אין מי שלא חווה לפחות פעם בחייו כאב גב תחתון, שמשתק את היכולת לזוז ומכאיב בכל תנועה. אבל רגע לפני הפתרון היעיל, חשוב להבין אילו מיתוסים על טיפול בכאב כזה קיימים, ורבים משוכנעים שהם אמת לאמיתה.
לפני הכל, חשוב להבין כי מנוחה מוחלטת היא ברוב המקרים לא הפתרון הנכון, וכדאי תמיד להישאר בתנועה. צפו בתרגילים שיעזרו לכם להיפטר מהכאב:
תרגילים לטיפול בכאבי גב תחתון
(קרדיט: דוברות מאוחדת)

המיתוסים הנפוצים בטיפול בכאבי גב תחתון

1. להפסיק לזוז לגמרי מנוחה אינה הדרך הטובה להתמודדות עם כאבי גב תחתון. מחקרים מראים שתקופה ממושכת של מנוחה במיטה מהווה למעשה מכשול להחלמה. השרירים, המפרקים ואפילו העצבים שלנו, אוהבים תנועה עדינה כאשר הם מגורים, זה עוזר להם להתאושש מהר יותר. הימנעות מכאב היא לא תמיד הדבר הטוב ביותר. זה אולי לא אינטואיטיבי, אך ההמלצה שלנו על תנועה עדינה בזמן שיש כאבי גב, היא ההמלצה הטובה ביותר והאפקטיבית ביותר.
2. למתוח את השרירים לפעמים, כאשר שריר או עצב מגורים, יש לתת להם מנוחה. אולם לעיתים יש מי שאוהבים למתוח שוב ושוב. האם זה יכול להקל? – כן. עם זאת, זה בדרך כלל קצר מועד.
מיתוס נפוץ נוסף הוא שיש למתוח את מיישרי ומכופפי הירך. זה לא תמיד נכון ופעמים רבות במקום למתוח הם צריכים חיזוק. חשבו על זה בדרך זו, הפעלה עדינה של השרירים תסייע לשפר את זרימת הדם לאזור ולקדם ריפוי.
2 צפייה בגלריה
אילוסטרצית כאבי גב
אילוסטרצית כאבי גב
כאבי גב תחתון. בכל מקרה לא להפסיק לזוז
(צילום: Shutterstock)
3. לקחת תרופות אנטי דלקתיות לתקופות ארוכות נטילת תרופות אנטי דלקתיות מיד לאחר פציעה יכולה לעכב את שלבי תיקון הרקמות. להקלה על כאב עדיף ליטול משככי כאבים (בהתייעצות עם רופא המשפחה). לעיתים, שימוש קצר טווח בתרופות אנטי דלקתיות יכול לסייע, אך מומלץ לשלב תנועה עדינה על מנת לשפר את ההשפעה של התרופות ולקצר את שלב הריפוי.
4. לשמור על יציבה טובה יותר חלקנו חושבים שאם אנחנו יושבים "לא נכון" או עומדים שפופים זה גורם לכאב הגב, לכן, אם נשפר יציבה נוכל למנוע כאבים. אין מחקרים שתומכים בזה. יחד עם זאת, כן חשוב לחזור לפעילות ותרגילים כלליים והדרגתיים שיכולים לשמור על המצב הקיים ולסייע בתהליך ריפוי טבעי.
5. כאבי גב מחייבים צילום רנטגן או הדמיית CT לא תמיד יש צורך בהדמיה לכאב גב תחתון אלא אם הוא טראומטי מטבעו או בעל תופעות לוואי משמעותיות אחרות. אם לאחרונה "נתפס" לכם הגב, לא מומלץ לגשת להדמיה אלא אם כל שיטות הטיפול השמרניות האחרות, כולל פיזיותרפיה, כשלו.
2 צפייה בגלריה
חזקו את שרירי הגב להעלמת הכאב
חזקו את שרירי הגב להעלמת הכאב
חזקו את שרירי הגב להעלמת הכאב
(צילום: shutterstock)
6. ממצאים בהדמיה הם הגורמים לכאבי הגב אצל מרבית האנשים, גם אלה עם כאבי הגב וגם אלה שאין להם כאב גב כלל, תמצא "פתולוגיה" כלשהי דוגמת בלט דיסק, אם יעברו הדמיה. כלומר, ממצאים בהדמיה אינם בהכרח הגורם לכאבי הגב.

