יש האומרים שהדבר היחיד שעוצר את נשירת השיער זה הרצפה. ובכל זאת, שווה לבדוק מה הם הגורמים לתופעה המטרידה ובאילו מהם ניתן לטפל, מתי מדובר בנשירה עונתית ומתי זו נשירה שמושפעת ממצבי בריאות וסטרס, מה הקשר להורמונים ולהיעדרם ומתי מגיעה הידלדלות שיער שמביאה להתקרחות – גם אצל נשים. כן, מתברר ש־20 אחוזים ממי שסובלים מהתקרחות הם נשים, והתופעה אינה מדוברת מספיק – כך אומרת ד"ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר.
קראו עוד:
לדבריה, "נשירת שיער היא תהליך טבעי המתרחש אצל כולם. כאשר היא תקינה יש אובדן של עד 100 שערות ביום. אולם לעיתים, מסיבות שונות, ישנה נשירה חריגה וייווצר מצב של נשירת שיער מפושטת (טלוגן אפלוביום, Telogen Efluvium).
מה זו בעצם נשירת שיער מפושטת?
"מצב של נשירה שנפוץ הן אצל נשים והן אצל גברים בגילים שונים. נשירה זו מופיעה בדרך כלל חודש וחצי עד ארבעה חודשים לאחר מצב של לחץ גופני או נפשי, בעקבות מחלה קשה, לידה מסובכת, פציעה, ניתוח, דיאטה חריפה או מתח נפשי גבוה. בדרך כלל הבעיה תחלוף ללא טיפול תוך שישה חודשים בערך", אומרת ד"ר מרסר.
נשירת שיער נפוצה נוספת אצל נשים, היא מסבירה, מתרחשת כמה חודשים אחרי לידה. "מצב זה נובע מהרמה ההורמונלית הגבוהה בזמן ההיריון, שמגדילה את מספר השערות וזקיקי השערות המצויים בשלב צמיחה. ההשפעה ההורמונלית הזאת חולפת בהדרגה לאחר הלידה, אבל כיוון שגם הלידה עצמה מלווה בסטרס – גופני ונפשי, יכולים זקיקי שיער רבים להיכנס למצב 'מנוחה', ונשירה תתחיל חודשיים עד ארבעה חודשים לאחר מכן", אומרת ד"ר מרסר, ומרגיעה: "לרוב הצמיחה חוזרת למצב רגיל לאחר כחצי שנה. למעשה, כל עוד נשים נמצאות בגיל הפריון, הורמוני האסטרוגן המיוצרים בשחלות מגינים עליהן מפני נשירת השיער".
ומה קורה אחר כך?
"לצערנו, נשירה ודלילות שיער הן תופעות נפוצות אצל נשים בגיל המעבר, שיכולות גם להקריח. בגיל 60 ומעלה, המערכת הביוכימית הנמצאת בבסיס השיער מייצרת יותר הורמונים זכריים, ובכך מחריפה את נשירת השיער – בעיקר מאמצע קו השיער הקדמי אל עבר הקודקוד. השיער גם נעשה עדין, פגיע, שביר ובהיר יותר".
ומה הפתרונות שהרפואה מציעה?
"הפתרונות, לצערי, לא רבים. הם תלויים בסוג הבעיה. כאשר רופא העור מאבחן את אופי הידלדלות השיער, הוא יכול להציע השלמה של המינרלים החסרים בגוף עם הכניסה לגיל המעבר, או להפנות לטיפול הורמונלי בהתייעצות עם רופא מומחה. לצערנו, כאשר מדובר בהתקרחות על רקע גנטי, אין הרבה מה לעשות".
גם אנה בלסקי, נטורופתית והרבליסטית בחברת MORAZ צמחי מרפא, מציינת שהידלדלות שיער שמקורה בגורם גנטי אינה ניתנת לתיקון. "זה כמו גובה, או צבע עיניים", היא מציינת. אבל לדבריה, כאשר מדובר בנשירה על רקע מצבי סטרס או חוסרים מינרליים בגוף, כאן בהחלט יש טעם לנסות לתקן, בין אם על ידי השלמה של החוסרים, או על ידי נקיטת צעדים מפחיתי סטרס.
מה הקשר בין נטילת ויטמינים ומינרלים לנשירת שיער הנובעת מסטרס, למשל?
"סטרס הוא מצב שגורע מהגוף הרבה אנרגיה, וכדי להחזיר לעצמו תחושה של חיוניות, הגוף מתחיל 'לאכול' את מאגרי הוויטמינים והמינרלים. למשל, אם בגלל סטרס הגוף חיסל את מאגרי הברזל, הדבר יתבטא בנשירה, בתשישות ובקוצר נשימה כי אין לנו מספיק חמצן. אם הוא חיסל את מאגרי ויטמין B, שאחראים על מערכת העצבים, התגובה תהיה רגל עצבנית, או שינה לקויה וחוסר שקט".
ומה עם הנשירה העונתית בסתיו?
"היא יכולה לנבוע משינוי ברמת החומציות בקרקפת, שיכול להוביל לגרד, לקשקשת ולנשירה. במצב זה יש להגביר צריכה של פירות וירקות, בעיקר כאלה שמכילים נוגדי חמצון, ואם יש גרד או קשקשת ברמה גבוהה יותר, להשתמש בשמפו לאיזון החומציות, כמו למשל שמפו שמכיל רוזמרין".
ומתברר שיש גם קצת אור בקצה השערה: טיפול בשיטת HAIRSTETICS, שגם מעוגנת בפטנט ישראלי חדש יחסית, ובבסיסו מילוי של הקרחות בעזרת "מחסניות" שיער סינתטי שרופא מחדיר לקרקפת בהרדמה מקומית. "כל מחסנית מכילה כ־25 שערות סינתטיות, ובהליך של כחצי שעה עד שעה ניתן למלא משמעותית חלקים דלילים בקרקפת והתוצאה היא מראה שיער טבעי", אומרת ד"ר מרסר.