בשיתוף סאנופי
תחת הכותרת הכללית של דלקת מפרקים, מסתתרות למעלה מ-100 מחלות שונות. דלקות המפרקים מתאפיינות בכאב ונפיחות ועלולות לגרום לפגיעה מבנית במפרקים. דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), היא דלקת המפרקים השכיחה ביותר ומופיעה בקרב אחד מכל מאה אנשים, לרוב בעשור השלישי לחיים.
דלקת מפרקים שגרונית היא מצב כרוני. למעשה, זו מחלה שעלולה להמשך לאורך כל החיים ואין שום דרך לרפא את החולה. עם זאת, בעשורים האחרונים פותחו טיפולים יעילים שיכולים להקל על התסמינים, לדכא את המחלה ולעצור את התקדמותה. כיום, בעזרת אבחון נכון – ניתן בהחלט לשפר את החיים לצד המחלה, להפחית ולעיתים אף למנוע לחלוטין את הכאבים ולאפשר למטופל לחיות באופן כמעט רגיל לחלוטין.
דלקת מפרקים שגרונית: מאובחנת בגיל צעיר ושכיחה בקרב נשים
דלקת מפרקים שגרונית (המכונה גם RA) היא מחלה אוטואימונית, כלומר מצב שבו מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו. ה"תקיפה" הזו מתבטאת בכאבים במפרקים – ובדרך כלל במספר רב של מקומות בגוף. ברוב המקרים, בשלב הראשון יופיע כאב במפרקי כפות הרגליים או הידיים, שיהיה מלווה בנפיחות. לכאב אופי דלקתי שנוטה לפעמים גם להעיר את המטופלים בלילה. הכאב מלווה בנוקשות בוקר משמעותית ומקשה מאוד על ביצוע פעולות שגרתיות.
בניגוד למחלות רבות שמאפיינות את הגיל המבוגר, דלקת מפרקים דווקא נוטה להופיע בגילאים צעירים – לרוב סביב גיל 40-60. דלקת מפרקים שגרונית נפוצה גם יותר בקרב נשים. עם זאת, חשוב לציין, שהמחלה יכולה להתפתח בכל גיל ובקרב כל מגדר.
בהיעדר טיפול, הדלקת הכרונית עלולה לגרום נזק בלתי הפיך למפרקים ולכן העיקרון החשוב ביותר לטיפול נכון ויעיל במחלה הוא אבחון מוקדם וטיפול בהתאם. השאיפה היא לאבחן כמה שיותר מהר לפני שהמחלה מתקדמת וגורמת לנזק משמעותי למפרקים. למרבה הצער ישנם מחקרים אשר מראים שרבים מהמטופלים מאובחנים רק לאחר מספר שנים מאז הופעת התסמינים הראשונים של המחלה עקב מודעות נמוכה.
אבחון של דלקת מפרקים שיגרונית מבוצע על ידי ראומטולוגים, שהם רופאים מומחים לרפואה פנימית המתמחים במחלות הקשורות במפרקים, רקמות החיבור והרקמות הרכות בגוף. התהליך מתבסס על ההיסטוריה הקלינית ובדיקה גופנית, בדיקות מעבדה לאיתור מדדי דלקת ולזיהוי נוגדנים המאפיינים את המחלה ובדיקות הדמיה כגון אולטרה סאונד המאפשר להדגים את התהליך הדלקתי או צילומי רנטגן אשר עלולים לגלות נזק מבני.
"בהיעדר טיפול, הדלקת הכרונית עלולה לגרום נזק בלתי הפיך למפרקים ולכן העיקרון החשוב ביותר לטיפול נכון ויעיל במחלה הוא אבחון מוקדם וטיפול בהתאם. השאיפה היא לאבחן כמה שיותר מהר לפני שהמחלה מתקדמת וגורמת לנזק משמעותי למפרקים"
מהפכת הטיפולים בדלקת מפרקים שגרונית
כדי להבין איך מטפלים בדלקת מפרקים שגרונית חשוב להסביר בקצרה על אופן הפעולה של המחלה. דלקת מפרקים שגרונית מתאפיינת בתקופות של התלקחויות משמעותיות, שמתבטאות בכאבים חזקים, ובתקופות של הפוגות (רמסיה) שיכולות להימשך בין חודשים לשנים.
לפני כשלושה עשורים, חולים שאובחנו עם דלקת מפרקים שגרונית נאלצו לשמוע מהרופאים שארגז הכלים הטיפולי כמעט ריק לחלוטין, והיכולת שלהם לסייע ולהקל על כאבם הייתה קטנה וכמעט לא אפקטיבית. חלקם מהחולים אף פיתחו ליקויים קשים ונכות.
אולם כיום, פותחו מגוון רחב של טיפולים שיכולים לתת מזור ותקווה לחולים עם דלקת מפרקים שגרונית. אומנם מדובר במחלה מורכבת ומאתגרת, אבל יחד עם זאת היא ניתנת לשליטה ולטיפול, וחולים רבים יכולים לחיות לצידה במידה והם מקפידים על ההנחיות הרפואיות ונמצאים באופן קבוע תחת מעקב.
דיסציפלינות רפואיות רבות מאמצות את הגישה של "רפואה מותאמת מטרה", וגם בתחום הראומטולוגיה עושים התאמה אישית של הטיפול בדלקת מפרקים לכל מטופל. אחד מעקרונות הטיפול הוא מעקב הדוק, בתדירות של לפחות פעם ב-3 חודשים על מנת לוודא שהטיפול השיג את מטרתו . מטרת הטיפול הינה לרוב להגיע להפוגה או לדרגת פעילות מחלה נמוכה ויש להתאים את הטיפול בהתאם. בחירת הטיפול לוקחת בחשבון את מאפייני המחלה, ההיסטוריה הרפואית והטיפולים הקודמים אותם המטופל קיבל. סל הטיפולים בדלקת מפרקים שגרונית הוא רחב וכולל שלוש קבוצות טיפול עיקריות:
תרופות נוגדות דלקת – אלו תרופות שמסייעות להפחית את התגובה הדלקתית המופרזת שגורמת לכאב ונפיחות . מטרת הטיפול היא להפחית את הכאב, את הנפיחות ואת מדדי הדלקת בגוף. יחד עם זאת, טיפולים אלו לא עוצרים את התקדמות המחלה.
תרופות אימונוסופרסיביות (או מדכאות חיסון) המשנות את מהלך המחלה – מדובר בתרופות וותיקות אשר עשויות להועיל במיוחד בתחילת הדרך.
תרופות ביולוגיות – אלו תרופות מיוצרות על ידי חומרים חיים (כמו תאי דם לבנים משובטים במעבדה) הפועלות באופן ספציפי נגד חלבונים מחוללי דלקת ונחשבות לפריצת דרך מדעית. התרופות עשויות לסייע בהקלה על הכאב של החולה ולהפחית את ההשפעה ההרסנית של המחלה על המפרקים. תרופות ביולוגיות ניתנות בהזרקה תת-עורית או בעירוי לתוך הוריד.
טיפול מולקולרי (מעכב JAK) – זוהי קבוצת תרופות חדשה יחסית ומבטיחה. הטיפולים חוסמים את הפעילות של אנזים מעודד דלקתיות שנקרא JAK שנמצא פעיל ביתר במצב של דלקת מפרקים שגרונית.
בכול אחת מהקבוצות האלו קיים היצע רחב של טיפולים ותרופות לקווי הטיפול השונים של המחלה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם מערכת החיסון שלנו היא מתוחכמת ולכן, ייתכן שאותה התרופה תשפיע בצורה שונה על אנשים שונים, או לחילופין שהתרופה תהיה יעילה לזמן מה – אך בשלב מסוים היא תפסיק לעבוד ולהשפיע. סל הטיפולים שזמין כיום לחולים בדלקת מפרקים שגרונית בישראל הוא רחב מאוד ומאפשר להחליף ולבצע התאמה מחודשת בכל שלב. יחד עם זאת, חלה גם אחריות מצד המטופלים עצמם להיות במעקב ולהגיע ולהיבדק כל מספר חודשים אצל הרופא המטפל.
הפרוגנוזה של דלקת מפרקים שגרונית שינתה את פניה מהקצה אל הקצה בזכות היצע הטיפולים הרחב. כיום יש לנו את הכלים להקל על סבלם של החולים ואנו יכולים לאפשר תקופות ארוכות של הפוגה. יחד עם זאת חשוב להקפיד להימצא במעקב על מנת לבחון את השפעת הטיפול להפחית את הסיכון להתלקחויות נוספות.
למידע נוסף או שאלות יש לפנות לרופא.ה המטפלים.
- הכותבת הינה מומחית לרפואה פנימית וראומטולוגיה ומנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל אביב – איכילוב
מוגש כשירות לציבור מטעם חברת סאנופי.