מוגש מטעם כללית רפואה משלימה
פודקאסט כללית משלימה יערה בוכניק ואורטל רובין הפרעות שינה
(צילום: ליאור שרון)

אז איך אפשר להחזיר את השינה שאבדה ולהחזיר את הגוף והנפש לאיזון? באמצעות שילוב חכם בין נטורופתיה, רפלקסולוגיה ורפואה סינית, ניתן למצוא פתרונות טבעיים, אפקטיביים ובעיקר – מרגיעים.

השפעות בריאותיות של שינה לא מספקת

שינה לא מספקת עלולה לגרום לשיבושים משמעותיים בתפקוד היומיומי ולהחמיר בעיות בריאותיות קיימות. אנשים שחווים חוסר שינה מדווחים על תחושת כבדות, עצבנות ונטייה לטעות או לבצע פעולות לא מדויקות.
בנוסף, חוסר שינה עלול להעלות את רמת הסטרס ולהקשות על ניהול רגשי, דבר שעלול להוביל לתקלות יומיומיות ואפילו לתאונות.
בפרק הפודקאסט הזה, העוסק בהפרעות שינה,ד"ר מוטי לוי הרופא הראשי של כללית רפואה משלימה, מארח את אורטל ברובין חן, רכזת תחום נטורופתיה ורפלקסולוגיה בכללית רפואה משלימה ואת יערה בוכניק רכזת תחום שיאצו וטווינה ומרפאה בדיקור סיני.

לא מותרות: שינה ירודה מחמירה מחלות קיימות ומחלישה את המערכת החיסונית

"אחרי לילה ללא שינה, כל דבר מרגיש כבד יותר – התגובות איטיות יותר, המתח גובר, והגוף פשוט מתקשה להתמודד", אומרת ברובין חן.
מחקרים אף מצביעים על כך ששינה לא מספקת, בין אם מדובר בשעות מועטות מדי או באיכות ירודה, עלולה להחמיר מחלות קיימות ולפגוע בבריאות הכללית, בעיקר במערכת החיסונית.
ברובין חן, מציינת כי אנשים רבים סובלים מהפרעות שינה שונות, החל מקושי בהירדמות ועד להתעוררות מוקדמת שמקשה על חזרה לשינה.
כל אלה משפיעים לא רק על תחושת הערנות, אלא גם על בריאותם הפיזית והנפשית של הסובלים מכך, ומעלים את הסיכון לתחלואה נלווית בשל התפקוד המוחלש של הגוף והנפש לאחר לילות חסרי שינה.
2 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock )

נטורופתיה ככלי לטיפול בהפרעות שינה

בגישה הנטורופתית, טיפול בהפרעות שינה מתחיל בזיהוי מקור הבעיה. ברובין חן מסבירה כי חוסר שינה יכול להיות תוצאה של סטרס מוגבר, חרדות, או חוסר איזון הורמונלי, כמו במקרים של אנשים בגיל המעבר.
נטורופתיה מתמקדת בטיפול במקורות אלה דרך התאמת תזונה, הפחתת חשיפה למסכים ונטילת צמחי מרפא בהתאמה אישית. לדוגמה, תזונה עשירה בפיטו-אסטרוגנים, כמו טופו, סויה וזרעי פשתן, יכולה לסייע באיזון הורמונלי לנשים בגיל מבוגר.
בנוסף, הנטורופתיה ממליצה על הימנעות מקפאין בשעות הערב ועל שילוב מזונות מרגיעים שיכולים לתרום לשינה איכותית יותר.
"אנשים בגיל המעבר חווים ירידה באיכות השינה, ואנחנו יכולים לעזור עם איזון הורמונלי באמצעות תזונה וצמחי מרפא מותאמים אישית", אומרת ברובין חן.
היא מדגישה את החשיבות של התאמת הטיפול לבעיות הספציפיות של כל אדם, תוך שילוב אלמנטים טבעיים שיכולים לתמוך במערכת הגוף ולסייע בשיפור איכות השינה לאורך זמן.

רפלקסולוגיה כטיפול להרגעת הגוף והשגת שינה עמוקה

הרפלקסולוגיה מציעה גישה ישירה וממוקדת להרגעת הגוף ולהשגת שינה טובה יותר, באמצעות עיסוי ולחיצה על אזורים בכף הרגל המקושרים לאיברי הגוף השונים.
ברובין חן מתארת כיצד היא מאתרת אזורים רגישים המעידים על מתח או סטרס, כמו אזור האדרנל, ואז משתמשת בטכניקות שמסייעות בהפחתת המתח. במקרים של חרדות, לדוגמה, עיסוי ממוקד בעקבים – המשויך לאלמנט האדמה ברפלקסולוגיה – מספק תחושת יציבות ורוגע.
בין הטכניקות, קיימת גם לחיצה על נקודה בין האצבע הרביעית לחמישית, שידועה כמסייעת לאיזון ושיפור איכות השינה. באמצעות עבודה קבועה על אזורי המתח בכף הרגל, ניתן להשפיע על רמות המתח והחרדה הכלליות, מה שמאפשר כניסה קלה יותר לשינה רציפה ועמוקה לאורך זמן.
"רפלקסולוגיה היא כמו להביט בלוח חשמל – כל נקודה בכף הרגל מקושרת לאיבר או מערכת אחרת בגוף, והטיפול יכול להשפיע באופן ישיר על הרוגע והבריאות הכללית", היא מסכמת.
2 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock )

