בשיתוף המרכז הרפואי רמב"ם
הכפלת מיטות האשפוז פי שניים וחצי, הרחבת שטחי בית החולים ושינויים טכנולוגיים מרחיקי לכת בשנת 2048: אלה הם רק חלק ממרכיבי תוכנית האב החדשה של המרכז הרפואי רמב"ם, שתוצג בסוף השבוע בכנס "פסגת רמב"ם" ה-12. בכנס שייערך במשך שלושה ימים, יתקיימו, יחד עם הצגת תוכנית האב, גם שורה של אירועי הוקרה לתורמים המלווים את המרכז.
"בשנה הזו, על פי ההערכה, יחיו בישראל 15 מיליון בני אדם", אומר פרופ' מיקי הלברטל, מנהל בית החולים רמב"ם ומי שמוביל בשנים האחרונות את חזון הצמיחה וההתפתחות של בית החולים, בהתאמה לגידול העצום הצפוי באוכלוסיית המדינה.
2,600 מיטות אשפוז, 9-10 מגדלים, חלקם מעל 30 קומות ושטח בנוי שיגדל פי 5 ל- 900 אלף מ״ר, זוהי תכנית האב החדשה של בית החולים, שהוצגה וזכתה לתמיכה של גופי התכנון. "מה שעורר אצלי את המחשבה לעשות את המהלך הזה הייתה ההשתתפות שלי בוועידה של תמ"א 49 – שבה מתווים מדיניות עדכנית למיקומים המותרים להקמת מוסדות בריאות, כדי לתת מענה בריאותי בהתאם לצפי גידול האוכלוסייה, צפי המיטות הנדרשות וכדומה", מסביר פרופ' הלברטל. "הבנתי באופן מובהק שהצרכים להענקת שירותי רפואה מתקדמים, הולכים לגדול דרמטית וחייבים להיערך לכך כבר מעכשיו. בחישוב פשוט שעשיתי לעצמי, ראיתי שעלול להיות חוסר של עשרות אלפי מיטות אשפוז וברור לחלוטין שכמות בתי החולים החדשים לא תתן מענה הולם לדרישה הצפויה ובתי החולים יצטרכו לגדול".
לשמחתו של פרופ' הלברטל, בוועידת התכנון הארצית התקבלה החלטה לבצע צעדים אופרטיביים. "התוכנית הוצגה בפני גופי התכנון השונים וזכתה לתמיכתם, ובשנה הבאה, לאחר אישור תוכנית בניין העיר, הבנייה צפויה להתחיל בהדרגה. תוכנית האב החדשה שלנו מיועדת להעניק גמישות ניהולית רבה, וניתן יהיה להתאים את הבנייה בהמשך לצרכי הבריאות העתידיים של המדינה ואזור הצפון".
האירוע המשמעותי ביותר של השנים הבאות
לדבריו, הצורך הוא מאד ממשי ואפילו קריטי. ישראל מדורגת במקום נמוך בשיעור המיטות לתושב עם ממוצע של 1.7 מיטות לכל אלף תושבים, וזאת לעומת ממוצע מדינות ה-OECD העומד על 3 מיטות לכל אלף תושבים. כיום, יש בישראל סה״כ כ-16.5 אלף מיטות אשפוז בכל בתי החולים. "במשך שנתיים ניהלנו ישיבות סדורות עם אלף רופאות ורופאים, חוקרות ומנהלים, ולמעשה כל שדרת הניהול של בית החולים, כדי לגבש את החזון החדש שעל בסיסו נבנתה התוכנית בראייה עתידית".
הבנייה העתידית צריכה לקחת בחשבון גם את ההתפתחות הטכנולוגית העצומה?
"זה בהחלט מורכב. אנחנו יודעים שפני הרפואה ישתנו עד אז, מחלות ייעלמו, מחלות יופיעו, תוחלת החיים תשתנה, ולכן נדרשת גמישות ונצטרך לעדכן כל תקופה את החזון שלנו בהתאם למה שקורה בעולם הרפואה והטכנולוגיה ובעיקר תוך כדי מיצוי שטח הבינוי שיש ברשותנו. יש דברים שרק בשלבים מאוחרים יותר תהיה בהירות לגביהם: למשל, ברור שנצטרך הרבה יותר מקומות חניה, אבל יש גם סבירות שבעתיד – בעוד 5,10 -או 20 שנה, יהיו רכבים אוטונומיים, ולכן בתוך החשיבה שלנו יש כבר תשובה לשאלה, מה נעשה עם השטחים הפנויים שבהם היו אמורות להיות חניות? אנחנו לא נישאר במקום ותמיד נשאיר אופציה לתוכנית ב' והכל אנחנו בונים לפי שלבים. אם לא נעשה את התהליכים הסטטוטוריים, לא יהיה ניתן לקדם דברים בעתיד. בשלב זה נקבל אישורים למקסימום שאפשר, ונהיה ערנים לגבי ההמשך. זה הליך שבו צריך אישור אחת לחמש שנים".
זה למעשה מיזם עסקי לכל דבר ועניין.
"בהחלט. הצוות כולל אנשים מתחומים שונים מתוך המערכת שלנו בבית החולים, וכמו שבכל תוכנית עסקית יש את מודל ה-swot גם אנחנו בחנו מה החוזקות, החולשות, האיומים וההזדמנויות".
פרופ' הלברטל מספר כי הוא עובד בבית החולים רמב"ם כבר 37 שנים ומשמש כמנהל בית החולים מזה ארבע שנים, וזהו האירוע המשמעותי ביותר שעסק בו אי פעם. "עברנו את הקורונה והיו כאן מספר אירועים משמעותיים מאד אבל כאן מדובר באירוע יותר גדול מכל דבר אחר שעשיתי – תוכנית אב פורצת דרך למרכז רפואי יוצא מגדר הרגיל".
לדעתך, התהליך יהווה מודל לעוד בתי חולים בארץ?
"בוודאי. זה כבר קורה. הצגתי את הרעיונות בפני הרבה מאד פורומים ויש תהליכים רבים שקורים במקביל במערכות בריאות נוספות. רק לפני שבועיים חתמנו כאן על הסכם עם עיריית סן פרנסיסקו על כל מיני שיתופי פעולה. סיפרתי לראש העיר שלהם על התוכניות, והיא התפעלה ואמרה לי: 'אנחנו לא חושבים אפילו על מה יהיה בעוד שנה, והנה אתם חושבים על מה יקרה בעוד כמה עשורים קדימה'.
"מה שהכי חשוב לי זה לדעת שכשיהיה איזשהו צורך מצד המטופלים שלי, אענה להם בחיוב ולא יהיה חלילה מצב שבו אגיד למישהו שאין לי אפשרות לעזור לו. בית החולים שלנו הוא היחידי במדינת ישראל שממוגן כולו וגם העובדה הזו הגיעה מתוך המחויבות שלנו כאנשי רפואה ציבורית למטופלים שלנו. יש הרבה בירוקרטיות בדרך ומשמח לראות שכולם רתומים להיות איתנו במטרה החשובה: משרד הבריאות, משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל, הוועדה המחוזית, הרשות לתוכנית וכל הגורמים הרלוונטיים".
בשיתוף המרכז הרפואי רמב"ם