מה עושים כאשר מופיעים כאבי גב תחתון?

הגבילו את תקופת המנוחה ל-48 שעות או פחות: הוכח כי מנוחה במיטה או ירידה משמעותית ברמות הפעילות במשך יותר מיום יכולות למעשה לעכב את זמן ההתאוששות שלך. נסו לקום וללכת כמה שיותר לאחר התפרצות חריפה של תסמיני כאבי גב תחתון.
התחילו לנוע לאט ובעדינות: תחילה בלי להיכנס לכאב כלל ולאחר מכן לנוע בהדרגתיות לתוך איזור הכאב. תנועות חוזרות עדינות עשויות למעשה להפחית את רמות הכאב ולהפחית את מנגנוני ההגנה והתגובות לכאב לאורך זמן. חשוב להמשיך להתאמן כדי להפחית את הרגישות של הגב התחתון. עשו מה שאתם יכולים, גם אם זה לא הרבה. הכאב יעצור אתכם.
סוזנה מרדכיסוזנה מרדכיצילום: דוברות מאוחדת
חזקו את הגוף: לעיתים קרובות, אנשים החווים כאבי גב תחתון נוטים להתרחק מתרגילי כוח וחושבים שמתיחות טובות יותר. מתיחות עשויות ליצור הקלה לסירוגין של כאב ולטווח קצר, עם זאת, הכאב נוטה לחזור לאורך זמן. חיזוק השרירים שנרצה למתוח יכול לעזור לשפר את ההתאוששות ולהקטין אירועים חוזרים של כאבי גב תחתון. אל תפחדו להתחזק. המטרה היא לא להימנע מהרמה או נשיאה של חפצים, אלא להרים ולשאת חפצים כבדים יותר.
התמקדו בתנועות ירך ועמוד שדרה: תרגילים כלליים יסייעו לכם לחזור לשגרה. כדאי לבדוק אילו תרגילים מתאימים בהתייעצות עם הפיזיותרפיסט שלכם. רוב האנשים עם כאבי גב מצליחים להגביר את התפקוד ולהפחית את הכאב.
זכרו כי מרכוז הכאב הוא המטרה: אם אתם חווים כאב מקרין לתוך הישבן, הרגליים או אפילו כפות הרגליים, נסו לנוע דרך סדרה של תנועות חוזרות (כיפוף קדימה, אחורה, כיפוף צדדי, וכו'). נסו למצוא את התנועה שגורמת לאי הנוחות בגפיים התחתונות לנדוד כלפי מעלה, קרוב יותר למקור הכאב (חוט השדרה). אם הכאב עובר מכפות הרגליים, לשוקיים, לירך או לישבן ולבסוף נשאר עם כאבי גב חזקים למדי, זה בעצם דבר טוב.
קבעו ביקור אצל הפיזיותרפיסט: פיזיותרפיסטים הם המטפלים הראשוניים הנכונים עבור אנשים עם כאבי גב תחתון. הם יכולים לעשות הערכה יסודית, לפתח תוכנית טיפול מותאמת ולהתאים תרגילים ייעודיים בהתאם ליכולות ולמצב הנתון.

מתי כאבי גב תחתון עלולים להצביע על בעיה קשה יותר?

  • כאשר יש אובדן שליטה בפעולת מעיים או בשלפוחית השתן.
  • חוסר תחושה במפשעה או בירך הפנימית.
  • חולשת שרירים משמעותית עם אובדן שליטה בכל אחת מהגפיים התחתונות.
  • כאב שמחמיר ולא משתפר עם טיפול.
*כל אלה הן המלצות כלליות עבור מי שחווים כאבי גב תחתון. כמו תמיד, אם יש לכם שאלות, חשוב לפנות לפיזיותרפיה.
הכותבת היא פיזיותרפיסטית מחוזית של מאוחדת דרום