החורף הגיע, ואתם מוצאים את עצמכם שוב מצוננים, עם נזלת ואף סתום? לא תמיד מדובר בשינויי מזג האוויר או במפגש עם הווירוסים השכיחים של העונה. הסיבות יכולות להיות פשוטות בהרבה: קרדית אבק הבית שמחכה בבגדים הישנים ששכבו בארון במהלך הקיץ, עובש שהצטבר, שערות של חתול, או אפילו הפרשות של מקקים.
ארון הבגדים שלכם - לא רק שלכם
כשהבגדים לא מכובסים זמן רב, הם הופכים לאכסנייה מצוינת לאבק ולחלקיקים אלרגניים שמסוגלים להוביל לתסמינים של צינון, אלרגיות ואפילו קשיי נשימה. מה ניתן לעשות כדי להימנע מכך? מתברר שכביסה קצרה לפני החורף עשויה להיות הפתרון הפשוט והיעיל ביותר.
רואי מעוז (38), נשוי + 2, מתל אביב, משתף: "תמיד תהיתי למה אני נהיה חולה למשך כמה שבועות כבר בשבוע הראשון של החורף. אין לי שטיחים או וילונות כבדים בבית, אבל אני מכיר את עצמי כבר שנים כאדם שאלרגי לקרדית האבק. בשלב כלשהו חשבתי על זה שמיד עם תחילת החורף, כבר בגשם הראשון, אני מוציא את כל בגדי החורף מהארון, במיוחד קפוצ'ונים וחולצות ארוכות ששכבו מאוחסנים במשך כל הקיץ.
"אחרי חיפוש קצר בגוגל גיליתי שייתכן מאוד שהמקור לצינון או לאלרגיה הזאת הוא קרדית האבק ש'מתאכסנת' בבגדים ששוכבים בארון יותר מחצי שנה, ושם קראתי שצריך לכבס אותם לפני שלובשים אותם שוב. אמרתי לעצמי שאני אעשה ניסוי, הלכתי על זה, התחלתי להכניס את בגדי החורף ב'נגלות' לכביסה קצרה של רבע שעה בכל פעם, ומאז אני מרגיש הרבה יותר טוב. פתאום הצינון שהיה לי כל החיים בכל עונת מעבר נעלם מחיי".
הוא מסיים בכך שמאז ה"תגלית" הזאת, הוא החל לעשות את הכביסות האלה גם בין החורף לאביב. "זה אולי פחות קריטי, כי שלא כמו עם בגדי החורף, שמאוכסנים לתקופה ארוכה של שבעה-שמונה חודשים, בבגדי הקיץ אני משתמש גם במהלך החורף, כי החורף הישראלי לא תמיד מצריך רק את הבגדים החמים".
ד"ר יוסף פנסוף, מומחה לאלרגיה במרכז הרפואי "לין" של הכללית במחוז חיפה והגליל המערבי, אומר כי "קרדית אבק הבית היא יצור מאוד עמיד. דרושות טמפרטורות קיצוניות כדי להרוג אותה", הוא מסביר, ומספר מעט על הברייה הזעירה: "הקרדית היא יצור מיקרוסקופי שחי בתנאי אבק ולחות. הקרדית ניזונה מקשקשי העור שלנו, שנושרים באופן טבעי על הבגדים שלנו, כך שהיא מוצאת בהם 'בית' נהדר. ההפרשות של הקרדית הן אחד מהגורמים העיקריים לתגובות אלרגיות".
הקרדית תימצא לא רק בארון הבגדים אלא גם במזרן, מתחת למיטה, במצעים ובסדינים. "הקטנת החשיפה לקרדית האבק, היא שעוזרת לאדם אלרגי להרגיש יותר טוב", מסביר ד"ר פנסוף, "וזה בהחלט תלוי במקרה. יש מקרים קשים פחות או יותר - תלוי עד כמה האדם אלרגי לקרדית האבק. התופעה של סידור הארון בחילופי העונות היא תופעה ידועה, קרדית האבק וגם ההפרשות שלה נמצאות על הבגדים, זה מצטבר - וכשאדם לובש את הבגדים האלה אחרי תקופה ארוכה ששהו בארון, הוא מיד מפתח תסמינים של אלרגיה".
