בתוך כמה חודשים בלבד, מיוני עד ספטמבר, אובחנו בעיר אופקים כ-140 בני אדם שנדבקו ב"שושנת יריחו", מחלת עור שנגרמת מטפיל בשם לישמניה. "מדובר על מספרים חריגים מאוד. אין יום שלא מגיעים כמה מטופלים בדרגות חומרה שונות", סיפרה ד"ר מיטל הבר, רכזת תחום עור במחוז דרום של כללית. "אין רגיעה מהבחינה הזו בחודשים האחרונים, אנחנו לא רואים ירידה".
1 צפייה בגלריה
שושנת יריחו, לישמניה, מחלת עור. אילוסטרציה
שושנת יריחו, לישמניה, מחלת עור. אילוסטרציה
"הזן של אופקים נחשב לקל יותר ובדרך כלל אחרי כחצי שנה הנגעים יחלפו בלי טיפול". אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
לדבריה, באזורים החדשים בעיר, שבהם יש אתרי בנייה, יש שכיחות גבוהה יותר של הטפיל, בין היתר בשל העובדה שיש בהם מאגרי מים עומדים. "ישנם שני זנים של הטפיל בארץ", הוסיפה ד"ר הבר. "הזן של אופקים נחשב לקל יותר ובדרך כלל אחרי כחצי שנה הנגעים יחלפו בלי טיפול. עם זאת, בגלל הכמות הגדולה של המטופלים, ישנם גם הרבה כאלו שמצריכים טיפול באמצעות משחה, הזרקה לתוך הנגע שנחשבת לכואבת או טיפול לתוך הוריד שמצריך הגעה לאשפוז יום".
עוד ציינה ד"ר הבר כי כרופאת עור היא מטפלת ומסבירה על מניעה, כמו בגדים ארוכים או שימוש בדוחי יתושים. "מתוך האנשים שראיתי בעצמי יש מטופלים שמגיעים עד למצב של כאב, ומטופלת שלוקחת כל מספר שעות אופטלגין", סיפרה. "אנחנו שולחים פעם או פעמיים בשבוע מטופלים לאשפוז יום בבית חולים. זה תלוי בכמות הנגעים שיש ובמיקום שלהם. אם זה במפרק או בפנים הסיכוי לטיפול מחמיר גבוהה יותר".
ממשרד הבריאות נמסר כי הם לא מכירים את האירוע. כלומר, מבחינתם, אין עלייה חריגה בהידבקות במחלה. עם זאת, גורמים שמעורים בפרטים מספרים כי הנתונים הועברה ללשכת הבריאות מכיוון שזו "מחלה המחייבת דיווח". לדברי הגורמים, "העברנו להם את רשימת המטופלים כדי שיהיה להם נוח להשתמש בזה, אך הלשכה אמרה שהיא יודעת ומכירה את האירוע".
"שושנת יריחו" היא מחלת עור שנגרמת כאמור מטפיל בשם לישמניה. בכללית מסבירים כי כמה בעלי חיים, ובעיקר שפני סלע, נברני שדה, פסמונים וגרבילים, נחשבים למאכסנים טבעיים של הלישמניה. הטפיל מתפתח בבעלי החיים האלה אך אינו פוגע בהם. בשלב הבא, כשזבוב החול עוקץ את בעלי החיים האלה, עוברים אליו הטפילים (בלי לפגוע בו), וכשהוא עוקץ בני אדם, עוברים הטפילים לנעקצים ומחוללים את המחלה.
לאחר העקיצה, כך ציינו בכללית, מופיעים נגע או נגעים בגוון אדום, שנראים בתחילה כמו עקיצה רגילה של חרק. אולם אם מדובר בלישמניה, הנגע גדל באופן הדרגתי, ולבסוף מופיעה קשרית (גוש) בקוטר של עד כמה סנטימטרים. הגוש אינו כואב בדרך כלל, אבל במקרים שבהם לא ניתן טיפול מתאים, עלולה להופיע התכייבות באזור העקיצה. הכיב לרוב מכאיב.
לנגעים יש מראה אופייני כשל פרח, ומכאן שמו - "שושנת יריחו". מאחר שיש כמה סוגים של טפילי לישמניה, יכולים נגעי העור להופיע בצורות שונות. עוד ציינו בכללית כי בישראל נפגעים מהמחלה מדי שנה כמה מאות בני אדם, והתחלואה בה נמצאת במגמת עלייה. בעולם נפגעים מהמחלה בכל שנה מיליוני בני אדם.
פורסם לראשונה: 19:48, 21.11.24