זו העונה שכולם מתגרדים בה כל הזמן, בעיקר בגלל היובש. האוויר יבש, העור יבש והמעבר לשעון החורף השבוע לא מבשר טובות. אז החורף עוד לא פה, אבל שינויי הטמפרטורה בהחלט תורמים למצב. "היובש בעור והחמרתו ייקשרו באופן ישיר למצבי העור השונים, כלומר, האוכלוסייה שסובלת בין כה וכה ממחלות עור, כמו פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס, יובש קיצוני בשפתיים, אקנה, סבוריאה, קשקשים בקרקפת ובעור, תחווה באופן חמור יותר את היובש באוויר", מסבירה ל-ynet ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור, אסתטיקה ולייזר. צפו בשיחה איתה:
"יובש בעור בחורף הוא תופעה שכיחה מאוד, בעיקר בישראל החמה ושטופת השמש. כבר בתקופת המעבר בין העונות אנו חשים בירידה בלחות", אומרת ד"ר מרסר , "כך יעידו תושבי המרכז וגוש דן, אזור הידוע בלחות הגבוהה שלו בכל ימות השנה. בתוך ימים ספורים יש מעבר לאוויר קר ויבש בחוץ, אפילו במקומות סגורים, מה שגורם לאיבוד הלחות בעור".
לדבריה, השימוש באמצעי חימום ביתיים, במזגנים ובתנורים מסוגים שונים, גורם ליובש נוסף. "בגלל ששגרת המקלחת שלנו ממשיכה באופן סדיר בכל עונות השנה, גם במעברים ביניהן, כאשר אנחנו מתקלחים ומסתבנים בסבונים גסים, אנו מסירים - בלי לדעת, כמובן - את השומן הטבעי שהוא למעשה 'מחסום ההגנה' של העור שלנו. כיוון שאין לחות רבה באוויר, העור מתקשה לחזור למצב מתוקן, וכך נוצר פער נוסף בין המצב המאוזן שבו העור צריך להיות לבין מצבו בעונת המעבר".
כיצד מתבטא יובש בעור ומהם האזורים הפגיעים ביותר?
יובש בעור עשוי להתבטא בתחושת גרד לא נעימה, שעלולה להידרדר לשריטה של העור ומשם גם לזיהומים. חשוב לציין שישנם מצבי עור שמחמירים את המצב. לדוגמה, עור קשקשי (כאשר ישנה הצטברות של תאים מתים על פני העור), סדקים וחריצים בעור (קורה לרוב בכפות הידיים, הרגליים והשפתיים), אדמומית חריגה, המופיעה כאשר העור בגירוי קיצוני ומודלק.
האזורים שלרוב נזהה בהם את ההחמרות שצוינו לעיל יהיו באזור הפנים, בעיקר הלחיים, סביב האף והמצח, הידיים, כפות הידיים, האצבעות ומפרקי היד. דין הידיים הוא כדין הפנים - אלו הם אזורים שחשופים כל השנה באותה מידה. גם בכפות הרגליים נראה יובש חמור, בפרט באזור העקבים.
מהם הטיפולים המומלצים לעור יבש אצל ילדים ומבוגרים?
ניתן ללחח את העור באופן עצמאי ותדיר, לפחות כל שעתיים ואפילו פחות במקרים חמורים, כאשר ליחוח האזור המיובש הוא למעשה מריחת קרמים עשירים בלחות. קרמים אלה מכילים מרכיבים של חומצה היאלורונית, גליצרין, שמן זית או שקדים וחמאת קקאו או שיאה טבעיות.
מומלץ להקפיד על זמני מקלחת קצובים וקצרים מאוד; אל תעמדו תחת המים החמים במשך זמן רב. הקפידו לא להתקלח בכל יום, זה אפשרי - זו תקופה של מעבר בין עונות והעור שלכם זקוק לשכבת ההגנה שלו.
ואם במקלחות עסקינן, גם לסבון שלכם יש דרך לעזור - הקפידו לעשות שימוש בסבונים עדינים במיוחד, נטולי בישום מלאכותי, פראבנים או דטרגנטים, כדי לא להעיר אלרגיות ורגישויות וגם כדי לא לעזור לעור להתייבש עוד יותר. כאשר תגיעו לניגוב העור, עשו זאת בטפיחות ולא בקרצוף אגרסיבי. לחות הגוף מבפנים חשובה לא פחות, שתו המון מים כדי לבצע מיום של העור מבפנים.
כיצד ניתן לטפל בעור כפות הרגליים הסובל מיובש?
