מבדיקת דם - להקמת חברת סטארט-אפ שפיתחה מערכת מהפכנית: סיפורו של ד"ר ערן פלדחי מתחיל בבדיקת דם שגרתית שעשה בגיל 42, לפני כעשור. באותה בדיקה נמצא כי יש לו סוכר גבוה בדם, טרום סוכרת, ומיד התחילו לרוץ במוחו המחשבות: "למה בגיל יחסית צעיר גילו לי כזה דבר? ומה היה קורה אם הייתי מגלה את זה בגיל 30? אולי היה אפשר למנוע את זה לגמרי?".
השאלות האלה הובילו את ד"ר פלדחי, רופא בהכשרתו ויזם סדרתי בתחום הטכנולוגיה הרפואית, להקים את OpenDNA - חברת סטארט-אפ ישראלית שמפתחת מערכת מהפכנית המשלבת בדיקות DNA, מידע קליני ובינה מלאכותית כדי לחזות ולמנוע מחלות בעלות רקע גנטי.
בינה מלאכותית בימינו היא כלי רב עוצמה שמהווה שינוי מהותי בתחומים רבים, מעבר לרפואה. הטכנולוגיה הזו משנה את הדרך בה אנו פועלים, מתקשרים, עובדים ומבינים את העולם הסובב אותנו, אם זה בתחום הכלכלה, התחבורה, החינוך ואפילו בעולמות האמנות, המוזיקה והעיצוב.
ד"ר ערן פלדחי: "החזון של מניעת מחלות על רקע גנטי היה קיים כבר לפני 20 שנה, כשריצפו את הגנום בפעם הראשונה. אפילו יובל נח הררי כתב בספרו 'קיצור תולדות האנושות' שבעתיד רופאים יוכלו למנוע ולטפל בהתקפי לב ובסרטן באמצעות המידע הגנטי של המטופלים"
בתחום הרפואה, הבינה המלאכותית מסמנת את תחילתה של מהפכה טכנולוגית שמביאה עימה שיפורים משמעותיים בזיהוי, טיפול ומניעה של מחלות. השימושים שלה בתחום הרפואה רבים ומגוונים, ומשפיעים לא רק על רופאים ומטופלים, אלא גם על כל מערכת הבריאות, כמו בתחום הדימות, ברפואה מותאמת אישית, פיתוח תרופות, ניהול מידע רפואי ועוד.
מהמעבדה למציאות: כך נולד החזון
"החזון של מניעת מחלות על רקע גנטי היה קיים כבר לפני 20 שנה, כשריצפו את הגנום בפעם הראשונה", הסביר ד"ר פלדחי, בן 52, נשוי לעינת ואב לשלושה. "אפילו יובל נח הררי כתב בספרו 'קיצור תולדות האנושות' שבעתיד רופאים יוכלו למנוע ולטפל בהתקפי לב ובסרטן באמצעות המידע הגנטי של המטופלים".
ד"ר פלדחי, בעל דוקטורט לרפואה מאוניברסיטת תל אביב ו-MBA מאוניברסיטת בן גוריון, לא היה זר לעולם הטכנולוגיה הרפואית. הוא עבד בחברת מדקון, שנרכשה על ידי חברת מקסון האמריקאית, וניהל חממה טכנולוגית במשגב שהשקיעה בחברות מכשור רפואי בשלבים מוקדמים (טרנד-ליינס מדיקל).
ב-2018, בחיפושיו אחר מומחה בתחום הגנטיקה האפידמיולוגית, ד"ר פלדחי נסע לכנס באירופה, שם פגש את פרופ' ואנגליס אוונגלו. "הוא היה מומחה בעל שם עולמי בתחום, עם פרסומים בכתבי העת הכי נחשבים", סיפר ד"ר פלדחי. "בנינו את החברה ביחד". למרבה הצער, אוונגלו נפטר לפני כשנה וחצי, אך החברה ממשיכה את דרכו.
לצד ד"ר פלדחי עומדים שני שותפים מנוסים: ארז אורנן (CTO) איש תוכנה עם 25 שנות ניסיון בתחום מדעי החיים, שפיתח את הטכנולוגיה מאחורי המערכת; וניר גמליאל (CBO), המתגורר בארה"ב, גם הוא עם ניסיון של כ-25 שנים בפיתוח עסקי בתחום הרפואי ומספר אקזיטים מוצלחים בתחום.