רפואה סינית: איזון מרידיאנים לשיפור איכות השינה

הרפואה הסינית רואה את הפרעות השינה כתוצאה מחוסר איזון בערוצי האנרגיה בגוף, המכונים מרידיאנים.
בוכניק, מטפלת בשיאצו וטווינה, מסבירה כי במקרים של הפרעות שינה, המרידיאנים המרכזיים המעורבים הם אלו הקשורים ללב ולכליות – אזורים האחראים על הנפש ועל יציבות הגוף. חוסר איזון במרידיאן הלב, למשל, מקושר לרוב למצבי סטרס וחרדה, שיכולים להשפיע ישירות על איכות השינה.
התהליך מתחיל בתשאול ואבחון הכוללים בדיקת דופק והתבוננות בלשון, המאפשרים ליער להעריך את מצב המרידיאנים.
בוכניק: "כשמרידיאן הלב יוצא מאיזון, הסטרס והחרדות גוברים ומשפיעים ישירות על השינה – אנחנו פועלים להחזיר את הערוצים לאיזון ולשקם את הרוגע".
באמצעות דיקור מדויק בנקודות שנבחרות בקפידה, כמו "הארט 9" ו"קידני 6," ניתן להחזיר את ערוץ האנרגיה לאיזון. איזון זה מסייע להרגיע את הנפש, להפחית חרדה ולסייע למטופלים לשוב לשינה עמוקה ורציפה.

היגיינת שינה: צעדים קטנים לשיפור איכות הלילה

אחד המרכיבים החשובים בשיפור איכות השינה הוא היגיינת שינה – סדרת פעולות פשוטות שמכינות את הגוף והמוח למנוחה.
ברובין חן מדגישה את השפעת המסכים על איכות השינה, במיוחד האור הכחול הנפלט ממסכי טלוויזיה, טאבלטים, וטלפונים ניידים. חשיפה לאור כחול מדכאת את ייצור המלטונין – הורמון השינה – ולכן מומלץ להימנע משימוש במסכים לפחות שעתיים לפני השינה.
"במקום לגלול במסכים לפני השינה, אפשר לעמעם את האורות, לשים מוזיקה מרגיעה, ולאפשר לגוף להיכנס לאווירת מנוחה", היא אומרת.
בנוסף, יצירת סביבה מרגיעה לפני השינה יכולה לכלול גם עמעום אורות בחדר, מה שמאותת למוח שהגיע הזמן להירגע ולהתכונן לשינה. המלצה נוספת היא הימנעות מקפאין לאחר שעות הצהריים המאוחרות, כיוון שהוא עלול להפריע לתהליך ההירדמות ולהפחית את איכות השינה במהלך הלילה.

טכניקות להרפיה לפני השינה: תרגילי נשימה והרפיה עצמית

תרגילי נשימה והרפיה עצמית הם כלים יעילים להרגעת הגוף והנפש לפני השינה, במיוחד עבור אנשים החווים סטרס וחרדות שמונעים מהם להירדם בקלות. ברובין חן ובוכניק ממליצות על נשימות עמוקות והקשבה למוזיקה מרגיעה או למדיטציות מודרכות, המסייעות בהרפיית הגוף ובהפגת מתחים מצטברים מהיום.
"תרגילי נשימה הם מפתח לרגיעה – פשוט להניח ידיים על הבטן והחזה, לנשום עמוק ולשחרר את המתח שהצטבר במהלך היום", אומרת בוכניק.
תרגול נשימה פשוט כמו הנחת הידיים על הבטן והחזה, ולקיחת נשימה עמוקה שמרחיבה את הבטן, יכול להביא לתחושת רוגע ולסייע בכניסה לשינה. שחרור האוויר בצורה איטית ועקבית עוזר להפחית את רמות המתח ולהכניס את הגוף למצב רגוע יותר. תרגול זה, שמתאים גם לילדים, מסייע להפחית את הסטרס ולהבטיח כניסה קלה ורכה יותר לשינה איכותית.

שילוב שיטות: נטורופתיה ורפלקסולוגיה ליצירת שגרת שינה מרגיעה

השילוב בין נטורופתיה לרפלקסולוגיה מספק מענה משולב, המשלב תמיכה מיידית עם בניית הרגלים לטווח הארוך. בטיפולי רפלקסולוגיה, מטופלים מדווחים לעיתים קרובות על שיפור מידי בתחושת הרוגע, ולעיתים אף מצליחים לישון טוב יותר כבר בלילה שלאחר הטיפול. עם הזמן, רצף טיפולים קבוע יכול לסייע בהשגת שינה עמוקה ורגועה יותר.
הנטורופתיה, לעומת זאת, מתמקדת בהטמעת הרגלים ותזונה בריאה שתומכת בשינה, כמו הימנעות מקפאין ומאכילת שוקולד לפני השינה, כיוון שאלו עלולים להמריץ את הגוף. במקום זאת, מומלץ לשלב תזונה עשירה במזונות בעלי השפעה מרגיעה, כמו חליטות של פסיפלורה או קמומיל, ולשקול שימוש בשמנים אתריים כמו לבנדר, שנחשב כמרגיע במיוחד. השילוב בין גישות אלו מאפשר למטופלים לחוות לא רק שינה איכותית יותר אלא גם רוגע כללי המשליך על כל תחומי החיים.
מוגש מטעם כללית רפואה משלימה