אביגיל אהרוני הקטנה, רק בת שבע, אובחנה לפני שנתיים עם מחלת לב נדירה ומסכנת חיים. כשהמצב החמיר והובהר כי היא זקוקה להשתלת לב דחופה בחו"ל, משפחתה יצאה למסע לגיוס כספים למימון השהייה הארוכה. הם לא ציפו לתגובה המדהימה מצד אנשים שלא הכירו, שנענו לקריאה להעניק להם תקווה - ובתוך יום גייסו מיליון שקל בקמפיין המימון.
אביה של אביגיל, אדם, זוכר היטב את הרגע שבו השתנו חייו וחיי משפחתו. "זה קרה בספטמבר 2023, ממש לפני 7 באוקטובר", הוא נזכר, "אביגיל פיתחה תסמינים של אי-ספיקת לב. בהתחלה לא הבנו בכלל מה קורה. הגענו למיון כשהיא כבר סבלה מתסמינים מאוד מטרידים: בצקות ברגליים, בטן מאוד נפוחה. תוך שעתיים התהפכו לנו החיים: עשו לה בדיקות וכבר באותו ערב הרופאים הודיעו לנו שהחיים שלנו הולכים לכיוון אחר".
אביגיל אובחנה עם מחלה נדירה בשם Restrictive Cardionyopathy. "מה שזה אומר הוא שהלב הופך למאוד נוקשה וגדול", מסביר אהרוני, "מה שקשה במחלה הזאת הוא שהיא הולכת לכיוון אחד – היא נחשבת למחלה סופנית. כבר ביום האבחון מסרו לנו שהיא תצטרך לעבור השתלה, לשמחתנו היא הגיבה טוב מאוד לטיפול התרופתי. לרגע חשבנו שנצליח להתחמק מהסטטיסטיקה ונוכל למשוך איתה ככה כמה שנים. לצערי הרב בקיץ האחרון המצב שלה החמיר מאוד והבנו שאין מנוס מהשתלה".
במרכז הרפואי שניידר לילדים שטיפל באביגיל תמכו בה ובמשפחתה - וגם בהתחלה לצאת לתרומת לב בחו"ל: "אביגיל בת השבע, אובחנה לפני שנתיים עם מחלה מולדת הפוגעת בתפקוד שריר הלב כשהטיפול היחיד במחלה הוא השתלת לב. אביגיל אינה מתאימה לעלות על לב מלאכותי כפתרון ביניים עד להשתלה. מאז אובחנה, היא נמצאת במעקב קפדני ומטופלת בתרופות דרך הפה ודרך הווריד בתדירות עולה במרכז שניידר במסירות ומקצועיות.
"מאחר שהמחלה מתקדמת, אביגיל זקוקה להשתלה בהקדם, המותאמת לפי סוג הדם, גובה ומשקל. בישראל יש כיום מספר ממתינים עם נתונים דומים המתחרים על אותה תרומה ולכן אביגיל ומשפחתה נוסעים לחו"ל, שם הסיכוי לתרומה כרגע גבוה יותר. אנו מאחלים לה בהצלחה רבה, ומחזקים אותה ואת משפחתה", נמסר משניידר.
"מזל שיש לנו כזאת מדינה נהדרת"
מכיוון שבישראל כמות תורמי האיברים קטנה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בילד שזקוק ללב בגודל המתאים ולתורם עם סוג דם זהה, החלה המשפחה לבחון אפשרות של השתלת לב בחו"ל. "מדינת ישראל סייעה לנו במימון מלא של הניתוח: קופת החולים ומשרד הבריאות נעתרו לכל הפניות שלנו", משתף אהרוני, "בסוף נשאר רק למצוא בית חולים. לבסוף בית החולים שהסכים לקבל אותנו היה בית חולים NYU Langone במנהטן".
לשם מימון ההוצאות הכבדות של השהייה בחו"ל לצורך ההשתלה והמעקב שלאחריה פתחה המשפחה בקמפיין מימון המונים דרך עמותת אומץ לב. "המטרה של הקמפיין היא להביא את כל המשפחה לגור בניו יורק, וזאת מכיוון שהשתלת לב לא נעשית באופן מיידי – צריך להמתין לתורם וזה עלול לקחת מספר חודשים", אומר אהרוני, "גם לאחר ההשתלה צריך לחכות שנה בבית החולים כדי לראות שהשתל נקלט. השנה הראשונה מאוד קריטית. יש לנו ארבעה ילדים. אביגיל היא הכי קטנה, וכולם יצטרכו לעבור כדי שנישאר ביחד בתור משפחה ולא נצטרך להתפצל לתקופה של שנה".
אדם אהרוני: "אשתי, יוצאת אתיופיה, גייסה את כל הקהילה. החברה שבה אני עובד נתנה לי את כל הזמן שהייתי צריך, המנכ"ל בעצמו ישב איתי בטלפון ועזר לי לגייס תרומות. רק ביום שבת האחרון הגיע אליי אדם הביתה דרך פייסבוק כדי לתת לי מאה דולר ביד ולהגיד בהצלחה"
להתגייסות הגדולה שהגיעה לאחר מכן, גם אהרוני לא ציפה. "זה לא ייאמן", הוא אומר בהתרגשות, "אנשים שלא הכרנו ולא שמענו מהם פשוט נרתמו. שירתתי הרבה שנים בקבע, בהתחלה ביחידת דובדבן. עמותת דובדבן ארגנה מבצע חובק עולם בשביל להרים תורמים. אשתי, יוצאת אתיופיה, גייסה את כל הקהילה. החברה שבה אני עובד נתנה לי את כל הזמן שהייתי צריך, המנכ"ל בעצמו ישב איתי בטלפון ועזר לי לגייס תרומות. רק ביום שבת האחרון הגיע אליי אדם הביתה דרך פייסבוק כדי לתת לי מאה דולר ביד ולהגיד בהצלחה. יותר מ-7500 תורמים. בסופו של דבר התחלנו את הקמפיין ביום חמישי אחר הצהריים ועד יום שישי ביום שלמחרת כבר אספנו מיליון שקלים".
הוא מוסיף: "מה שאני רוצה לומר הוא שאנחנו בתקופה של פילוג, כולם מתווכחים עם כולם, קורים דברים קשים במדינה, אבל אנחנו קיבלנו תמיכה. הרגשתי שהאירוע שעובר עלינו הוא האירוע הכי מרכזי בחיים שלי, אך הייתי בטוח שאין סיכוי שלאנשים תהיה בכלל הפניות לפתוח ולהסתכל, אבל הנה – קרו דברים מדהימים. היה לנו מזל שיש לנו כזאת מדינה נהדרת".
- לחתימה דיגיטלית על כרטיס אדי - לחצו כאן