בשנים האחרונות גדל מספר הישראלים שמשתמשים בעדשות מגע במקום במשקפיים. מדובר בגברים ובנשים, צעירים ובוגרים. העדשות נעשו מוצר צריכה פופולרי משום שהן נותנות מענה מוצלח לבעיות ראייה, וגם בגלל האפשרות לשאת אותן לכל מקום בקלות. עם זאת, חשוב לזכור שהן דורשות טיפול צמוד והקפדה על היגיינה, שכן טיפול לקוי בהן עלול להזיק לבריאות העיניים.
קראו עוד:
כל מי שמרכיב עדשות מגע, יודע עד כמה הן עדינות, וכמה חשוב לשמור עליהן. מכיוון שהעדשות מורכבות ישירות על העין, יש לשמור על ניקיונן, אבל לא די בכך: עדשות המגע מגיעות עם רשימת "עשה" ו"אל תעשה", ומומלץ להקפיד על ההוראות בעיקר בתקופה הנוכחית, שבה הולכים לים ולבריכה, יוצאים לטייל וחשופים לשמש או נמצאים הרבה במזגן.
רחצה בים ובבריכה עם עדשות מגע
"לאדם שמרכיב עדשות מגע", אומרת ליאורה רז אופטומוטריסטית מאופטיקנה, "אסור להיכנס לים או לבריכה ללא משקפי שחייה או משקפת צלילה, שכן העדשות עלולות להישטף החוצה. יותר מזה: העדשה סופגת נוזלים, וכשנכנסים לעין מי בריכה עם כלור או מי מלח, נגרמת תחושת צריבה חזקה ביותר, והעדשה עלולה להזדהם ולגרום לדלקות. לכן, יש להקפיד לחטא את עדשות המגע ביציאה מהמים. אם מדובר בעדשות חד-פעמיות, יש לזרוק אותן ולהרכיב חדשות".
פרופ' גיא קליינמן, מנהל מחלקת עיניים בבית החולים וולפסון בחולון מוסיף ואומר כי שחייה בים או בבריכה חושפת את עדשות המגע לזיהומים, הנובעים מהימצאות גבוהה של מיקרואורגניזמים במים ובעיקר של אורגניזם הנקרא אקנטאמבה, שיכול להוביל לזיהום שקשה לטפל בו. אם העדשות אינן מתוחזקות כהלכה, קיים סיכוי להיצמדות של חיידקים ולפיתוח זיהום בקרנית.
"אם העדשה מציקה בעין וגורמת אי-נוחות, יש להסיר אותה מיד. אם מופיעים כאב או אודם, חשוב לפנות לרופא עיניים ולהביא לבדיקה גם את עדשות המגע".
פעילות בשטח עם עדשות מגע
חשוב להרכיב משקפי שמש על עדשות המגע כשיוצאים לשטח ונחשפים לשמש. ברשתות האופטיקה ניתן למצוא עדשות מגע המסננות קרינת UV, אבל ההגנה איננה מלאה, ולכן משקפי השמש עדיין דרושים, גם לצורך הגנה על העין מרוח ומאבק.
חשיפה למזגן עם עדשות מגע
בתקופה הנוכחית של השנה שוהים רבים מאיתנו בחדרים סגורים וממוזגים. מכיוון שהמזגן גורם ליובש, רצוי לאוורר את החדר מדי פעם. רצוי גם לא לשבת קרוב מדי לפתח המזגן. למי ששוהה בחדר ממוזג זמן ממושך, מומלץ להוסיף טיפות הרטבה. "חשוב לדעת כי על עדשות מגע רכות יש לשים רק תמיסת ניקוי או השריה מותאמת, לא מים או רוק", מדגישה רז.
פרופ' קליינמן מסכם: "הבעיות השכיחות ביותר שיוצרות עדשות המגע נובעות מתגובה אלרגית. מכיוון שהעדשה היא גוף זר המונח ישירות על העין, עלולות להיגרם דלקות בעין כתוצאה מאלרגיות שונות. הדבר מאפיין את כל חתך הגילים – צעירים לצד בוגרים.
"לאחרונה, למשל, הגיע למחלקה צעיר עם זיהום מאוד קשה של פטריה זיהומית. הוא בילה בים, והעדשות שלו הזדהמו כתוצאה מכך. כשהזיהום הוא בחלק המרכזי של הקרנית, הוא עלול להשאיר צלקת ולפגוע בראייה, גם אם המטופל מקבל אנטיביוטיקה רחבת טווח, והזיהום נעצר".