אבחון וטיפול
איך תוכלו לדעת שאתם אלרגיים לקרדית האבק? "נזלת כרונית, התעטשות, פריחה, עיניים אדומות ומגרדות, ואפילו השפעה על מערכת הנשימה בצורת אסתמה", מציין ד"ר פנסוף את התסמינים. למי שסובל/ת מאותם תסמינים מומלתור למומחה לאלרגיה ולהיבדק.
ד"ר ורד שיכטר-קונפינו, מנהלת היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה, מסבירה: "אם בכל עונת מעבר אתם מרגישים את אותם תסמינים, יש ללכת לרופא משפחה, שצריך לשלוח לאבחון אצל אלרגולוג. המומחה יעשה טסט שמתבצע על היד – הוא בעצם יחשוף את המטופל לאלרגנים שונים, ויבדוק אם ואיך הוא מגיב להם. בדרך כלל, תוך רבע שעה עד עשרים דקות תתקבל תשובה. בהתאם לכך, יינתן טיפול תרופתי או חיסוני".
הטיפול הראשוני באלרגיה הוא טיפול סביבתי, מסבירה ד"ר שיכטר-קופינו, סביבה נקייה מאבק ככל האפשר. "השלב הבא – לטפל תרופתית, זה מתחיל בטיפול מקומי, כמו תרסיס אנטי-היסטמיני לאף, שזה החומר שמופרש בגוף בזמן התגובה האלרגית. כמו כן, תרסיס לאף שמכיל סטרואידים לטיפול בדלקת. והטיפול השלישי - פעמים רבות משלבים טיפול בכדורים מניעתיים".
"אם נגמרות דלקות עיניים כתוצאה מאלרגיה, מטפלים באמצעות טיפות עיניים. אם יש קוצר נשימה ואסתמה - יש מטופלים שקרדית האבק גורמת להם לכך - צריך משאף שמכיל סטרואידים ותרופה שמרחיבה את הסימפונות ומונעת צפצופים", אומרת ד"ר שיכטר-קונפינו.
היא מציינת שברגע שמפסיקים ליטול את התרופה, ונחשפים לאלרגן שוב - התסמינים יחזרו על עצמם, ושוב יהיה צורך בטיפול. "כאן נכנסות אפשרויות נוספות כמו חיסונים, למי שלא רוצה לקחת תרופות כל הזמן", היא מסבירה, "מכניסים לגוף את החלבון הספציפי שגורם לאלרגיה, במינונים קטנים שעולים בהדרגה, וכך הגוף מייצר עמידות, אבל כדי לפתח את העמידות הזאת צריך לעשות זאת לאורך זמן, כלומר - מקבלים חיסון בדרך כלל פעם בשבוע למשך חמישה חודשים, ואחר כך פעם בחודש למשך שלוש עד חמש שנים. בסיום הטיפול, בחשיפה חוזרת לאלרגן, המטופל לא יפתח את התגובה האלרגית שנהג לפתח בעבר".
חיסול ממוקד: כיצד להיפטר מהקרדית?
"כדי לחסל את קרדית האבק ב-100% צריך, עקרונית, לכבס את הבגדים בכביסה של 60 מעלות", ממליץ ד"ר פנסוף. "אבל את רוב הבגדים לא כדאי לכבס בטמפרטורה כזאת, לכן מומלץ גם לאוורר אותם, או אפילו לייבש אותם בשמש למשך כמה שעות. מאוד מומלץ לעטות מסכה על הפנים בזמן שעושים את הסדר בארון בחילופי העונות, כך שהחשיפה לקרדית האבק תהיה מצומצמת ככל האפשר".
מומלץ לא לתלות את הכביסה בתוך הבית, כיוון שהלחות שהכביסה משחררת מעלה את רמת הלחות באוויר, מה שמוביל לירידה בזרימת האוויר הכללית. מצב זה מעודד את התפתחות העובש והקרדית על הבגדים. אנשים שסובלים מאסתמה או מאלרגיות ותולים את הכביסה בתוך הבית, עלולים להזיק לעצמם ולהחמיר את מצבם. אם אין לכם ברירה אחרת ואתם חייבים לתלות את הכביסה בבית, עשו זאת עם כמה שיותר חלונות פתוחים.
