אחד מכל 12 ישראלים מאובחן עם סוכרת, מחלה שבעשורים האחרונים הולכת ומתפשטת בקרב האוכלוסייה בעולם כולו. טרום-סוכרת הוא מצב שכיח אפילו עוד יותר, וקיים בקרב כמחצית מהאמריקנים וביותר מרבע מהמבוגרים הישראלים, אם כי רובם אינם מודעים לכך.
אין ספק שהרגלי תזונה ואורחות חיים הם בעלי תרומה משמעותית להתפתחות סוכרת וטרום סוכרת, אבל נראה שמזונות אולטרה-מעובדים הם מעין מכוניות מירוץ במסלול הזה. מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה, מחזקים את הקשר בין צריכת מזונות אלו להתפתחות סוכרת וסיבוכיה, ומוכיחים, שוב, כמה סכנות בריאותיות ניתן למצוא במטבח הביתי שלנו או במרחק לחיצת כפתור למשלוח. אז איך עובדים המנגנונים הללו לרעתנו, למה הם פוגעים במיוחד באוכלוסייה הסוכרתית ומה ניתן לעשות, כדי להתמודד עם הבעיה?
מחקר חדש שפורסם בכתב העת של האיגוד האמריקני לתזונה, The American Journal of Clinical Nutrition, בחן את הקשר בין אכילת מזון אולטרה-מעובד לסיבוכי סוכרת בקרב 5,685 בריטים עם סוכרת סוג 2. הנבדקים מילאו שאלוני תזונה וסיפקו נתונים רפואיים לאורך 12 וחצי שנים בממוצע, ותמונת המצב די עגומה.
נמצא שאכילת מזון אולטרה-מעובד מגבירה באופן משמעותי את הסיבוכים של מחלת הסוכרת – פגיעה בכליות, פגיעה ברשתית העיניים או פגיעה במערכת העצבים הפריפרית. לפי מחקרים קודמים, בקרב חולי סוכרת שצרכו מזונות אולטרה-מעובדים, נמדד שיעור גבוה יותר של אירועי התקפי לב ותמותה. כשמדובר במשקאות מתוקים, מחקרים שנערכו בעבר, מראים שהסיכון להתפתחות טרום סוכרת וסוכרת, מכפיל את עצמו בקרב הצרכנים.
"כמעט כל המזון שמככב בפרסומות או נמכר בחנויות נוחות, ויותר מחצי ממוצרי המזון בסופרמרקט, הם אולטרה-מעובדים. זה כולל לא רק ממתקים, חטיפים ועוגיות, אלא גם אוכל מהיר או מוכן, רוב המשקאות, הלחמים התעשייתיים, מוצרי בשר מעובדים, דגני הבוקר והמוצרים לתינוקות"
כך עובד המנגנון של מזון אולטרה-מעובד
מזון אולטרה-מעובד כולל מוצרי מזון תעשייתיים, המכילים רשימת מרכיבים ארוכה, שכוללת לרוב הרבה סוכר, שומן, מלח ומרכיבים בעיבוד תעשייתי. מרכיבים אלו כוללים חומרים שבני אדם לא נחשפו אליהם בדורות הקודמים, כולל חומרי טעם, צבע, מתחלבים, משמרים וחומרים שייעודם להחליף מרכיבים יקרים, כדי להפוך את המזון לזול, מפתה, ובעל חיי מדף ארוכים.
כמעט כל המזון שמככב בפרסומות או נמכר בחנויות נוחות, ויותר מחצי ממוצרי המזון בסופרמרקט, הם אולטרה-מעובדים. זה כולל לא רק ממתקים, חטיפים ועוגיות, אלא גם אוכל מהיר או מוכן, רוב המשקאות, הלחמים התעשייתיים, מוצרי בשר מעובדים (כל מוצר בשר שאינו בשר טרי, כולל נקניקים ונקניקיות, פסטרמה, נגיסי עוף, בשר משומר ועוד), דגני הבוקר והמוצרים לתינוקות.
