMA, סיפרו בריאיון ל-ynet על ההשפעות. צפו בראיון המלא איתם:
סידי ציין כי "יש תוצאות מאוד מעניינות כבר לאורך שנים, לגבי טיפולים עם MDMA, אבל צריך לומר שהתהליך הזה עדיין במחקר, אנחנו עדיין מחכים לאישור של ה-FDA וגם של משרד הבריאות בארץ, לפני שנוכל להתחיל בשימוש רחב". לדבריו, "מדובר בחומר כימי שנעשה בו שימוש נרחב בקרב פסיכיאטרים בשנות ה-70 וה-80 כטיפול במגוון הפרעות נפשיות, ובהן דיכאון והפרעות פוסט-טראומטיות. אחד האפקטים העיקריים שלו הוא הרחבת ספקטרום הראייה של החולה, מה שמאפשר טיפול יעיל יותר.
"יש דוגמאות גם בארץ וגם בחו"ל. יש מספרים מאוד משמעותיים ממחקרים, גם בארצות הברית וגם בישראל שנערכו בשנים האחרונות", הוסיף סידי. "בבית חולים העמק סיימנו עם מחזור ראשון של מטופלים שטופלו ב-MDMA, והתוצאות נראות מאוד מבטיחות".
הוא התייחס למצב בארץ, על רקע המלחמה, ואמר כי "הלוחמים חוזרים עם זיכרונות, מראות, קולות ותחושות קשות מאוד משדה הקרב, ואנחנו מנסים לעזור לעומק ככל יכולתנו. בבית חולים העמק, אנחנו מנסים שיטה חדשנית יחסית לטיפול בפוסט-טראומה, באמצעות MDMA. ממה שאנחנו רואים, הוא עוזר מאוד למטופלים לגעת בזיכרונות קשים, במראות, בקולות, שקשה להם מאוד לגעת בהם בטיפול קונבנציונלי. הטיפול עוזר לנו לפריצת דרך שאחריה אנחנו יכולים להמשיך כבר בטיפול קונבנציונלי רגיל".
דוד לוי: "אחרי השימוש אתה פתאום מרגיש תחושה שהיא כמעט 180 מעלות ממה שאתה מרגיש ביום-יום. במקום מתח, כעס בסיסי, פחד מוות, אתה מרגיש תחושות אחרות. אתה משוחרר לחלוטין. אתה רגוע, סומך, גם בגוף, גם בראש, מאוד מאוד רגוע. ואז אפשר להתחיל לדבר, ולהתחיל טיפול פסיכולוגי אמיתי"
דוד לוי, מטופל כאמור בפוסט-טראומה באמצעות MDMA, בעקבות אירועים קשים שעבר בשירותו הצבאי לפני כמה שנים. הוא סיפר כי "מדובר באירועים קשים מאוד, שבשניים מהם הייתי ממש על גבול המוות, רגע מלינץ'. זה נחקק לי בצורה חזקה ולא משחררת, ושנים אחר כך הזיכרונות גורמים לי לצמרמורת כשאני מדבר על זה". לדבריו, "הייתי מטופל ואז המטפל החליט לשלוח אותי לטיפול בשוויץ באמצעות MDMA, הוא הרגיש שאין משהו יותר טוב שהוא מכיר שיכול להיות שיעזור לי. אחרי הטיפול בשוויץ, זו הייתה אכן פריצת דרך מאוד מאוד מובהקת.
"לא נגעתי בשום דבר אף פעם לפני כן, סיפר לוי. "אחרי השימוש אתה פתאום מרגיש תחושה שהיא כמעט 180 מעלות ממה שאתה מרגיש ביום-יום, במקום מתח, כעס בסיסי, פחד מוות, אתה מרגיש תחושות אחרות. אתה משוחרר לחלוטין. אתה רגוע, סומך, גם בגוף, גם בראש, מאוד מאוד רגוע. ואז אפשר להתחיל לדבר, ולהתחיל טיפול פסיכולוגי אמיתי".
לוי סיפר כי טופל במשך שנה וחצי אצל מטפלת, "ולא הצלחנו להגיע לשום דבר". לדבריו, "רק אחרי הזמן הזה, הבנתי פתאום שמשהו פה לא בסדר, והיא הסכימה איתי. אז שאלתי למה היא לא אמרה כלום כל הזמן הזה, והיא ענתה לי: 'כי אי-אפשר היה לדבר איתך. אם הייתי רק רומזת שיש לך תגובות יתר, אם הייתי רק רומזת שמשהו לא בסדר לך, הפגישה הייתה מתפוצצת, אי-אפשר היה לדבר איתך'. אני לא יודע איפה הייתי היום בלי הטיפול הזה. חד משמעי".
לאתר הכנס - לחצו כאן
לעוד כתבות בנושא: