הסדר פשרה הושג בפרשת התרופות שפג תוקפן שניתנו לחולי סרטן במרכז הרפואי רמב"ם שנחשפה במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות". הפרקליטות הודיעה היום (ד') כי במסגרת ההסדר שהוגש לבית המשפט המחוזי בחיפה יוענק פיצוי של 16.2 מיליון שקל וכן גמול לתובעים הייצוגיים ושכר טרחת עורכי דין. ההסדר ייכנס לתוקף לאחר שיקבל את אישור בית המשפט.
התובעים טענו כי מטופלים חולי סרטן טופלו בשנים 2017-2016 בתרופות שפג תוקפן, בניגוד לפרוטוקולים הרפואיים. בפרשה זו נפתחה גם חקירה פלילית, שנסגרה באוגוסט 2023. על סגירת התיק הוגש ערר לפרקליטות המדינה, וטרם התקבלה בו הכרעה. הפרשה עוררה בשעתו הדים רבים בקרב משפחות הנפטרים והמאושפזים ברמב"ם. הוגשו גם תביעות אזרחיות לבית המשפט המחוזי בחיפה מצד בני המשפחות.
2 צפייה בגלריה
בית חולים רמב"ם
בית חולים רמב"ם
בית חולים רמב"ם
(צילום: גיל נחושתן)
התביעה התבססה על עילות שונות, העיקרית שבהן הייתה טענה לפגיעה בזכות האוטונומיה של המטופלים. בין היתר נטען בתביעה, כי התנהלות בית החולים פגעה בזכות המטופלים לקבל מידע מלא ומדויק אודות הטיפולים שהם מקבלים, ובכך פגע באוטונומיה שלהם לקבל החלטות רפואיות מושכלות לגבי גופם.
לאחר הגשת תגובה מטעם המדינה באמצעות עו"ד עינת שטרמן, איתן צור וערן רזניק מפרקליטות מחוז חיפה-אזרחי, הופנו הצדדים לגישור בפני השופט בדימוס בנימין ארנון. הליך הגישור הממושך הוביל בסופו להסכם הפשרה.
לפי הסדר הפשרה יוענק פיצוי של 4,000 שקל לכל מטופל חולה סרטן, שהיה בחיים במועד פרסום הפרשה (5 בפברואר 2020), שטופל בתרופות אונקולוגיות ברמב"ם בשנים אלה. הסכום הנותר יועבר לקרן ייעודית למימון טיפולים אונקולוגיים שאינם כלולים בסל הבריאות. בנוסף, 13 התובעים הייצוגיים שהגישו את התביעות יקבלו גמול נוסף של 10,000 שקל לכל אחד.
לאחר אישור ההסדר בבית המשפט, רמב"ם יצטרך להפיץ הודעה רשמית לכל המטופלים שהנושא נוגע אליהם. לחולים יינתנו 45 יום לומר אם אינם מוכנים לקבל את הכסף. אם לא יתנגדו, המשמעות היא שהם מאשרים את ההסדר והכסף יועבר אליהם. אם לא, הם יידרשו לומר שאינם מסכימים. כל זה יקרה לאחר שבית המשפט יאשר את הפשרה ולאחר שיהיו פרסומים של רמב"ם על אודות ההסדר.
עו"ד אסף שובינסקי, שאביו נפטר בעקבות סרטן וטופל ברמב"ם בשנים ההן, ייצג את המבקשים בבקשה לתובענה ייצוגית. הוא הגיב על הסדר הפשרה: "בחלוף חמש שנים מחשיפת הפרשה החמורה ביותר בתולדות מערכת הבריאות בישראל יצא הצדק לאור. גם אם באיחור, בית החולים יפצה את המטופלים בעקבות המעשים החמורים שבוצעו בו. לצערנו, מספר רב של מטופלים נפטרו עוד בטרם נחשפה הפרשה, וכספי הפיצוי יועברו, בשמם, להענקת טיפול רפואי, שאינו בסל, לילדים חולי סרטן".
הוא הסביר, כי "בקשת האישור הוגשה בשנת 2020 לאחר התפוצצות הפרשה, בשם הפגיעה במטופלים ובבני משפחותיהם, בעקבות טיפול בתרופות פגות תוקף שהוענק להם, ללא ידיעתם. במשך מספר שנים ניהלנו הליך גישור עם בית החולים ומשרד הבריאות בפני השופט בנימין ארנון, שהביא את הצדדים להסדר הפשרה. במסגרת ההסדר יוענק פיצוי על הפגיעה באוטונומיה של מי שטופל במחלקה האונקולוגית בבית החולים רמב"ם בשנים 2017-2016, ונחשף לפרסומים על אודות הפרשה. הפיצוי עבור מי שלמרבה הצער נפטר קודם לכן, יועבר למימון טיפולים שאינם בסל לילדים חולי סרטן".
עו"ד אסף שובינסקיעו"ד אסף שובינסקיצילום: מיקי מלקין
גורמים במשטרה הביעו בשנה שעברה פליאה על החלטת הפרקליטות לסגור את התיק הפלילי נגד רמב"ם, וציינו כי הפרקליטות לא הודיעה למשטרה על הכוונה לסגור את תיק החקירה ולא התייעצה עם צוות החקירה. הגורמים ציינו כי הם מופתעים מההחלטה ובמיוחד לנוכח חומרי החקירה המצויים בתיק שמראים שההנהלה של בית החולים הייתה מודעת בזמן אמת למה שקרה.

הורה ששכל את בנו: "החקירה הייתה רשלנית"

דנאל קאהן, שבנו גלעד ז"ל נפטר מסרטן, הגיב להסדר הפשרה: "אנחנו מודעים לסיטואציה ולזכויותינו. אנחנו תובעים את רמב"ם בנפרד, ולא מתכוונים לוותר. במקביל פונים לבית המשפט להורות על פתיחה מחודשת של החקירה שהייתה רשלנית".
אגם הזורע ז"ל היה חודשיים בלבד לפני יום הולדתו השמיני בעת פטירתו, אושפז בחודש אוקטובר 2016 לאחר שאובחן בסרטן מסוג לוקמיה וטופל במשך חמישה וחצי חודשים. הוא נפטר ב-5 במרץ 2017, בעקבות סיבוכים של המחלה. אמו שולמית אמרה בשעתו: "אני רועדת ובוכה בעקבות ההודעה הבזויה וההזויה שקיבלנו בדבר סגירת התיק נגד בית החולים, למרות שבית החולים הודיע כי עשה שימוש גם בתרפות פגות תוקף באותן השנים. אני מודיעה מדם ליבי לפרקליטות, לבית החולים רמב"ם והנהלתו שמעבר להחלטתם הלא-אנושית והמטורפת שאנחנו קיבלנו גושפנקא מכם להילחם בכם חזק יותר עד למיצוי הדין".
2 צפייה בגלריה
גלעד קאהן ז"ל, אגם הזורע ז"ל
גלעד קאהן ז"ל, אגם הזורע ז"ל
גלעד קאהן ז"ל ואגם הזורע ז"ל. חולי סרטן שטופלו ברמב"ם והוריהם דרשו למצות את הדין עם בית החולים
עו"ד צבי ילינק, ממשרד ילינק ושות', המייצג עשרות מקרים של חולים שטופלו בבית החולים שמכין תביעת נזיקין פרטנית, מסר בתגובה: "הסכם הפשרה בתביעה הייצוגית מוכיח את טענתינו שהגופים הללו, בית החולים ומשרד הבריאות, פועלים כבר מספר שנים בכל כוחם ובכל דרך להשתיק ולהעלים את הפרשה הקשה ביותר שאירעה במערכת הבריאות מאז קום המדינה ושהוסתרה מידיעת החולים עד לפרסומה בתקשורת. זהו המשך ישיר לכך שבית החולים ומשרד הבריאות מנעו הקמה של ועדת בדיקה מקצועית לפי חוק זכויות החולה.
"הסדר הפשרה נוגע אך ורק למטופלים מהשנים 2017-2016 למרות שמעשרות העדויות שנגבו על ידי המשטרה, כולל ממנהלים בכירים ברמב"ם, עולה בבירור שהשימוש בתרופות פגות תוקף ו/או בתרופות של אוחסנו כראוי ו/או שלא נעשה בהם שימוש על פי הכללים המקובלים והיוו סכנה בריאותית והשימוש בהן היה אסור, נמשך תקופה ארוכה הרבה יותר של שנים רבות. אחד העדים, עובד ותיק בביה"ח, טען כי השימוש הנפשע בתרופות הלא תקינות נעשה "מאז שהוא עובד בבית החולים".
הוא מוסיף כי מההסדר ברור שמספר המטופלים הכולל שניזוקו עקב הטיפול בתרופות הלא תקינות מסתכם בעשרות אלפי חולים בכל התקופה הארוכה בה נעשה השימוש בתרופות לא תקינות, שימוש שהפך לשגרה ידועה באותן השנים ברמב"ם. "משרד הבריאות חייב להקים לאלתר ועדת בדיקה מקצועית ובלתי תלויה בפרשה חמורה זו ולפעול בכל הכח לגילוי האמת על שהתחולל בין כתלי בית החולים רמב"ם ובידיעה מלאה של הנהלתבית החולים וראשי ביה"ח כפי שעולה מתיק החקירה במשטרה".
יצוין כי למרות הראיות שהצטברו, פרקליטות מחוז חיפה החליטה לסגור את תיק החקירה ולא להגיש כתבי אישום. הלקוחות המיוצגים ע"י עו"ד ילינק הגישו ערר לפרקליטות המדינה בתביעה לפתוח מחדש את התיק ולהגיש כתבי אישום אולם טרם ניתנה החלטה בעניין על ידי מחלקת עררים בפרקליטות המדינה.