האם בקבוקי האלכוהול יצטרפו לרשימת המוצרים שעליהם מופיעות אזהרות בריאות בולטות? רגע לפני חילופי הממשל בארצות הברית, גורמי בריאות הציבור מקדמים מהלך חסר תקדים: סימון אזהרה על הסיכון לסרטן, ישירות על בקבוקי אלכוהול. המהלך מדגיש את הקשר בין צריכת אלכוהול לסוגי סרטן שונים, ובכך עשוי לשנות את הדרך שבה אנחנו מתייחסים לשתייה. עד כמה הסיכון אמיתי, ומה זה אומר על הרגלי הצריכה שלנו? צפו בריאיון של האפידמיולוג ד"ר אבי מגיד לאולפן ynet:
"יש מחקרים אפידמיולוגיים שמראים קשר בין צריכת אלכוהול לסוגי סרטן מסוימים. בין הסוגים ניתן למנות את סרטן השד וסרטן המעי הגס", אמר ד"ר אבי מגיד, אפידמיולוג בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון, בריאיון שערך עם אלכסנדרה לוקש באולפן ynet. "עם זאת הוא מסייג ואומר כי הדבר מושפע מאוד מפונקציה של כמות וצריכה: "למשל, מחקר שביצענו לפני כמה שנים בישראל, הראה שצמצום צריכה של אלכוהול הביא לירידה מסוימת במספר המקרים של סוגי סרטן אלו בשנת 2015. מדובר ברמת צריכה מסוימת שהיא רמת צריכה גבוהה".
לדבריו, רמת צריכה שהיא מעבר למנת אלכוהול ביום יכולה להיות מזיקה ולהעלות את הסיכון לגורמי סרטן מסוימים, אך מאידך צריכת אלכוהול מתונה אינה מזיקה. "למשל, בארצות הברית מספר מקרי הסרטן שניתן למנוע על ידי מניעת אלכוהול הוא גדול יותר, היות והרגלי הצריכה בארצות הברית הם הרגלים אחרים ושונים מאשר בישראל".
גם פרופ' שני פאלוך-שמעון, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז הרפואי הדסה, מסכימה עם הדברים. "אני חושבת שמזמן היה צריך להעלות את המודעות בקרב הציבור שאלכוהול לא טוב לבריאות, ואף מסרטן. בשנים האחרונות הייתה כבר החלטה של ארגון הבריאות העולמי שיש להימנע ככל האפשר מצריכת אלכוהול.
"אלכוהול הוא קרצינוגן – כלומר, חומר מסרטן. הוא מעלה את הסיכון לחלות בכל מיני סוגים של סרטן ואנשים לא מודעים לזה. כולם יודעים שסיגריות מסרטנות, פעם לא ידעו את זה. כיום אותו דבר לגבי אלכוהול. זה לא אומר שבהכרח צריך להתנזר ממנו אבל בוודאי צריך לצמצם את הצריכה שלו ושאנשים יהיו מודעים מה הם עושים לגוף שלהם".
פרופ' שני פאלוך-שמעון: "הרבה פעמים שואלים אותי אילו שינויים ניתן לעשות באורח החיים כדי לצמצם את גורמי הסיכון לסרטן. תמיד אני מציינת את צריכת האלכוהול כפקטור ואנשים נורא מופתעים. האם צריך להתנזר ממנו? לא, אך כן חשוב להימנע מצריכה יומיומית וגם כששותים להגביל את כמות האלכוהול שצורכים"
מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות גילו שצריכת אלכוהול מוגברת מעלה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים. "אין פה איזשהו חידוש, הדבר הזה ידוע שנים וכבר שנים רבות שהאיגודים הבינלאומים שעוסקים בסרטן מתריעים בפני הסכנות של אלכוהול", מוסיפה פרופ פאלוך-שמעון, "מדובר על קשר מובהק, וככל שצריכת האלכוהול עולה הסיכון לחלות עולה.
"לדוגמה, אני מומחית לסרטן השד. הרבה פעמים שואלים אותי אילו שינויים ניתן לעשות באורח החיים כדי לצמצם את גורמי הסיכון לסרטן. תמיד אני מציינת את צריכת האלכוהול כפקטור ואנשים נורא מופתעים. האם צריך להתנזר ממנו? לא, אך כן חשוב להימנע מצריכה יומיומית וגם כששותים להגביל את כמות האלכוהול שצורכים. המסר הוא שכמה שפחות נחשפים לאלכוהול כך זה יותר בריא – כל כוסית או מנה נוספת היא לא לטובת הבריאות".