ד"ר שיכטר-קונפינו: "קרדית האבק מצטברת גם על בובות פרווה. מה לעשות עם זה? להכניס לפריזר – הקרדית לא סובלת חום קיצוני או קור קיצוני. אחת לחודש אני ממליצה להוציא את המוצרים מהמקפיא, להכניס את הבובות למשך 24 שעות, וזה יהרוג את קרדית האבק"
ד"ר שיכטר-קונפינו מוסיפה: "קרדית האבק מצטברת גם על בובות. בובות פרווה שיושבות על המיטות של הילדים, ובכלל בכל הבית. מה לעשות עם זה? להכניס לפריזר – הקרדית לא סובלת חום קיצוני או קור קיצוני. אחת לחודש אני ממליצה להוציא את המוצרים מהמקפיא, להכניס את הבובות למשך 24 שעות, וזה יהרוג את קרדית האבק".
כמו כן, אם אתם אלרגים לקרדית האבק, מומלץ שתכבסו מצעים לעתים קרובות יותר, הימנעו משטיח בחדר השינה או משינה בחדר עם הרבה מאוד ספרים, כי מצטבר עליהם אבק רב. כמו כן, לא מומלץ לאחסן מצעים מתחת למיטה.
עובש עלול לגרום לתגובה אלרגית
עובש בארונות הבגדים הוא תופעה שכיחה שמתרחשת בעיקר בסביבות לחות ובלתי מאווררות. העובש נגרם על ידי פטריות, שמתרבות בתנאים אלו, במיוחד באזורים שבהם יש נוכחות של לחות, חום, וחוסר אוורור. העובש שמצטבר בארון לא רק פוגע במראה ובאריכות החיים של הבדים, אלא גם עלול להוות סיכון בריאותי.
"חשיפה ממושכת לעובש יכולה להחמיר אלרגיות קיימות ולגרום לתסמינים כמו גירויים בעור, שיעול, קוצר נשימה, ואף להחמיר אסתמה או לגרום לתגובה אלרגית חדשה", אומרת ד"ר שיכטר-קונפינו.
בנוסף, העובש בארונות הבגדים יכול לשחרר נבגים לאוויר, שעשויים להתפשט ברחבי החדר ולהגביר את החשיפה אליו. כדי למנוע את התפשטות העובש בארונות, חשוב להקפיד על אוורור תקין של החדרים, להימנע מאחסון בגדים רטובים ולהשתמש בחומרים סופגי לחות, כמו חומרים אנטי-פטרייתיים שניתן להניח בארון.
"יש אנשים שרגישים מאוד לעובשים, לפטריות", מסבירה ד"ר שיכטר-קונפינו, "הם עלולים לפתח אלרגיה לכך, ויש היום חולי אסתמה שמפתחים מחלה שנקראת אספרגילוס, הגורמת לזיהום בדרכי הנשימה, בעיניים, באוזניים, ולתגובות אלרגיות".
מקקים וחתולים - ומה שהם משאירים
גם הפרשות של מקקים בארונות בגדים עלולות להוות מקור להתפרצות של תגובה אלרגית. המקקים מפרישים חומרים שונים, כולל רוק, צואה ושאריות עור, שמכילים חלבונים אלרגניים. כשחלבונים אלו נשאבים באוויר, הם יכולים לגרום לתגובה אלרגית חמורה אצל אנשים רגישים, שכוללת תסמינים כמו שיעול, קוצר נשימה, גירויים בעור, או התקפים של אסתמה.
בנוסף, גם שערות חתול בארונות הבגדים עשויות לגרום לתגובה אלרגית. שערות אלו מכילות חלבונים שגורמים לרגישות באנשים שמועדים לכך, ובמיוחד אם הן נשארות על בגדים או שטיחים שנמצאים בסביבה סגורה ובלתי מאווררת. שתי הבעיות – הפרשות מקקים ושערות חתול – יכולות להתפשט בקלות ולהיות מקור להחמרה של בעיות נשימתיות ואלרגיות אם לא מטפלים בהן כראוי.
"מומלץ לאוורר את הארון באופן קבוע, לכבס בגדים לעיתים תכופות ולהשתמש בחומרים אנטי-אלרגניים כדי למנוע התפשטות של גורמים אלו", ממליצה ד"ר שיכטר-קונפינו. "כמובן, גם רגישות להפרשות של מקקים אפשר לאבחן אצל מומחה לאלרגיה".