הטכנולוגיה המהפכנית
OpenDNA פיתחה טכנולוגיה ייחודית המוגנת בפטנט, המשלבת בינה מלאכותית לעיבוד נתונים ממיליוני בסיסי DNA. "אנחנו משתמשים בבינה מלאכותית כדי לתרגם את המידע לרופא בצורה הכי פשוטה להבנה בקליניקה", הסביר ד"ר פלדחי. "רופאי משפחה צריכים לטפל מהר, אין להם זמן, יש להם הרבה מאוד מטופלים. המערכת שלנו מנגישה להם את המידע בצורה ברורה ומיידית".
המערכת המהפכנית שיצרו משלבת בין בדיקה גנטית, מידע קליני ובינה מלאכותית לשם חיזוי, מניעה וטיפול במגוון רחב של מחלות בעלות רקע גנטי מורכב. כל זה קורה באמצעות טכנולוגיה ייחודית, המוגנת בפטנט רשום, שמבוססת על בינה מלאכותית (AI) ייחודית המעבדת נתונים ממיליוני בסיסי DNA, ביו-מרקרים ומידע קליני, וכן מבוססת על אלגוריתמים של למידת מכונה ולמידה עמוקה.
אלגוריתמים אלה מציעים פתרונות פורצי דרך בניבוי, מניעה וטיפול מותאם אישית במחלות עם רקע גנטי מורכב, כגון מחלות לב, סוכרת, סרטן, אוסטאופורוזיס, דלקת מפרקים שגרונית, אי ספיקת כליות, מחלות אוטואימוניות והפרעות נוירולוגיות.
המערכת עברה ולידציה על בסיס נתונים של יותר מ-500,000 חולים ושני ניסויים קליניים מוצלחים, אחד מהם עם Mayo Clinic, רשת בתי החולים המובילה בארה"ב שגם השקיעה בחברה. "כבר יש לנו מקרים שבהם המוצר שיפר את פרופיל הסיכון של המטופלים", ציין ד"ר פלדחי. "למשל, היה מקרה של אדם שהורדנו את פרופיל הסיכון שלו להתקף לב כי חזינו שהוא בסיכון גבוה והוא התחיל טיפול תרופתי מניעתי לאחר שסירב במשך שנים".
בנוגע לאופן ביצוע הבידקה הסביר ד"ר פלדחי כי המטופל מבצע בדיקה באמצעות מטוש ובהמלצת הרופא. "את המטוש עצמו משפשפים על הלחי הפנימית, משם הוא נשלח למעבדה גנטית בטקסס שבארצות הברית. שם הם מעבדים את המידע בשבילנו, ואנחנו מקבלים קובץ שמכיל ומשקף את כל המידע ב-DNA של כל מטופל", אמר. הוא ציין כי על הבדיקה משלמים המטופלים, או הביטוח הפרטי שלהם, במידה ויש להם. לאחרונה קיבלה החברה גם קוד שיפוי ביטוחי שמשמש לקבלת שיפוי מחברות הביטוח הרפואי.
מבט לעתיד
למרות שהחברה מונה כיום ארבעה עובדים בלבד, היא נמצאת בנקודת מפנה משמעותית. OpenDNA חתמה לאחרונה על הסכם הפצה עם חברת ההפצה הגדולה בארה"ב, מקסון, המעניקה לה גישה ל-250,000 מרפאות ברחבי ארה"ב באמצעות כאלף אנשי מכירות. "השוק האמריקני בתחום הרפואי הוא השוק הכי נחשב והכי רווחי", ציין ד"ר פלדחי.
החברה נמצאת כעת בעיצומו של סבב גיוס המונים מוצלח בפלטפורמת PipleBiz, שצפוי להסתיים ב-6 בדצמבר 2024. "הגענו כבר ליותר מ-3.2 מיליון שקלים ואנחנו מתכוונים לגייס באזור ה-5 מיליון", סיפר ד"ר פלדחי. "המטרה שלנו היא להפוך לסטנדרט בתחום. אחרי שנתבסס בארצות הברית, נרצה להתרחב לשווקים בינלאומיים - ישראל, אירופה, יפן והמזרח הרחוק. בסופו של דבר, החזון הוא שכל אדם יעשה את הבדיקה הזו".
פורסם לראשונה: 09:01, 02.12.24