בהמשך לדבריה של ד"ר פאלוך-שמעון, מציינת ד"ר אסתר טחובר, מנהלת תחום גידולי מערכת העיכול באסותא רמת החייל, כי "מספר גורמים הקשורים באורח החיים יכולים להשפיע על הסיכון לחלות בסרטן, כגון עישון, שתייה, תזונה, חשיפה לשמש ופעילות גופנית. בידינו הכוח להפחית את גורמי הסיכון, לבצע את בדיקות הסקר המומלצות ובכך נוכל להוריד משמעותית את הסיכוי לחלות בסרטן בכלל וסרטן המעי הגס בפרט".
עוד מציינת ד"ר טחובר כי אמנם סרטן הכבד הוא הגידול הנפוץ על רקע אלכוהוליזם, אך שכיחותו בארץ על רקע זה נמוכה בשל הרגלי שתייה שונים לעומת ארה"ב. עם זאת, לשתיית אלכוהול בהחלט יש קשר, גם אם עקיף להעלאת הסיכון לסרטן המעי הגס.
לדבריה, המנגנון שבו משפיע האלכוהול על העלאת הסיכון לסרטן אינו חד-משמעי. "קשה להפריד בין צריכת אלכוהול לבין גורמים אחרים הקשורים לאורח החיים. לעיתים צריכת האלכוהול המוגברת באה יחד עם צריכת בשר מעובד, או הפחתה בפירות וירקות. אנחנו יודעים שכל הגורמים האלה מעודדים דלקת במעי ויש גם תיאוריות שמראות קשר להשפעה על אוכלוסיית החיידקים במעי, פגיעה ישירה בתאי המעי על ידי האלכוהול, השפעה שלו על המערכת ההורמונלית וכן פגיעה בתאי הפה והלוע שמגבירה ספיגת חומרים מזיקים אחרים. בכל שנה יש 3,000 מאובחנים חדשים בישראל עם סרטן המעי הגס ורובם הגדול ניתן למניעה. אגב, שתיית אלכוהול גם מעלה את הסיכון לסרטן הפה, לוע, צוואר וושט".
אזהרות על חפיסות סיגריות כבר יש שנים, אך האם בכלל ניתן להשוות ביניהן? "ההבדל העצום בין סיגריות לבין אלכוהול הוא שסיגריה, לפי הגדרתה, מורכבת מרעלים", אומר ד"ר מגיד, "זה אוסף של רעלים, אין דבר כזה כמות צריכה שהיא מוקטנת והיא בטוחה, ולכן מאוד מאוד מוצדק לכתוב על קופסאות סיגריות ולציין עליהן את הקשר ההדוק שלהן להעלאת הסיכון לסרטן".
בעבר מצאו מחקרים ששתיית כוס יין ביום עשויה להוריד את הסיכון למחלות לב שונות בזכות ריכוז הפוליפנולים הגבוה. האם ניתן להשוות בין כוס יין ביום לבין עישון של סיגריה?
"אני לא חושב שההשוואה הזאת היא לגמרי מדויקת ונכונה", אומר ד"ר מגיד, לשים סיגריות ואלכוהול באותו סל של אזהרות זה לא דבר לגמרי נכון. אל תשכחו שלמשל גם צריכת בשר אדום היא גורם סיכון לסרטן, החל מכמות מסוימת, וגם צריכה של בשר מעובד, אז אנחנו יכולים להגיד באותו אופן שאנחנו רוצים גם לסמן את ההמבורגרים ואת הסטייקים. וזה נכון, צריכה גבוהה שלהם אכן היא גורם סיכון לסרטן, אבל צריכה מתונה שלהם לא בהכרח מזיקה ולכן אני מדגיש שלשים אותם בסל אחד ביחד עם סיגריות זה לדעתי לא דבר מדויק ונכון לעשות".
ד"ר מגיד מוסיף: "אנחנו יודעים מה קורה בארצות הברית, וכנראה שהאזהרות האלה לא תמיד מרחיקות אנשים מסיגריות, שלא לומר צרכני סיגריות חדשים, אז בטח שגם לאלכוהול זה לא יעשה את האפקט הזה. צריך לחשוב גם על כיוונים אחרים, על חינוך, על אספקטים אחרים שיסבירו לבני נוער ולצרכני אלכוהול או סיגריות, את המינונים והסכנות".
"קשה להשוות, אלה מנגנונים שונים", מוסיפה פרופ' פאלוך-שמעון, "מישהו יכול לעשן חפיסה ליום אך האדם הממוצע שצורך מדי פעם משקה חריף הוא לא אלכוהוליסט. הכוונה היא שגם צריכה שלא ברמות של התמכרות מהווה סיכון, אך לא הייתי שמה את שני הדברים באותו סל של משוואה. מה שכן, מי שצורך גם אלכוהול וגם סיגריות מגביר עוד יותר את הסיכוי שלו לחלות לחלות בהרבה מחלות כולל סרטן", היא מסכמת.