הטיפול בכפות הרגליים יהיה זהה לטיפול בשאר הגוף. ישנם אנשי ונשות מקצוע שעוסקים בטיפול מקצועי ליובש וסדקים בכפות הרגליים – זה ככל הנראה מצריך תחזוק משמעותי יותר, במקרים חריגים כאלה ואחרים, ובכל אופן, אין טיפול דרמטולוגי רפואי שמתמודד עם יובש ברגליים למעט אבחונים חריגים של בעיות ספציפיות של מטופלים, כמו אקזמות וכיוצא בזה.
מהן ההמלצות להלבשה של ילדים בתנאי חורף?
ילדים ידועים בעור הרגיש שלהם ועל כן חשוב להקפיד שיהיו לבושים טוב כאשר הטרמפרטורה יורדת. צריך להימנע מבדי רשת או ניילון שמפריעים לעור לנשום ומאפשרים מעבר של אוויר קר או לחות במגע עם העור. מומלץ להקפיד על בדי כותנה או פשתן המאפשרים לעור לנשום ולא להישרט או להיחנק. אל תשכחו להגן גם על קצוות הגוף עם כובע, צעיף וכפפות בימים קרים מאוד, במיוחד באזורים הקרים בארץ.
מהן ההשפעות של חום ישיר על עור יבש?
חום ישיר, כמו חום של מפזרי חום למיניהם, עלול להחמיר יובש קיים או להתחיל את הסדקים והיובש מאפס. נכון, אנחנו אוהבים לשבת עם הפנים צמודים למזגן ברכב או מול הטלוויזיה בבית עם תנור ספירלה, אבל חשוב שנדע שתחושת החימום הזו בעור, מענגת ככל שתהיה, מזיקה לו. החום שיוצא מאותם מכשירי חימום מייבש באופן מיידי את התאים הטובים בעור, אלו שטרם הפכו אפורים ומתו.
איך מומלץ לטפל בעור הפנים בעונת החורף?
הקפידו על ניקוי עדין, ללא קרצוף בפילינגים או במגבות קשות, והתאימו את אופי הניקוי לתקופה הרגישה ולמעבר לחורף. ניתן ללחח את העור הנקי בסרומים למיניהם הידועים כבוסט לחות נחמד ואותו יש "לנעול" בקרם לחות עשיר על העור - כמובן כל עור ומה שמתאים לו. כאשר אתם נמצאים בחוץ, חשופים לרוחות, הגנו על הפנים עם צעיף או בד מפני הרוח.
ומה לגבי השפתיים?
כשהשפתיים יבשות מאוד יש לדאוג לשמן את העור, אפשר אפילו בערב לפני שהולכים לישון, למרוח כמות נדיבה מאוד של קרמים ייעודיים לאזור הזה. ככל שתהיה מספיק לחות והשפתיים לא יהיו חרוכות ויבשות, נוכל למנוע ריאקטיבציה של וירוסים, כמו הרפס. לאדם צריכה להיות הדבקה ראשונית בהרפס כדי שהוא יפתח שוב ושוב את הווירוס.
עם זאת, אנחנו יודעים שיש טריגרים להופעה של ההרפס, ואחד מהם הוא שפתיים שמגיעות ליובש חמור. אירועים חוזרים עלולים לקרות, ולכן מומלץ להקדים תרופה למכה ולטפל היטב בשפתיים שלנו.
כיצד להימנע מהחמרת המצב בעור לאורך כל השנה?
שתו הרבה מים: זו אינה קלישאה. מים עוזרים מאוד למראה העור, לגמישות שלו ולמיום שלו.
הקפידו על שעות שינה: שינה טובה בריאה לעור שלנו ונותנת לו את הזמן המתאים לתקן את עצמו מפגעי היום שהוא עובר.
הגנו על העור: שמרו עליו נקי מזיהומי האוויר עד כמה שניתן, אל תעשנו, שכן הפגיעה בייצור הקולגן והאלסטין היא חמורה.
הקפידו על פעילות גופנית: אהובה ומועדפת כדי לשפר את זרימת הדם לעור.
אם היובש מחמיר, מומלץ לפנות לרופא עור מומחה ולעבור לשימוש בתכשירים ייעודיים לטיפול ביובש שיינתנו בהמלצתו. חשוב לציין שמצב העור מחייב את הערנות התמידית שלנו, והוא משתנה עם הגיל, עם המצב הנפשי ונוכח גורמים חיצוניים אחרים.
ד"ר סיון מרסר היא מומחית לרפואת עור, אסתטיקה ולייזר, בעלת מרפאת אסתטיקה ודרמטולוגיה בתל-אביב