הקשר בין מזון מהיר לסוכרת
למי שכבר פיתח טרום סוכרת או סוכרת, אכילת מזון אולטרה-מעובד מזיקה במיוחד, וההסבר לכך פשוט. המזון הזה מכיל הרבה פחמימות מעובדות, שמקפיצות את כמות הגלוקוז בדם במהירות רבה, ומאתגרות את המנגנון לאיזון הגלוקוז בדם, שאינו פועל באופן תקין במצבים אלו. העיבוד התעשייתי מקטין את גודל החלקיקים ומסיר או הורס חומרים, כמו סיבים תזונתיים, שבאוכל אמיתי ממתנים את ספיגת הפחמימות.
כשאני מדברת עם מטופלים על הרגלי האכילה שלהם, אני מגלה שרבים צורכים אותם בקביעות, לעיתים קרובות לאורך כל היום, ולרוב כתחליף לאוכל אמיתי. באנשים עם סוכרת, שמשתמשים בחיישן גלוקוז רציף, ניתן לראות את הקפיצות התלולות של רמות הגלוקוז מיד אחרי צריכת המזונות הללו.
מתי יכירו בהתמכרות למזון אולטרה-מעובד?
יצרני המזון האולטרה-מעובד יודעים שכשמתחילים לאכול אותו קשה להפסיק, וצרכנים ממשיכים לאכול הרבה מעבר למה שתכננו. הפרסומות, האריזה המפתה, המחיר הנמוך, הזמינות לאכילה במאמץ מינימלי, המרקמים והטעמים, גורמים לאכילת כמויות גדולות יותר מהכמויות שאוכל אמיתי נאכל.
היצרנים עושים ניסויים לזיהוי השילוב המושלם בין מרקם, טעם ומראה שיגרום לנסיינים לרצות להמשיך לאכול ולצרוך את הכמות הגדולה ביותר. ובמילים אחרות – לזהות את המוצר הממכר ביותר. כמו שנאמר בפרסומות: "לא תוכל להפסיק לאכול".
בחודשים האחרונים השתתפתי, יחד עם קבוצת מדענים ורופאים, במפגשים לכתיבת מסמך לארגון הבריאות העולמי שמטרתו להביא להכרה בהתמכרות לאכילת מזון אולטרה-מעובד. המחקרים מראים שמנגנוני ההתמכרות לצריכת המזונות הללו, דומים לאלו של התמכרות לחומרים אחרים, כמו אלכוהול וסמים, התסמינים של איבוד שליטה והסבל דומים וגם הנזקים הבריאותיים הם משמעותיים.
מאחר שבאנשים עם סוכרת, התזונה משפיעה באופן ישיר על איזון הגלוקוז, שהוא המפתח להימנעות מסיבוכי המחלה, הנזק של התמכרות למזון אולטרה-מעובד, מהותי במיוחד בקרב האוכלוסייה הזו.
אחד הנושאים שעדיין לא נחקרו, הוא ההשלכות של טיפול מכוון להתמכרות לאכילת מזון אולטרה-מעובד, על איזון סוכרת, כאשר הצפי הוא ששיפור ההתנהלות עם מזונות אלו, תשפר גם את איכות החיים ואיזון הסוכרת.
בקרוב צפוי להתחיל ברמב"ם מחקר העוסק בנושא, בשיתוף פעולה של שירות הסוכרת במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם, ד"ר יעל פיקל, פסיכיאטרית העוסקת בהפרעות אכילה, וחוקרים נוספים. במחקר, שמגייס משתתפים בימים אלה, ייקחו חלק אנשים עם סוכרת סוג 2 והתמכרות לאכילה. התקווה שלנו היא שנוכל, דרך המחקר, להבין טוב יותר את דרכי הפעולה והמנגנונים שיכולים לסייע בהתמודדות עם האתגר שמסכן את בריאותם של רבים. להשתתפות במחקר - לחצו כאן.
הכותבת היא מנהלת שירות סוכרת ורופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם, רמב"ם